Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Preppers,μόδα ή αναγκαιότητα;

Ο «prepper» είναι (από το «Prepare» που σημαίνει «προετοιμάζω».σε ελεύθερη μετάφραση εκείνος που προετοιμάζεται για μια έκτακτη κατάσταση), μέλος του διαρκώς διευρυνόμενου κοινωνικού κινήματος υπέρ των «καθημερινών τεχνικών επιβίωσης». Οι «preppers», λοιπόν, πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να φυλάς τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά και ότι η προετοιμασία για μια επικείμενη καταστροφή -είτε πρόκειται για ένα τυφώνα είτε για το τέλος του πολιτισμού- είναι απολύτως φυσιολογική.
Σε αντίθεση με τους υποστηρικτές του κινήματος survivalists στη δεκαετία του ’90, οι «preppers» προέρχονται απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα και ζουν σε κάθε γωνιά της Αμερικής. Μπορεί να τους αναζητήσει κανείς από τα προάστια μιας μεγαλούπολης μέχρι και σε κάποιο απομονωμένο ράντσο μιας ορεινής περιοχής.
Τα δίκτυά τους, τα οποία διαδίδονται ευρέως τα τελευταία χρόνια, παρέχουν συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να αποθηκεύσει μερίδες τροφίμων, να καλλιεργήσει βασικά αγαθά στον κήπο του, πώς να κυνηγήσει και φυσικά πώς να προφυλάξει τον εαυτό του σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.
Υπάρχουν, επίσης, «prepping» βιβλία, «prepping» διαδικτυακά καταστήματα, «prepping» ραδιοφωνικές εκπομπές και αμέτρητες «prepping» συνδιασκέψεις.
Υπάρχουν, σαφέστατα, αρκετοί λόγοι για την άνθηση του «prepping». Ο πρώτος είναι ότι στην μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 εποχή, οι περισσότεροι Αμερικανοί ζουν με τον φόβο μιας μαζικής τρομοκρατικής επίθεσης. Εν μέσω μιας περιόδου, όπου η αμερικανική διπλωματία έχει επικεντρωθεί στον τερματισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και όπου οι ειδικοί εξακολουθούν να προειδοποιούν για τον κίνδυνο των «βρώμικων βομβών», δεν αποτελεί έκπληξη ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών αισθάνεται ότι ζει υπό μια μόνιμη απειλή.
Στην παράνοια αυτή ήρθε να προστεθεί και η ύφεση. Ξαφνικά και αναπάντεχα, εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν θέσεις εργασίας και κατοικίες, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η κοινωνία δεν είναι πλέον τόσο σταθερή, όσο κάποτε έμοιαζε.Πριν από δύο δεκαετίες, το κίνημα των «preppers» αφορούσε μόνο λίγους αντικυβερνητικούς παραστρατιωτικούς ή κάποιους «παλαβούς» που ζούσαν στα δάση. Οι σημερινοί «preppers», εν τούτοις, ενδιαφέρονται περισσότερο για την αποθήκευση πόσιμου ύδατος και τροφίμων, καθώς και για την κατάλληλη εκπαίδευση που θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν μιας απρόβλεπτης και ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης.

Η στρατηγική επιβίωσης σε έκτακτες συνθήκες

Νερό. Το καθαρό νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Οι «preppers» πρέπει να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού. Ο πραγματικός «prepper», βέβαια, έχει το δικό του πηγάδι.
Φαγητό. Οι περισσότεροι «preppers» ξεκινούν αποθηκεύοντας κονσέρβες. Παρά ταύτα, ο σωστός «prepper» καλλιεργεί το δικό του φαγητό.
Τεχνικές. Οι «preppers» μαθαίνουν πώς να θεραπεύουν βασικές αρρώστιες, να κυνηγούν άγρια θηράματα και φυσικά πώς να τα μαγειρεύουν. Μπορούν, ακόμα, να διδαχτούν άλλες τεχνικές επιβίωσης, όπως αυτή του προσανατολισμού στην άγρια φύση και εκείνη της ανέγερσης πρόχειρου καταλύματος.
Ανταλλαγές και αποταμιεύσεις. Πολλοί «preppers» ενθαρρύνουν την αυτάρκεια υιοθετώντας μια οικονομία ανταλλαγών. Συνιστούν την αποθήκευση χρυσού, δεδομένου ότι ο χρυσός θα διατηρήσει την αξία του ακόμα και στην εποχή μετά την καταστροφή.
«Δυστυχώς, λόγω της αυξανόμενης πολυπλοκότητας και της αστάθειας της σύγχρονης τεχνολογικής κοινωνίας μας, οι πιθανότητες να υπάρξει πλήρης κατάρρευση της κοινωνίας αυξάνεται χρόνο με το χρόνο», λέει ο συγγραφέας James Wesley Rawles, του οποίου το blog "Survival Blog" θεωρείται το κατευθυντήριο φως του κινήματος των preppers.

Πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, ο Rawles έχει γράψει μυθιστορήματα και βιβλία για το τέλος του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων του "Πώς να επιβιώσετε στο τέλος του κόσμου όπως το γνωρίζουμε," (“How to Survive the End of the World as We Know It”) που είναι επίσης γνωστό ως Βίβλος των preppers. (Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά ως «Οδηγός επιβίωσης για το τέλος του κόσμου,όπως τον ξέρουμε», εκδόσεις Eurobooks)
"Θα μπορούσαμε να δούμε έναν καταρράκτη υψηλότερων επιτοκίων, κάλυψη περιθωρίων, αποθεματική κατάρρευση της αγοράς, κατάρρευση τραπεζών, νομισματικές ανατιμήσεις μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές», δήλωσε στο Reuters. "Το χειρότερο τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, μαζικός πληθωρισμός, νομισματική κατάρρευση και μακροχρόνια κατάρρευση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας."
Μία αίσθηση «παθών και φόβου» βρίσκεται συνήθως στη βάση αυτού του είδους της σκέψης, σύμφωνα με την Cathy Gutierrez, εμπειρογνώμονα στις πεποιθήσεις περί εσχάτων καιρών στο Sweet Briar College στη Βιρτζίνια. Τέτοια συναισθήματα δεν είναι αφύσικα σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης και ανησυχίας για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, είπε."Έτσι όπως είμαστε εξαρτημένοι από τα πάντα, από το ηλεκτρικό δίκτυο μέχρι το Διαδίκτυο, πράγματα στα οποία οι άνθρωποι δεν έχουν τον απόλυτο έλεγχο, υπάρχει η αίσθηση ότι εύκολα μπορεί να προκύψει ένα σενάριο κατάρρευσης, με την πεποίθηση ότι το τέλος έρχεται, και είναι όλα έξω από τον έλεγχο του ανθρώπου", είπε στο Reuters.
Σύγκρινε τις σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας με τη βιομηχανική επανάσταση του 1830 και του 1840, η οποία οδήγησε στην αύξηση των ‘Millerites’, (Μιλλερίτες) των ισοδύναμων με τους preppers, του 19ου αιώνα. Αυτοί ήταν οπαδοί του χαρισματικού ιεροκήρυκα William Miller, και πολλοί πούλησαν τα πάντα το 1844 γιατί πίστευαν ότι θα γινόταν η δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού.
Πολλοί από τους σημερινούς preppers εμπνέονται από το Internet, καταβροχθίζοντας πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ιστότοπους όπως αυτή που διευθύνεται από τον δικηγόρο Michael T. Snider, ο οποίος γράφει στο blog The Economic Collapse (Η Οικονομική Κατάρρευση) από το σπίτι του στο βόρειο Idaho.
«Οι σύγχρονοι preppers είναι πολύ διαφορετικοί από τους survivalists των παλιών ημερών», είπε. "Θα μπορούσατε να ζείτε δίπλα σε έναν prepper και να μην το ξέρετε ακόμη. Πολλοί που ζουν στα προάστια μετατρέπουν τα πλεονάζοντα δωμάτια σε αποθήκες τροφίμων και πηγαίνουν για εκπαίδευση επιβίωσης τα Σαββατοκύριακα ».
Όπως και άλλοι preppers, ο Snider ανησυχεί για το τέλος της οικονομίας των ΗΠΑ. Επισημαίνει ότι δέκα εκατομμύρια Αμερικάνοι ζουν με κουπόνια τροφίμων και ότι πολλά παιδιά στις ΗΠΑ ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα συναίσθημα ότι κάτι πάει τρομερά λάθος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταλαβαίνουν τι συμβαίνει», είπε. "Πολλοί Αμερικανοί διαισθάνονται ότι μια τεράστια καταιγίδα έρχεται και θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για αυτό."Πάνω από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι preppers στις Ηνωμένες Πολιτειες. Ένα νούμερο που ακούγεται αρκετά εντυπωσιακό μέχρι να συνειδητοποιήσει κανείς πως είναι μόλις το 1% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών.Ακόμα και κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση αποτελεί απειλή για την κοινωνική σταθερότητα.
Πολλές ταινίες του Hollywood έχουν «προφητικά» αναφερθεί σε μία τέτοια εποχή.Όπως ήταν αναμενόμενο, αφουγκράστηκε τον παλμό της αμερικανικής κοινής γνώμης και παρήγαγε κινηματογραφικές ταινίες, όπως το «2012» και «Το Βιβλίο του Ηλάι». 

Μία τέτοια ταινία είναι επίσης η ‘The Postman’ (‘Ο Ταχυδρόμος’), του 1997, με τον Kevin Costner, όπου σε μία μετά-αποκαλυπτική Αμερική εν έτει 2013 (!!!) χωρίς ηλεκτρισμό και καύσιμα, όπου βασιλεύει το χάος, η αναρχία και ο τρόμος και κάθε ίχνος νομιμότητας και κάθε έννοια κράτους και πατρίδας έχει χαθεί, ένας «ταχυδρόμος» θα ξυπνήσει τα πατριωτικά αισθήματα των καταπιεσμένων ανθρώπων να αντισταθούν στην βαρβαρότητα των οπλισμένων ‘α-πάτριδων’ συμμοριών...
Μια άλλη πιο πρόσφατη και πιο «μαύρη» είναι «Ο Δρόμος» (‘The Road’) του 2009, με τους Viggo Mortensen και Charlize Theron. Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει εντελώς και φτάνουν σε σημεία ανθρωποφαγίας. Ένας πατέρας έχει ένα πιστόλι και 3 μόνο σφαίρες για να προστατέψει τον γιό του...

Στην Ελλάδα

Στην χώρα μας, για την ώρα, το κίνημα των preppers υφίσταται σε επίπεδο blog,(ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών δηλαδή) και σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζει την ένταση και τον βαθμό οργάνωσης του αντίστοιχου κινήματος στο εξωτερικό, τουλάχιστον όχι σε επίπεδο που να μπορεί να θεωρηθεί κοινωνικό φαινόμενο...



Πηγές http://www.kathimerini.gr
           http://www.reuters.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε