Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΥΠΑΤΗ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΩΝ ΜΑΓΙΣΣΩΝ

Η Υπάτη είναι κωμόπολις του διευρυμένου Δήμου Λαμίας στο Νομό Φθιώτιδος. Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας. Στο μεσαίωνα ονομάζονταν Νέαι Πάτραι! Εκτός των γνωστών ιαματικών λουτρών της,ενδιαφέρων παρουσιάζουν το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδος,ο Ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος είναι κτισμένος στη θέση παλαιοχριστιανικού Ναού, και το κάστρο της το οποίο αναστηλώθηκε πρόσφατα,όπως και άλλα αξιοθέατα. Αυτά ως αναφορά στο σήμερα.Η Υπάτη όμως, έχει και μία αρχαία ενδιαφέρουσα ιστορία όπου μιλά για υπόγεια ποτάμια, μάγισσες, Φαρμακίδες, για ανεμότρυπες και άλλους μύθους και Ιστορίες που αναφέρονται, και θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε στη συνέχεια..

Η ΑΝΕΜΟΤΡΥΠΑΤο στόμιο της ανεμότρυπας βρίσκεται σε δύσβατη σχισμή του εδάφους από το οποίο βγαίνει το καλοκαίρι, δροσερό αεράκι και το χειμώνα θερμός αέρας.. Τώρα ή φαντασία των ανθρώπων;; Κάποια γεγονότα στη μακρά αρχαιότητα;; που με την προφορική μετάδοση και την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν μύθοι που μας μιλούν για,μάγισσες, νεράιδες, και ξωτικά ,οι οποίες έπαιρναν το λουτρό τους στα ιαματικά νερά και διατηρούσαν την ομορφιά τους αφού εκεί οδηγούσε το άλλο στόμιο του βαράθρου. Η Υπάτη υπήρξε ξακουστή για της μάγισσες που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή ,ώστε πολλοί να την αναφέρουν ως κέντρο των μαγισσών!! Οι Φαρμακίδες όπως της αναφέρουν αρχαίοι συγγραφείς είχαν υπερφυσικές δυνάμεις, όπως να μεταμορφώνουν άλλους ανθρώπους αλλά και τον εαυτό τους. Να προκαλούν έρωτα,ή και το αντίθετο,γιατί επρόκειτο για αποφασιστικές γυναίκες. Άλλες ξακουστές μάγισσες,από τις οποίες εμπνεύστηκε και έγραψε τον Περί Μαγείας Λόγον του ο Ρωμαίος ποιητής Απουλήιος ήταν η Αγαονίκη και η Μυκάλη που βάση με το μύθο, τα αστέρια αλλά και τη σελήνη επηρέαζαν,κατά τον Τρύφωνα Ευαγγελίδη. Ο Ρωμαίος Λουκιανός, έγραψε,ότι έπεσε θύμα και μεταμορφώθηκε σε όνο,κατόπιν θαυμάσιου γεύματος, και νύκτας γεμάτη κρεπάλης, πού πέρασε στο σπίτι της ωραίας Υπάρχου. Και κατά τη νεώτερη κάπως εποχή, δεν έλειψε ο μύθος της μαγείας από την Υπάτη.στηνΑνεμότρυπα διέπρεψε ως Μάγισσα η γρια Ληούσσα η οποία συχνά κατέβαινε την νύχτα στην ανεμότρυπα, για να κάνει, αλλά κατά το πλείστον να λύση μάγια, και γι' αυτό ονομάστηκε λυούσα .Λόγο του ότι ή Υπάτη συνορεύει με το Βουνό Οίτη ξακουστό από την Αρχαιότητα για τα πολλά του θεραπευτικά του βότανα ( όπως μας πληροφορεί ο γεωγράφος Στράβωνας ) ένα εκ' των οποίων ήταν ο Ελλέβερος, φυτό θεραπευτικό, αλλά και πολύ στενά συνδεδεμένο με τα μάγια!

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2007 στην Υπάτη.Στεγάζει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών χρόνων του Νομού και της γύρω περιοχής. Το Μουσείο στεγάζεται στο λιθόκτιστο κτήριο του Οθωνικού στρατώνα της πόλης, που ανεγέρθηκε το 1836 και παραχωρήθηκε στο Δήμο

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ 
Η Υπάτη οχυρώθηκε για πρώτη φορά στους Ελληνιστικούς χρόνους.
Η οχύρωση ανανεώθηκε την παλαιοχριστιανική εποχή το ( 527-565 μ.χ. )
Το 1869 η Υπάτη αναφέρεται ως νέα Πάτρα μαζί με την Λαμία που ονομαζόταν τότε Ζητούνι.
Κατελήφθη το 1204 από τους Φράγκους και στη συνέχεια πέρασε στη δικαιοδοσία των βυζαντινών δεσποτών της Ηπείρου.

 

Το 1267 κληροδοτήθηκε στον Ιωάννη Άγγελο Δούκα Κομνηνό το Νόθο,ο οποίος οχύρωσε το Κάστρο και κατέστησε την Υπάτη έδρα του Κρατιδίου της Μεγάλης Βλαχίας.
Το 1318 πέρασε στα χέρια των Καταλανών που σχημάτισαν το Δουκάτο των Αθηνών και Το 1393 κατελήφθη από τους Τούρκους που την ονόμασαν Πατρατζίκι ( Μικρή Πάτρα),και αποτέλεσε έδρα ιδιαίτερης επαρχίας.
Σήμερα σώζονται αρκετά απομεινάρια του κάστρου...

ΠΗΓΕΣ...
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Chupacabra (τσουπακάμπρα)

Ο θρύλος λέει πως το «τέρας» αυτό από τη Λατινική Αμερική επιτίθεται στα κοπάδια, κυρίως τις κατσίκες, και ρουφά το αίμα τους. Το όνομά του είναι chupacabra, από τις ισπανικές λέξεις chupar που σημαίνει ρουφώ και cabra που σημαίνει κατσίκα.

Οι περιγραφές του θρυλικού αυτού όντος ποικίλουν: άλλοι λένε πως μοιάζει με ερπετό με μυτερά πτερύγια στην πλάτη κι άλλοι με άτριχο σκύλο με μεγάλα δόντια και μακριά νύχια.Το τσουπακάμπρα θεωρείται κρυπτίδιο, δηλαδή ζώο που η ύπαρξή του δεν έχει αποδειχτεί αλλά πιστεύεται ότι ανήκει στην παραδοσιακή λαογραφία και τη σύγχρονη τάση για μυθοπλασία. Περιγράφεται ως ένα μικρό (ύψος έως 1,2 μέτρα) πλάσμα με πράσινες φολίδες και αιχμηρές προεξοχές, καθώς και με πολύ κοφτερά και μακριά δόντια. Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονται ότι διαθέτει φτερά σαν της νυχτερίδας και κόκκινα μάτια που έχουν την ιδιότητα να υπνωτίζουν. Επιτίθεται κυρίως σε αιγοπρόβατα, τα οποία δαγκώνει και απομυζά ολόκληρο το αίμα τους, ενώ πιστεύεται πως η καταγωγή του είναι εξωγήινη. Πολλοί…

Τα Μυστήρια των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα συντριβάνια.
Τα συντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.
 Το κάθε συντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω συντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω συντριβάνι ένας αυλητής. Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: «Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσ…

Ο Μυστηριώδης Δίσκος της Φαιστού και το Κοσμικό Μήνυμα που μεταφέρει.

Προσφάτως ξεφυλίζοντας ένα περιοδικό ποικίλης ύλης, σκόνταψα σε ένα αρθράκι που επικαλούμενο κάποιον επιστήμονα αρχαιολόγο - γλωσσολόγο εν ονόματι Δρ. Γκάρεθ Oυενς, ανέφερε ότι μεταφράστηκε ο κώδικας του Δίσκου της Φαιστού!!! Αμέσως και με την συνδρομή της νέας τεχνολογίας αναζήτησα στο διαδίκτυο πληροφορίες για το θέμα. Διαπίστωσα ότι σχεδόν κάθε έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο το Φθινόπωρο του 2014 είχε αναφερθεί στο θέμα.
Συγκεκριμένα ο Δρ. Όουενς εκτιμά ότι τα σημεία σε γραφή μινωική που είναι χαραγμένα στις δύο πλευρές του δίσκου, διαβάζονται από έξω προς τα μέσα, με την λέξη I-QE-KU-RJA (YGEIAN + AGAPH), να εμφανίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία στην μια πλευρά του δίσκου της Φαιστού, η οποία και δίνει και την ερμηνεία της ανάλογα με την θέση που βρίσκεται. Χαρακτήρισε δε τον δίσκο της Φαιστού το πρώτο μινωικό cd-rom στην ιστορία.
Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι το περιεχόμενο του δίσκου είναι μια προσευχή προς την μητέρα. «Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ε…