Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακάλυψη Ωκεανού σε Φεγγάρι του Κρόνου.

Καθώς η εξερεύνηση του διαστήματος εντείνεται ολοένα και περισσότερα στοιχεία προστίθονται στις γνώσεις μας σε σχέση με τους γειτονικούς μας πλανήτες. Προσφάτως αναρτήθηκε η είδηση ότι στην Διώνη, ένα απο τα πολλά φεγγάρια του Κρόνου, ανακαλύφθηκε ωκεανός.  

Τα στοιχεία προήλθαν από την αποστολή Cassini και η επεξεργασία τους έγινε από ερευνητές του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες σε άρθρο τους στο περιοδικό Geophysical Research Letters, η ανάλυση έδειξε πως κάτω από τον φλοιό του δορυφόρου, σε βάθος περίπου 100 χιλιομέτρων, κρύβεται μία μεγάλη υδάτινη έκταση.

Στοιχεία για ανάλογους ωκεανούς στο υπέδαφος έχουν προκύψει στο παρελθόν και για τον Εγκέλαδο και τον Τιτάνα, δύο ακόμη «φεγγάρια» του Κρόνου. «Για να επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση, θα πρέπει στο μέλλον ένα διαστημόπλοιο να τεθεί σε τροχιά γύρω από τους δορυφόρους για τους μελετήσει», σημειώνει ο Άντονι Τριν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Εκτός από τον Εγκέλαδο, τη Διώνη και τον Τιτάνα, ενδείξεις για την ύπαρξη ωκεανών στο υπέδαφος έχουν προκύψει για τρεις δορυφόρους του Δία. Επίσης, κάτι ανάλογο είναι πιθανό να ισχύει και στην περίπτωση του Πλούτωνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ωκεανός στη Διώνη πιθανότατα έχει την ίδια «ηλικία» με τον ίδιο τον δορυφόρο. Αυτό σημαίνει πως για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει εκεί ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής.

Όπως αναφέρει ο Ατίλιο Ριβολντίνι, επίσης μέλος της ομάδας, στο ενδεχόμενο ύπαρξης μικροοργανισμών κρίσιμο ρόλο θα έχει παίξει επίσης η αλληλεπίδραση του ωκεανού με τον υπερκείμενο φλοιό. Κι αυτό γιατί, με την αλληλεπίδραση, θα μπορούσαν να παραχθούν βασικά θρεπτικά συστατικά αλλά και ενέργεια, απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ζωής.

Τον Αύγουστο, η NASA αποκάλυψε πως το διαστημόπλοιο Cassini εντόπισε για πρώτη φορά στον Τιτάνα ένα δίκτυο χαραδρών γεμάτων με υγρούς υδρογονάνθρακες. Η ανακάλυψη βασίσθηκε σε δεδομένα του 2013, κατά τη διέλευση του σκάφους από τον δορυφόρου του Κρόνου.

Τον Ιούλιο, αναλύοντας δεδομένα από τις αποστολές Cassini και Huygens, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Cornell βρήκαν στον Τιτάνα ίχνη υδροκυανίου, το οποίο παράγεται από την αλληλεπίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας με συστατικά της «τοξικής» ατμόσφαιρας του δορυφόρου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη χημική ένωση θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη μικροοργανισμών, υπό την προϋπόθεση πως η ζωή στο σύμπαν δεν μοιάζει με τις έμβιες μορφές που δημιουργήθηκαν στη Γη.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Chupacabra (τσουπακάμπρα)

Ο θρύλος λέει πως το «τέρας» αυτό από τη Λατινική Αμερική επιτίθεται στα κοπάδια, κυρίως τις κατσίκες, και ρουφά το αίμα τους. Το όνομά του είναι chupacabra, από τις ισπανικές λέξεις chupar που σημαίνει ρουφώ και cabra που σημαίνει κατσίκα.

Οι περιγραφές του θρυλικού αυτού όντος ποικίλουν: άλλοι λένε πως μοιάζει με ερπετό με μυτερά πτερύγια στην πλάτη κι άλλοι με άτριχο σκύλο με μεγάλα δόντια και μακριά νύχια.Το τσουπακάμπρα θεωρείται κρυπτίδιο, δηλαδή ζώο που η ύπαρξή του δεν έχει αποδειχτεί αλλά πιστεύεται ότι ανήκει στην παραδοσιακή λαογραφία και τη σύγχρονη τάση για μυθοπλασία. Περιγράφεται ως ένα μικρό (ύψος έως 1,2 μέτρα) πλάσμα με πράσινες φολίδες και αιχμηρές προεξοχές, καθώς και με πολύ κοφτερά και μακριά δόντια. Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονται ότι διαθέτει φτερά σαν της νυχτερίδας και κόκκινα μάτια που έχουν την ιδιότητα να υπνωτίζουν. Επιτίθεται κυρίως σε αιγοπρόβατα, τα οποία δαγκώνει και απομυζά ολόκληρο το αίμα τους, ενώ πιστεύεται πως η καταγωγή του είναι εξωγήινη. Πολλοί…

Ο Λέων του Πειραιώς και τα Χαραγμένα Σύμβολα επί αυτόν.

Το μνημείο αυτό δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα το πότε και για ποιον λόγο κατασκευάστηκε, πότε και για ποιον λόγο τοποθετήθηκε στον Πειραιά. Όλα όσα ξέρουμε στηρίζονται κυρίως σε διηγήσεις και θρύλους. Οι μέχρι τώρα σχετικές έρευνες επικεντρώνονται σε προσωπικές μαρτυρίες όσων είδαν το λιοντάρι με τα ίδια τους τα μάτια κατά την επίσκεψή τους στον Πειραιά.
Aπό τους αρχαίους συγγραφείς δεν έχουμε κάποιο απόσπασμα που να κάνει λόγο για το λιοντάρι. Η πρώτη αναφορά του λιμανιού ως Πόρτο Λεόνε γίνεται σε ναυτικό χάρτη του Γενοβέζου Πέτρου Βισκόντι το 1318. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το μνημείο δεν βρισκόταν εκεί από πιο παλιά.
Ο Παυσανίας και ο Στράβωνας οι οποίοι περιγράφουν τον Πειραιά κατά την περίοδο της παρακμής του, ενώ αναφέρονται σε πολλά μνημεία, πουθενά δεν αναφέρουν το λιοντάρι. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Αkerblad στο συμπέρασμα ότι φτιάχτηκε περίπου το 2ο μ.Χ. αιώνα. Άλλοι ερευνητές υποθέτουν ότι φτιάχτηκε από τον μεγάλο δούκα της Αθήνας Γκυ ντε Λα Ρος και άλλοι πως φ…

Τα Μυστήρια των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα συντριβάνια.
Τα συντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.
 Το κάθε συντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω συντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω συντριβάνι ένας αυλητής. Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: «Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσ…