Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Titanpointe ο παράξενος ουρανοξύστης

Ο εικοσιεννέα ορόφων ουρανοξύστης στο Νο 33 της Thomas Street στην Νεα Υόρκη έχει μια εντελώς ιδιαίτερη ιστορία να διηγηθεί. Χτισμένος το 1974, ο πύργος ήταν να στεγάσει τις νευραλγικές δομές μιας τηλεπικοινωνιακής εταιρίας, θυγατρικής του κολοσσού AT&T. Δομήθηκε μάλιστα με την προοπτική τίποτα να μην μπορεί να μπει ή να βγει από το εσωτερικό του χωρίς να το θέλουν οι υπεύθυνοι, καθώς σκοπός ήταν να φιλοξενήσει για δύο ή και περισσότερες εβδομάδες κάπου 1.500 ανθρώπους μετά την επικείμενη πυρηνική καταστροφή!
Εντελώς αυτάρκες, διαθέτει τα δικά του αποθέματα ηλεκτρισμού και νερού, καθώς η λειτουργία του είναι ακόμα και σήμερα εξόχως σημαντική για την τηλεφωνία της Νέας Υόρκης. Μια δυσλειτουργία στις δομές του το 1991 σήμαινε αυτομάτως 5 εκατ. χαμένες κλήσεις, αλλά και πτώση των γραμμών του συστήματος ελέγχου εναερίας κυκλοφορίας, διακόπτοντας την ομαλή ροή των πτήσεων σε 400 αεροδρόμια.
Έρευνα ωστόσο του «The Intercept» έδειξε όμως και κάτι άλλο: ότι το τρομακτικό κτίριο είναι «ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παρακολούθησης της NSA σε αμερικανικό έδαφος, μια μυστική περιοχή επιτήρησης που παρακολουθεί τηλεφωνικές κλήσεις, φαξ και ηλεκτρονικά δεδομένα»!
Το κτίριο έχει κωδικό όνομα «Titanpointe» και εκεί γίνονται όλες οι αντιδεοντολογικές και αντισυνταγματικές παρακολουθήσεις της NSA στον ΟΗΕ, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και σε κυβερνητικές δομές 38 χωρών.
Η έρευνα βασίστηκε στις αποκαλύψεις πρώην υπαλλήλων της AT&T αλλά και στα ντοκουμέντα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Κανείς δεν μπορεί φυσικά να είναι σίγουρος πως η αμερικανική κατασκοπεία καραδοκεί στο εσωτερικό του πυρηνικού αυτού καταφυγίου, υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι κάτι περίεργο συμβαίνει εκεί μέσα…
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: 33 Thomas Street - Wikipedia

Το κτίριο Long Lines σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα John Carl Wernecke και ολοκληρώθηκε το 1974. Το μέσο ύψος του δαπέδου είναι 18 μέτρα (5,5 μέτρα), σημαντικά ψηλότερο από το μέσο ύψος. Τα δάπεδα είναι επίσης ασυνήθιστα ισχυρά, σχεδιασμένα να αντέχουν φορτία 200 έως 300 λίβρες ανά τετραγωνικό πόδι.Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι προκατασκευασμένο σκυρόδεμα.Υπάρχουν έξι μεγάλες προεξοχές από την ορθογώνια βάση που στεγάζουν αγωγούς αέρα, σκάλες και ανελκυστήρες. Υπάρχει μια σειρά από μεγάλα, προεξέχοντα ανοίγματα εξαερισμού στον 10ο και 29ο όροφο.O William H. Whyte ισχυρίστηκε ότι διαθέτει τον ψηλότερο κενό τοίχο στον κόσμο.
Συχνά περιγράφεται ως ένα από τα ασφαλέστερα κτίρια στην Αμερική και σχεδιάστηκε για να είναι αυτάρκης και προστατευμένο από πυρηνικές παρενέργειες μέχρι και δύο εβδομάδες μετά από πυρηνική έκρηξη.Το στυλ του έχει επαινεθεί, καθώς οι New York Times δηλώνουν ότι είναι ένα σπάνιο κτίριο του τύπου του στο Μανχάταν που «έχει νόημα αρχιτεκτονικά» και ότι «μπερδεύεται στο περιβάλλον του πιο χαριτωμένα» από οποιονδήποτε άλλο ουρανοξύστη πλησίον του.
Το κτίριο είναι απόλυτα αυτάρκης και περιέχει το δικό του φυσικό αέριο και νερό, καθώς και ενεργειακή αυτονομία μέσω γεννητριών. Ακόμη και χωρίς υποστήριξη το κτίριο μπορεί να παραμείνει λειτουργικό για δύο εβδομάδες...

 


Πηγές:
newsbeast.gr
en.wikipedia.org
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Chupacabra (τσουπακάμπρα)

Ο θρύλος λέει πως το «τέρας» αυτό από τη Λατινική Αμερική επιτίθεται στα κοπάδια, κυρίως τις κατσίκες, και ρουφά το αίμα τους. Το όνομά του είναι chupacabra, από τις ισπανικές λέξεις chupar που σημαίνει ρουφώ και cabra που σημαίνει κατσίκα.

Οι περιγραφές του θρυλικού αυτού όντος ποικίλουν: άλλοι λένε πως μοιάζει με ερπετό με μυτερά πτερύγια στην πλάτη κι άλλοι με άτριχο σκύλο με μεγάλα δόντια και μακριά νύχια.Το τσουπακάμπρα θεωρείται κρυπτίδιο, δηλαδή ζώο που η ύπαρξή του δεν έχει αποδειχτεί αλλά πιστεύεται ότι ανήκει στην παραδοσιακή λαογραφία και τη σύγχρονη τάση για μυθοπλασία. Περιγράφεται ως ένα μικρό (ύψος έως 1,2 μέτρα) πλάσμα με πράσινες φολίδες και αιχμηρές προεξοχές, καθώς και με πολύ κοφτερά και μακριά δόντια. Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονται ότι διαθέτει φτερά σαν της νυχτερίδας και κόκκινα μάτια που έχουν την ιδιότητα να υπνωτίζουν. Επιτίθεται κυρίως σε αιγοπρόβατα, τα οποία δαγκώνει και απομυζά ολόκληρο το αίμα τους, ενώ πιστεύεται πως η καταγωγή του είναι εξωγήινη. Πολλοί…

Τα Μυστήρια των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα συντριβάνια.
Τα συντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.
 Το κάθε συντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω συντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω συντριβάνι ένας αυλητής. Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: «Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσ…

Το αντιτορπιλικό ΛΕΩΝ και το μυστηριώδες πείραμα της Φιλαδέλφειας

Λέων ΙΙΙ (Αντιτορπιλικό)/ D-54 τύπου ‘BOSTWICK’Πρώην ‘USS ELDRIDGE DE 173’.

Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία ‘USA – Federal Shipbuilding and Diydocking Ca, Newark, NJ’. Καθελκύστηκε στις 25 Ιουνίου 1943. Ένα από τα 4 Α/Τ συνοδείας που παραχωρήθηκαν από τις Η.Π.Α. στα πλαίσια της Στρατιωτικής βοήθειας. Του ιδίου τύπου : ‘Αετός ΙΙ’, ‘Ιέραξ ΙΙΙ’, ‘Λέων ΙΙΙ’ και ‘ΠΑΝΘΗΡ ΙΙ’. Το 1943 ναυπηγήθηκε. Παρελήφθη στις 15 Ιανουαρίου 1951 στις Η.Π.Α στη Βωστόνη από την Ελληνική Μητρόπολη Νέας Αγγλίας. Χρήσιμα πλοία που στήριξαν τον Στόλο. Εκτός από την κυρίως αποστολή του χρησιμοποιήθηκε εντατικά επί πλέον σε περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνήσα. Κάλυψε εκπαιδευτικές ανάγκες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ). Άνηκε στην διοίκηση Αντιτορπιλικών. Παροπλίστηκε στις 15 Νοεμβρίου 1992 (ΟΠΠ/ΝΣ)Υπήρξε 1 από τα 4 αντιτορπιλικά της κλάσης Cannon που δόθηκαν στο Ελληνικό Π.Ν. και έγιναν γνωστά ως «τα θηρία», καθώς ονοματίστηκαν «Αετός», Ιέραξ», «Πάνθηρ» και «Λέων». Δύο από αυτά έμελλε να γίνουν διάσημα…