Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιστορίες συνομωσίας και μυστικά πίσω από διάσημα έργα τέχνης


Ίσως ο Κώδικας ντα Βίντσι να ήταν ένα φλύαρο συνονθύλευμα με θεωρίες συνωμοσίας που δεν κατέληγε πουθενά, και ενέπνευσε για χρόνια τόμους επί τόμων ανάλογων μυθιστορημάτων.
Υπάρχουν, όμως, και αληθινές ιστορίες πίσω από διάσημα έργα τέχνης, που μπορεί να μας σοκάρουν, να μας κάνουν να γελάσουμε, ή απλά να απορήσουμε. Για παράδειγμα, ποιος θα το περίμενε ότι το χαμόγελο δεν είναι το μεγαλύτερο αίνιγμα που έχει να δείξει η Μόνα Λίζα;


Ο Αδάμ και ο… ιπτάμενος εγκέφαλος

adam

Η δημιουργία του Αδάμ, σύμφωνα με το in2life είναι ίσως από τα πιο εμβληματικά έργα τέχνης στην ιστορία της ανθρωπότητας, και σίγουρα το πιο διάσημο από τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου στην οροφή της Καπέλα Σιστίνα. Οι λεπτομέρειες, το ύφος και η ένταση, χαρακτηριστικά για το σύνολο του έργου του καλλιτέχνη, όλα συμβιώνουν σ’ αυτή την σύνθεση.

adam2

Επίσης, ο Θεός ταξιδεύει πάνω σ’ έναν εγκέφαλο. Η σύνθεση του Θεού με τους αγγέλους, την αγέννητη ακόμα Εύα και τα ουράνια πέπλα που τους καλύπτουν, έχουν ακριβώς το σχήμα του ανθρώπινου μυαλού. Και θα μπορούσε να είναι απλά μια περίεργη σύμπτωση, αν ο Μιχαήλ Άγγελος δεν ήταν γνωστός για την εμμονή του με την ανατομία. Ο τρόπος που οι μορφές είναι ζωγραφισμένες αντιστοιχεί ακριβώς στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Τι μήνυμα ήθελε να περάσει ο καλλιτέχνης; Ότι ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο την λογική; Μήπως πως ο Θεός είναι ένα ανθρώπινο δημιούργημα; Η δεύτερη πιθανότητα θα μπορούσε να ισχύει, αν αναλογιστούμε πόσες φορές ο Μιχαήλ Άγγελος ξεπερνούσε τα όρια στην τέχνη του. Πάμε να δούμε ακόμα ένα παράδειγμα.

Τι κάνεις εκεί, χερουβείμ;

xeroubim-profitis-zaxarias

Σ’ αυτόν τον πίνακα, ο Μιχαήλ Άγγελος παρουσιάζει τον Προφήτη Ζαχαρία, με δύο χερουβείμ πίσω του. Αθώο, σωστά; Κι όμως, σε μια κίνηση «σεβασμού» προς τον χρηματοδότη του, Πάπα Ιούλιο Β’, ο καλλιτέχνης αποφάσισε να δώσει το πρόσωπό του στην απεικόνιση του προφήτη. Και από πίσω, ένα από τα αθώα αγγελάκια κάνει κάτι πολύ άσχημο με το χέρι του.

xerouvim-profitis-zaxarias

Αυτή η κίνηση, που στην εποχή ονομαζόταν «το σύκο», ήταν κάτι σαν το αντίστοιχο σηκωμένο μεσαίο δάχτυλο της εποχής μας. Και κανείς δεν το πρόσεξε τότε, μιας και μια τόσο μικρή λεπτομέρεια δεν μπορούσε να είναι ορατή πάνω σε μια σύνθεση που βρισκόταν στην οροφή της Καπέλα Σιστίνα.

Μουσικός δείπνος

mystikos-deipnos

Ένας άλλος κορυφαίος και πολυσυζητημένος καλλιτέχνης της Αναγέννησης, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, γέμιζε πάντα τους πίνακές του με κρυφά μηνύματα, πολλά από τα οποία έχουν χαθεί στο πέρασμα των αιώνων. Και, παρ’ όλο που κανείς δεν μπόρεσε να αποκαλύψει ότι ο Μυστικός του Δείπνος κρύβει όντως τα μυστικά της συζυγικής ζωής του Μεσσία και τον δρόμο για ένα κρυμμένο Ευαγγέλιο, ανακαλύφθηκε κάτι ακόμα πιο αξιοπερίεργο. Συγκεκριμένα, νότες.

mystikos-deipnos1

Το 2007, ένας τεχνικός ήχου αποκάλυψε πως, τοποθετώντας ένα πεντάγραμμο πάνω στην εικόνα, τα διάσπαρτα στο τραπέζι κομμάτια του ψωμιού, καθώς και τα χέρια του Ιησού και των Αποστόλων, μπορεί να συμβολίζουν νότες. Η μελωδία που σχηματίζεται; Ακούστε την εδώ. Προφανώς, οι νότες πρέπει να διαβάζονται από τα δεξιά προς τα αριστερά για να βγάλουν νόημα, όπως δηλαδή συνήθιζε να γράφει ο καλλιτέχνης. Ακόμα και οι πιο σκεπτικιστές οφείλουν να ομολογήσουν πως η μελωδία είναι υπερβολικά καλοφτιαγμένη για να πρόκειται για σύμπτωση. Και, μιλώντας για ντα Βίντσι, το πιο δημοφιλές του έργο, η Μόνα Λίζα, εκτός από το μυστηριώδες της χαμόγελο, κρύβει περισσότερα μυστικά.

Τι κρύβουν τα μάτια σου, Μόνα;

mona-liza

Το χαμόγελο δεν θα αποκαλύψει ποτέ τις σκέψεις. Το βλέμμα σε ακολουθεί όπου κι αν πας. Το τοπίο, αν δώσεις προσοχή, είναι εφιαλτικό. Κι επίσης, υπάρχουν γράμματα μέσα στα μάτια της. Αν εξεταστούν κάτω από το μικροσκόπιο, οι κόρες της «Τζοκόντα» εμφανίζουν μικροσκοπικά γράμματα και αριθμούς. Στο δεξί μάτι, υπάρχει – γραμμένο ανάποδα, φυσικά – το μονόγραμμα LV, που λογικά είναι τα αρχικά του ζωγράφου, ενώ στο αριστερό μάτι εμφανίζονται σύμβολα που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι σημαίνουν. Μια θεωρία λέει πως είναι τα γράμματα CE, κάποια άλλη πως είναι το γράμμα Β. Το σίγουρο είναι πως για άλλη μια φορά, η ιδιοφυΐα του ντα Βίντσι επιβεβαιώνεται. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως το μυαλό του δεν ήταν… από αυτό τον κόσμο.
Εχμ…

domeniko-girladaio

Ο πίνακας του Ντομένικο Γκιρλαντάιο είναι λιγάκι προβληματικός. Δηλαδή τα μωρά επιτρέπεται να έχουν τέτοιους κοιλιακούς; Πέρα από αυτό, όλα είναι φυσιολογικά για την Αναγέννηση, στιγμές κατάνυξης και προσευχής με την Μαρία και το θείο βρέφος, ένας ιπτάμενος δίσκος και… ε;

domeniko-girladaio1

Τι ακριβώς είναι αυτό που πετάει στον ουρανό; Και γιατί ένας άνθρωπος το χαζεύει; Δεν είναι ούτε πουλί, ούτε αεροπλάνο, και σίγουρα δεν είναι το Άγιο Πνεύμα, γιατί ακόμα και οι πιο παράξενοι αναγεννησιακοί καλλιτέχνες δεν το σχεδίαζαν σαν μία σκοτεινή, κυκλική μάζα την οποία κοιτούν παγωμένοι.

crashonline.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Chupacabra (τσουπακάμπρα)

Ο θρύλος λέει πως το «τέρας» αυτό από τη Λατινική Αμερική επιτίθεται στα κοπάδια, κυρίως τις κατσίκες, και ρουφά το αίμα τους. Το όνομά του είναι chupacabra, από τις ισπανικές λέξεις chupar που σημαίνει ρουφώ και cabra που σημαίνει κατσίκα.

Οι περιγραφές του θρυλικού αυτού όντος ποικίλουν: άλλοι λένε πως μοιάζει με ερπετό με μυτερά πτερύγια στην πλάτη κι άλλοι με άτριχο σκύλο με μεγάλα δόντια και μακριά νύχια.Το τσουπακάμπρα θεωρείται κρυπτίδιο, δηλαδή ζώο που η ύπαρξή του δεν έχει αποδειχτεί αλλά πιστεύεται ότι ανήκει στην παραδοσιακή λαογραφία και τη σύγχρονη τάση για μυθοπλασία. Περιγράφεται ως ένα μικρό (ύψος έως 1,2 μέτρα) πλάσμα με πράσινες φολίδες και αιχμηρές προεξοχές, καθώς και με πολύ κοφτερά και μακριά δόντια. Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονται ότι διαθέτει φτερά σαν της νυχτερίδας και κόκκινα μάτια που έχουν την ιδιότητα να υπνωτίζουν. Επιτίθεται κυρίως σε αιγοπρόβατα, τα οποία δαγκώνει και απομυζά ολόκληρο το αίμα τους, ενώ πιστεύεται πως η καταγωγή του είναι εξωγήινη. Πολλοί…

Τα Μυστήρια των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα συντριβάνια.
Τα συντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.
 Το κάθε συντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω συντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω συντριβάνι ένας αυλητής. Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: «Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσ…

Ο Μυστηριώδης Δίσκος της Φαιστού και το Κοσμικό Μήνυμα που μεταφέρει.

Προσφάτως ξεφυλίζοντας ένα περιοδικό ποικίλης ύλης, σκόνταψα σε ένα αρθράκι που επικαλούμενο κάποιον επιστήμονα αρχαιολόγο - γλωσσολόγο εν ονόματι Δρ. Γκάρεθ Oυενς, ανέφερε ότι μεταφράστηκε ο κώδικας του Δίσκου της Φαιστού!!! Αμέσως και με την συνδρομή της νέας τεχνολογίας αναζήτησα στο διαδίκτυο πληροφορίες για το θέμα. Διαπίστωσα ότι σχεδόν κάθε έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο το Φθινόπωρο του 2014 είχε αναφερθεί στο θέμα.
Συγκεκριμένα ο Δρ. Όουενς εκτιμά ότι τα σημεία σε γραφή μινωική που είναι χαραγμένα στις δύο πλευρές του δίσκου, διαβάζονται από έξω προς τα μέσα, με την λέξη I-QE-KU-RJA (YGEIAN + AGAPH), να εμφανίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία στην μια πλευρά του δίσκου της Φαιστού, η οποία και δίνει και την ερμηνεία της ανάλογα με την θέση που βρίσκεται. Χαρακτήρισε δε τον δίσκο της Φαιστού το πρώτο μινωικό cd-rom στην ιστορία.
Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι το περιεχόμενο του δίσκου είναι μια προσευχή προς την μητέρα. «Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ε…