Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η «Τραγωδία του Χταποδιού»


Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ τίποτα, για την λεγόμενη «Τραγωδία του Χταποδιού» που έπληξε ένα φέρι μπόουτ του Στέυτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, το μακρινό 1963, είναι γιατί  ουσιαστικά, ποτέ  δεν συνέβη.
Ήταν εκείνη τη χρονιά που ένα γιγαντιαίο χταπόδι τύλιξε υποτίθεται, με τα πελώρια πλοκάμια του, ένα από τα  πλοία της γραμμής του Νεουρκέζικου προαστίου, παρασύροντάς το, στον βυθό για πάντα.
Το μνημείο στέκεται ακόμα και σήμερα σε πάρκο του Μανχάταν, και είναι έργο ενός πολίτη της Νέας Υόρκης, που το χαρακτηρίζει, "φόρο τιμής," στην πόλη που λατρεύει και έχει ζήσει όλη του την ζωή.
Το όνομά του είναι Joseph Reginella και συνεχίζει να ζει στο Στέυτεν Άιλαντ. Είναι γλύπτης και παράλληλα με τις επαγγελματικές του ασχολίες, χρησιμοποιεί το χιούμορ του, για να ξορκίσει τους κινδύνους της μεγαλούπολης.
Πριν από λίγα χρόνια λοιπόν βρισκόταν στο φέρι με τον μικρό ανιψιό του, ο οποίος τον άρχισε στις ερωτήσεις, για τους κινδύνους της θάλασσας. Ο Reginella του διηγήθηκε έτσι μια φανταστική ιστορία για ένα πελώριο χταπόδι που είχε παρασύρει στον βυθό, το καράβι της γραμμής στη δεκαετία του 1960, αφήνοντας τον πιτσιρίκο με το στόμα ανοιχτό.
Και μετά σκέφτηκε να στήσει ένα μνημείο για την φανταστική τραγωδία! Επινόησε μια κανονική ιστορία με ονόματα και ημερομηνίες και όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν. Έτσι το φέρι μπόουτ λεγόταν πλέον «Cornelius G. Kolff», και είχε «εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος» μέσα σε μια κόλαση «από τεράστια πλοκάμια» που έστειλε στον υγρό τάφο τους 400 επιβάτες από το Στέιτεν Άιλαντ προς το Μανχάταν στις 22 Νοεμβρίου 1963, την ίδια μέρα που δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι!
Υπονοώντας έτσι, πως η άγνωστη τραγωδία είχε θαφτεί από τον Τύπο εξαιτίας της άλλης, εξίσου τεράστιας  είδησης,του θανάτου του JFK. Κατόπιν έστησε και ένα σόου με μερικούς φίλους, και πλέον το όλο θέαμα ήταν οπτικοακουστικό: από φωτογραφίες από το εν λόγω ναυάγιο και ντοκουμέντα της εποχής, μέχρι και ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για τη ναυτική τραγωδία. Ακόμα και δηλώσεις από αυτόπτες μάρτυρες απέσπασε, στήνοντας μια φάρσα πρώτου μεγέθους, και αποδεικνύοντας πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί, και να διαδοθεί ένας αστικός θρύλος.
Στο τέλος ισχυρίζονταν πως υπήρχε ακόμα και «Μουσείο Χταποδιού» στο Στέυτεν Άιλαντ, έτσι έγραφε τουλάχιστον το φυλλάδιο που μοίραζε στους επισκέπτες του πάρκου που φιλοξενεί το μνημείο του.
Κάποια στιγμή όμως τα ΜΜΕ άρχισαν να σκαλίζουν την ιστορία του, όταν και αποκαλύφθηκαν όλα. Παρά το ψέμα του όμως, το μνημείο του συνεχίζει να διατηρεί την γοητεία του…


Πηγή newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε