Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σοκαριστικά όπλα καταστολής

Λίγο η παγκόσμια οικονομική κρίση, λίγο η κλιματική αλλαγή, λίγο οι πόλεμοι που δονούν την οικουμένη και οι διαδηλώσεις λαμβάνουν πια χώρα σε καθημερινή βάση σε αναρίθμητα μέρη του πλανήτη.
Πονοκεφαλιάζοντας φυσικά τις εκάστοτε κυβερνήσεις, καθώς το τελευταίο που θέλουν είναι ένα οργισμένο πλήθος να εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του στους χειρισμούς και τις πολιτικές.
Κι ενώ οι περισσότερες χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά μέσα καταστολής και κρατικής βίας για να απαλλαγούν από τον βραχνά της λαϊκής αντίδρασης, υπάρχουν και κάποιες που στρέφονται στην τεχνολογία ψάχνοντας ακόμα αποτελεσματικότερους τρόπους για να μαντρώσουν τους πολίτες τους.
Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για δημοκρατίες, τα όπλα που θα δούμε και τρομακτικότατα είναι και απάνθρωπα, για να το πούμε κομψά, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες στους πληθυσμούς που θα δεχτούν τη δράση τους.
Αν και δεν το βλέπουν φυσικά όλοι έτσι, καθώς ο εσωτερικός εχθρός είναι αποτέλεσμα υποκειμενικής εκτίμησης…

Ηχητικά όπλα ειδικά σχεδιασμένα για έλεγχο του πλήθους


Είναι γνωστό ότι ο εκκωφαντικός θόρυβος προκαλεί εξαιρετικό πόνο, ακόμα και απώλεια της ακοής, γι’ αυτό και ο ήχος επιστρατεύτηκε πρόσφατα ως σύμμαχος της κρατικής καταστολής. Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί εδώ και αρκετό καιρό μια πανίσχυρη ηχητική συσκευή που ακούει στο όνομα Long Range Acoustic Device (LRAD). Η συσκευή είχε μάλιστα αναπτυχθεί για τη μεταφορά στρατιωτικών διαταγών σε τεράστιες αποστάσεις και ειδικά στη θάλασσα, αν και αργότερα χρησιμοποιήθηκε κατά των πειρατών, καθώς αποδείχτηκε ιδιαιτέρως αποδοτική.
Σύντομα βέβαια «ανακαλύφθηκε» και μια ακόμα χρήση της, εντελώς ζοφερή αυτή τη φορά: η αμερικανική κυβέρνηση πρωτοχρησιμοποίησε το LRAD κατά των διαδηλωτών του κινήματος Occupy Wall Street για να διαλύσει τις μαζικές κινητοποιήσεις του. Μετρώντας πια αρκετά χρόνια δράσης, έπαιξε τον δικό του ρόλο ακόμα και στις ταραχές του Φέργκιουσον, καθώς παραείναι αποτελεσματικό στη διασπαστική δράση του: οι εκκωφαντικότατοι ήχοι που εκπέμπει δεν αφήνουν άλλη επιλογή στον άνθρωπο παρά να τρέξει μακριά από την πηγή τους. Και βέβαια, παρά το γεγονός ότι λογίζεται μη φονικό όπλο, μόνο ακίνδυνο δεν είναι, καθώς προκαλεί από σφοδρούς πονοκεφάλους μέχρι και μόνιμες ακουστικές βλάβες, επισύροντας συνήθως μαζικές μηνύσεις κατά των δήμων που δεν δίστασαν να το επιστρατεύσουν…

Λέιζερ που προορίζονται για τύφλωση του κόσμου


Το λιγότερο απειλητικό μαραφέτι της λίστας μας, σύμφωνα πάντα με τους δοκιμαστικούς ελέγχους, είναι το Dazer Laser, ένα όπλο που εκπέμπει ένα εκτυφλωτικό πράσινο φως για την προσωρινή τύφλωση του υπόπτου, χωρίς να αφήνει μόνιμες σωματικές βλάβες. Παρά το γεγονός ότι ακούγεται σχετικά ασφαλές και αθώο, στις παρενέργειές του περιλαμβάνονται ο αποπροσανατολισμός και η ναυτία, αλλά και η απώλεια της όρασης για αρκετές ώρες μετά τη δράση του.
Αλλά και το ίδιο το λέιζερ είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τους ανθρώπους, ειδικά όταν είναι τόσο δυνατό ώστε να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Και καθώς το συγκεκριμένο στοχεύει στα μάτια, παραμένει ζητούμενο το πόσο ακίνδυνο είναι, παρά τους κρατικούς ισχυρισμούς. Αναρίθμητα αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ έχουν σπεύσει να το εντάξουν στα μέσα καταστολής των
διαδηλώσεων, παρά το γεγονός ότι δεν προλάβει να ελεγχθεί για μόνιμες συνέπειες. Είναι όμως πανεύκολο στη χρήση και αρκούντως αποτελεσματικό στη δράση του και τα υπόλοιπα είναι προφανώς ιστορίες για αγρίους…

Ακτίνα θερμότητας για διάσπαση των διαδηλωτών


Το Active Denial System μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από σελίδες επιστημονικής φαντασίας, αν και δυστυχώς είναι απτή πραγματικότητα. Το sci-fi όπλο εκπέμπει λοιπόν θερμική ακτινοβολία και σχεδιάστηκε μάλιστα ειδικά για τον έλεγχο του πλήθους. Ο αμερικανικός στρατός ανέπτυσσε για χρόνια την τεχνολογία και οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στη λειτουργία του το έχουν καμάρι.
Σχεδιασμένο από τα γεννοφάσκια του λοιπόν για αστυνομική χρήση κατά του λαού, το ADS παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικό, καθώς δεν το βλέπεις, ακούς ή μυρίζεις να έρχεται. Το μόνο που νιώθεις είναι μια ακαριαία θερμότητα, σαν να στέκεσαι μπροστά σε ανοιχτό φούρνο, σύμφωνα πάντα με τους κατασκευαστές του. Όσο για το αποτέλεσμα, είναι κάτι σαν μαζικός πανικός, μιας και η υψηλή θερμοκρασία χωρίς φανερή πηγή τρομοκρατεί τα πλήθη, ισχυρίζονται χαιρέκακα υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού στρατού.
Η ασφάλεια ωστόσο του συγκεκριμένου «μη φονικού» όπλου είναι κάτι που ελέγχεται, καθώς πλήθος ανεξάρτητων ερευνητών υποδεικνύει ότι με τον τρόπο που μεταδίδεται η θερμότητα, όσοι βρεθούν στον δρόμο του θερμικού παλμού θα έχουν μεγάλο πρόβλημα, από σοβαρό τραυματισμό μέχρι και θάνατο. Αν μάλιστα χρησιμοποιηθεί σε μια ζεστή καλοκαιριάτικη μέρα, τότε τα πράγματα ενδέχεται να γίνουν ακόμα χειρότερα, επιφέροντας μέχρι και μαζικές παραισθήσεις. Στις πιο ανώδυνες και συχνές συνέπειές του είναι τα εγκαύματα, καθώς όταν χρησιμοποιηθεί μέσα σε μαζική διαδήλωση, η διαφυγή από την ακτίνα δράσης του μόνο εύκολη δεν είναι…

Κανόνια νερού που βάφουν τον κόσμο για κατοπινές συλλήψεις


Μια από τις δημοφιλέστερες μεθόδους παγκοσμίως για τη διάλυση των μαζικών κινητοποιήσεων είναι τα κανόνια νερού, που παρά την ευρύτατη χρήση τους, μόνο ακίνδυνα δεν είναι. Και βέβαια μπορεί να μη μοιάζουν τεχνολογικά προωθημένα, είναι ωστόσο εξαιρετικά αποδοτικά στη διάσπαση του όχλου, γι’ αυτό και πρόσφατα έχουν μετρήσει αρκετές εξελίξεις της λειτουργίας τους.
Η αποδοτικότερη εξ αυτών είναι η δεξαμενή μπογιάς στην οποία συνδέεται το κανόνι νερού, ώστε όχι μόνο να διαλυθεί η διαδήλωση αλλά και να χρωματιστούν οι συμμετέχοντες για τη μελλοντική τους σύλληψη, καθώς το χρώμα που χρησιμοποιείται μόνο εύκολα δεν βγαίνει από πρόσωπο και ρούχα! Η νέα τεχνική χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στην Ινδία, στοχεύοντας αδιακρίτως στα πλήθη και οδηγώντας σε συλλήψεις ακόμα και εντελώς αθώων περαστικών. Όσο για την ίδια την μπογιά, είναι εξαιρετικά τοξική και έχει συνδεθεί ερευνητικά με την ανάπτυξη καρκίνου…

Drones πιπεριού για έλεγχο του πλήθους από ψηλά


Όσο η τεχνολογία προχωρά και μετατρέπει την εμπόλεμη σύγκρουση σε ολοένα και πιο ψηφιακή, αλλάζοντας άρδην τα πεδία των μαχών, άλλο τόσο επιστρατεύονται οι νέες αυτές μέθοδοι για πολιτικές χρήσεις, επιφέροντας συνήθως τη μήνη των κοινωνιών. Κι αν τα αμφιλεγόμενα πολεμικά drones χρησιμοποιούνται πια ευρέως για να σώζουν υποτίθεται τους στρατιώτες από τα πυρά του εχθρού, η χρήση τους κατά των διαδηλωτών μόνο εχθρική μπορεί να λογιστεί για τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.
Μεγάλο όνομα εδώ είναι η πυκνοκατοικημένη Ινδία, ο υπερπληθυσμός της οποίας σε διάφορες περιοχές κάνει την αστυνόμευση σχεδόν αδύνατη, ιδιαίτερα σε συνθήκες αναταραχών. Γι’ αυτό και η ινδική αστυνομία πειραματίζεται πια με τη χρήση ιπτάμενων drones εφοδιασμένων με κάμερες και σπρέι πιπεριού, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να ελέγχει και να διαλύει τα πλήθη χωρίς μάχες σώμα με σώμα. Παρά το γεγονός όμως ότι μέχρι στιγμής χρησιμοποιούν μόνο σπρέι πιπεριού, είναι αρκετά ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι σύντομα οι Αρχές θα πειραματιστούν και με άλλες τεχνικές drone καταστολής, κάνοντας το μέλλον ένα ιδιαιτέρως ζοφερό μέρος να ζει κανείς…

 newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε