Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan: Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει.
Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες.
Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή.
Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν από περίπου 77 άνδρες στάλθηκε για να ξεκινήσει την αποικία.  Λίγο μετά την άφιξη τους, όμως,υποψιάζονται ότι οι ντόπιοι Ινδιάνοι τους έχουν κλέψει ένα ασημένιο κύπελλο. Σε αντίποινα καταστρέφουν το χωριό τους και καίνε τον αρχηγό τους ζωντανό. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες με τους ντόπιους, ο Grenville αποφασίζει να αφήσει τους άνδρες εκεί για να χτίσουν την αποικία. Υπόσχεται να επιστρέψει τον Απρίλιο του 1586.
Όταν ο Απρίλιος περνάει και δεν υπάρχει κανένα σημάδι του Grenville, οι άνδρες αποφασίζουν να επιστρέψουν με τον Sir Francis Drake. Ο Drake είχε σταματήσει στην αποικία γυρίζοντας από ένα επιτυχημένο ταξίδι στην Καραϊβική. Η ειρωνεία είναι ότι ο Grenville έφτασε λίγο αργότερα. Αφού βρίσκει τον οικισμό ακατοίκητο, αποφασίζει να αφήσει 15 ανθρώπους εκεί για να προστατεύσουν την αξίωση της Αγγλίας.
Το 1587, οι  Άγγλοι, με επικεφαλής τον Τζον Γουάιτ (John White) και χρηματοδότηση από τον Sir Walter Raleigh, έκαναν τη δεύτερη προσπάθειά τους για τη δημιουργία αποικιών στο Roanoke Island.  Οι άποικοι εξαφανίστηκαν, ωστόσο, κατά τη διάρκεια του αγγλο-ισπανικού πολέμου, τρία χρόνια μετά την τελευταία αποστολή των προμηθειών από την Αγγλία. Ο οικισμός είναι γνωστός ως «The Lost Colony,» και η τύχη των εποίκων παραμένει ακόμα άγνωστη.
Όλα φαινόταν ελπιδοφόρα στην αρχή. Οι άποικοι αποβιβάστηκαν στις 22 Ιουλίου, του 1587 και εγκαταστάθηκαν αμέσως. Η κόρη του  John White, η Eleanor Dare ήταν έγκυος και στις 18 Αυγούστου, γέννησε μια κόρη, τη Βιρτζίνια, το πρώτο παιδί Άγγλων που γεννήθηκε στην Αμερική.
Οι άποικοι δημιούργησαν φιλικές σχέσεις με μια από τις τοπικές αυτόχθονες φυλές, τους Croatans, που ήταν σε θέση να τους δώσουν πληροφορίες για την γεωγραφία της περιοχής, αλλά άλλοι αυτόχθονες πληθυσμοί, οι Secotans, οι οποίοι είχαν πολεμήσει εναντίον των εποίκων από την πρώτη αποικία, παρέμεναν εχθρικοί και αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί τους. Λίγο αργότερα, ο άποικος George Howe σκοτώθηκε από τους ντόπιους, ενώ έψαχνε μόνος του για καβούρια στο Albemarle Sound. Φοβούμενοι για τη ζωή τους, οι άποικοι έπεισαν τον Κυβερνήτη White να επιστρέψει στην Αγγλία για να εξηγήσει την απελπιστική κατάσταση της αποικίας και να ζητήσει βοήθεια. Ο  White απέπλευσε για την Αγγλία στα τέλη του 1587, αφήνοντας πίσω του περίπου 115 αποίκους. Δυστυχώς, ο πόλεμος με την Ισπανία και η έλλειψη πόρων σήμαινε ότι ο White δεν θα ήταν σε θέση να επιστρέψει στο νησί  Roanoke,παρά μόνο τρία χρόνια αργότερα.
Ο White γύρισε στο νησί στις 18 Αυγούστου του 1590, στα τρίτα γενέθλια της εγγονής του, αλλά βρήκε τον οικισμό εγκαταλελλειμένο. Οι άνδρες του δεν μπορούσαν να βρουν κανένα ίχνος των 90 ανδρών, 17 γυναικών και 11 παιδιών που είχαν αφήσει πίσω, ούτε κάποιο σημάδι μιας σύγκρουσης ή μάχης εκεί. Τα σπίτια είχαν γκρεμιστεί, τα ζώα είχαν εξαφανιστεί και τα μόνα ίχνη των ανθρώπων που βρήκαν ήταν δύο τάφοι και ένα μήνυμα: η λέξη «Croatoan» (Κροατόαν) σκαλισμένη σε μια θέση του οχυρού και τα τρία γράμματα «Cro» λαξευμένα σε ένα κοντινό δέντρο.
O White θεώρησε ότι αυτό σήμαινε πως οι άποικοι είχαν πάει να ζήσουν στο  Croatoan Island (τώρα ονομάζεται Hatteras) με τους φιλικούς Croatans αλλά οι περιστάσεις τον εμπόδισαν  να διερευνήσει περισσότερο αυτή τη θεωρία.
Κανείς ποτέ δεν ανακάλυψε τι συνέβη με τους εποίκους και το τέλος της αποικίας  του 1587, η οποία πλέον αναφέρεται ως η «Χαμένη Αποικία» είναι άγνωστο.
Υπάρχουν πολλές υποθέσεις ως προς την τύχη των εποίκων, η κύρια είναι ότι διασκορπίστηκαν και αφομοιώθηκαν είτε από τους τοπικούς Croatans στο Hatteras Island ή από άλλη φυλή ιθαγενών.
Μια έρευνα της υπόθεσης αυτής είναι σε εξέλιξη με τη μορφή του Lost Colony DNA Project, στο Χιούστον του Τέξας, αλλά τα ευρήματά της παραμένουν ασαφή. Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι Croatans στράφηκαν εναντίον των εποίκων και τους αφάνισαν, αλλά δεν υπάρχουν πτώματα που να βρέθηκαν στο χώρο και ούτε αρχαιολογικές μαρτυρίες έχουν βρεθεί από τότε για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό αυτό.
Άλλες πιθανότητες που έχουν διατυπωθεί είναι ότι οι άποικοι απλά βαρέθηκαν να περιμένουν και προσπάθησαν να επιστρέψουν στην Αγγλία από μόνοι τους και χάθηκαν στην προσπάθεια τους αυτή και ακόμη ότι η αποικία θα μπορούσε να είχε δεχτεί επίθεση και τα μέλη της να φαγώθηκαν από κανίβαλους (το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει την έλλειψη πτωμάτων αλλά φαίνεται κάπως απίθανο αυτό, δεδομένης της παντελούς έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων ότι ο κανιβαλισμός ήταν διαδεδομένος στην περιοχή).
Το πιο περίεργο, είναι ότι το 1937 με 1941 ανακαλύφθηκαν μια σειρά από πέτρες που αφηγούνταν τα ταξίδια των αποίκων και τον τελικό θάνατό τους, που υποστήριζαν ότι είχαν γραφτεί από την Eleanor Dare. Οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι λεγόμενες πέτρες Dare  είναι μια απάτη, αλλά υπάρχουν μερικοί που σήμερα εξακολουθούν να πιστεύουν οι πέτρες είναι γνήσιες.
Αλλά τίποτα από αυτά δεν εξηγεί πραγματικά τη σημασία της λαξευμένης λέξης «Croatoan»,ή το γεγονός ότι η ίδια λέξη συνοδεύεται από ανεξήγητες εξαφανίσεις στη Βόρεια Αμερική κατά τους τελευταίους αιώνες, συχνά σε τόπους μακριά από το Roanoke Island.
Λίγες μέρες πριν από το θάνατό του, και μετά από την εξαφάνιση του, που παραμένει ανεξήγητη μέχρι σήμερα, ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε στο κρεβάτι του θανάτου του και σε κατάσταση παραληρήματος ψιθυρίζει τη λέξη «Croatoan».
Η ίδια λέξη βρέθηκε σε άλλα μέρη σε άλλες εποχές: γραμμένη στο ημερολόγιο της Αμέλια Έρχαρτ, μετά την εξαφάνισή της το 1937, λαξευμένη στην τελευταία κλίνη που ο διάσημος συγγραφέας τρόμου Ambrose Bierce είχε κοιμηθεί πριν εξαφανιστεί στο Μεξικό το 1913, σκαλισμένη στον τοίχο του κελιού που ο περιβόητος ληστής αμαξών Black Bart ζούσε πριν να αφεθεί ελεύθερος από τη φυλακή το 1888, και που ποτέ δεν τον είδε κανείς ξανά, και, το πιο ανησυχητικό απ΄όλα, γραμμένο στην τελευταία σελίδα του ημερολογίου του πλοίου Carroll Α Deering όταν προσάραξε
χωρίς κανέναν επιβάτη ή μέλος του πληρώματος, στο Cape Hatteras το 1921 (όχι πολύ μακριά από αυτό που ήταν κάποτε γνωστό ως το νησί Croatoan).
Ποιο είναι το μυστικό του Croatoan και κυρίως ποια είναι η σύνδεσή του με εκείνους που προκαλεί την εξαφάνισή τους, παραμένει ένα μυστήριο μέχρι σήμερα. Θα ήταν παράλειψη, ωστόσο, να μην αναφέρουμε μια ακόμη θεωρία, από τους ιθαγενείς που ζούσαν κάποτε στο νησί Roanoke όλα αυτά τα χρόνια.
Οι Ινδιάνοι Croatans πίστευαν ότι το νησί κατοικούνταν από ένα πνεύμα το οποίο, αν εξοργιζόταν, είχε τη δύναμη να αλλάξει αυτούς που το προσέβαλαν σε ζώα, δέντρα, ακόμα και βράχους. Έτσι, η πιθανή εξήγηση είναι, ότι κανένας από τους ανθρώπους δεν εξαφανίστηκε πραγματικά, αλλά απλώς μεταμορφώθηκε. Αν ναι, δεν είναι λιγότερο παράξενο ή αξιόπιστο από οποιαδήποτε από τις άλλες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς!
πηγη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε