Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Μάτι του Τουταγχαµών σε Οικογενειακό Τάφο του 8ου πχ αιώνα στην Κρήτη.

Ήταν φθινόπωρο του 2011 όταν πλήθος έντυπων αλλά και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης  μας πληροφορούσαν για μια μεγάλη αλλά και συνάμα περίεργη ανακάλυψη, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη νεκρόπολη της Αρχαίας Ελεύθερνας στις πλαγιές της Ιδης. Οι αρχαιολόγοι αιφνιδιάστηκαν. Το µικρό, ολόχρυσο αντικείµενο που βρέθηκε µέσα σε πιθάρι, σε οικογενειακό τάφο του 8ου-7ου αιώνα π.Χ., στις πλαγιές της Ιδης, ήταν ίδιο µε τα µάτια του Αιγύπτιου Φαραώ Τουταγχαμών.  
Γράφονταν τότε στα ΜΜΕ, ''Στην αρχή ήταν ένας µεγάλος σβώλος από χώµα. Τίποτε το παράξενο. Οταν όµως µέσα από αυτόν άστραψε ξαφνικά ένα µάτι, τότε όλα άλλαξαν. Μέσα στο πιθάρι όπου πριν από αιώνες είχε ταφεί µια οικογένεια, ανάµεσα στα οστά των νεκρών και στα πολύτιµα αντικείµενα που τους συνόδευσαν στην ταφή, αυτό το µάτι έµοιαζε να ήρθε από έναν άλλον κόσµο. Πόσω µάλλον που ήταν ίδιο µε τα µάτια του Τουταγχαµών!

Ολόχρυσο, σε φυσικό µέγεθος, µε αιγυπτιακό µπλε ολόγυρά του και κυρίως πανοµοιότυπο µε αυτό της χρυσής νεκρικής µάσκας του αιγύπτιου βασιλιά που πέθανε το 1323 π.Χ. Στη νεκρόπολη της Αρχαίας Ελεύθερνας στις πλαγιές της Ιδης στην Κρήτη ο οικογενειακός τάφος του 8ου-7ου αιώνα π.Χ. έκρυβε σίγουρα ένα διαφορετικό µυστικό. (...)

«Τα υλικά, το σχήµα του µατιού, η κατασκευή του δεν αφήνουν καµία αµφιβολία για το πρότυπο που είχε ο καλλιτέχνης» λέει ο καθηγητής κ. Νίκος Σταµπολίδης, ο οποίος διεξάγει τις αρχαιολογικές έρευνες στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας από το 1985. Στην πραγµατικότητα είναι ένα επιστήθιο κόσµηµα µε απόληξη για να κρεµιέται. Ωστόσο η κοκκίδωση στη θέση των βλεφαρίδων, τα βλέφαρα που είναι σχηµατισµένα από πάστα αιγυπτιακού µπλε κάνουν τη διαφορά.''
(Βήμα 23/10/2011)




Η Ομάδα Έρευνας των Αστικών Μυστικών εξέτασε το όλο θέμα και από την πλευρά της λαογραφίας, των ηθών και εθίμων του Κόσμου μας, μέσα από το πέρασμα των αιώνων.
Λόγω της λειτουργίας του, το μάτι έχει μια συμβολική σύνδεση με το φως, τον ήλιο, και το πνεύμα.
Συμβολίζει την πνευματική όραση, για αυτό και μπορεί να παραλληλιστεί και ως ο «καθρέφτης της ψυχής».
Το δεξί μάτι, συγκεκριμένα, είναι συνδεδεμένο με την δραστηριότητα, το μέλλον και τον ήλιο. Το αριστερό, πάλι με την παθητικότητα, το παρελθόν και την σελήνη. Σύμφωνα με τον Βουδισμό, υπάρχει και το τρίτο μάτι, το οποίο αποτελεί σύμβολο της εσωτερικής όρασης. Δεν είναι τυχαίο το ότι κατά την αρχαιότητα συναντάται το μάτι συχνά ως σύμβολο της ηλιακής θεότητας.
Στην Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν ευρέως ως φυλαχτό. Το αποκαλούσαν Udjat – μάτι, δηλαδή το μάτι γερακιού, του θεού του ουρανού Ώρου, ο οποίος στηρίζεται επάνω σ’ ένα σκήπτρο – ράβδο. Το μάτι, σε αυτή την περίπτωση, συμβολίζει ευρεία θέα και παντογνωσία, το σκήπτρο κυριαρχική δύναμη, ενώ το συνολικό φυλαχτό εξασφάλιζε το απαραβίαστο και την αιώνια γονιμότητα.
Σύμφωνα με την Βίβλο το μάτι συμβολίζει την παντογνωσία και την άγρυπνη προστασία του πανταχού παρόντος Θεού. Το μάτι που περιβάλλεται από ακτίνες, στην χριστιανική τέχνη, συμβολίζει τον Θεό. Το μάτι, πάλι, στο Χέρι του Θεού την δημιουργική θεϊκή σοφία. Το μάτι σ’ ένα τρίγωνο αποτελεί σύμβολο του Πατέρα – Θεού, και για την ακρίβεια, της τριαδικότητάς του.
Ακόμη, βάσει της γεωμετρίας, και λόγω του οβάλ σχήματός του θεωρείται ότι περικλείει θεϊκή σοφία. Το μάτι μεταφέρει τον έξω κόσμο στον εσωτερικό κόσμο και μπορεί επίσης να προβάλλει τον εσωτερικό κόσμο στον έξω.
Οι ζωγραφικές παραστάσεις του ματιού είχαν συχνά αποτρεπτικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι αρχαίοι ζωγράφιζαν από ένα μάτι, και στις δύο πλευρές της πλώρης των πολεμικών πλοίων. Με αυτό τον τρόπο ήθελαν πιθανότατα να υποδηλώσουν ότι ήταν ζωντανά.

Στις μέρες μας, στην Ελλάδα, έχουμε συνδέσει το γαλάζιο ματάκι ως φυλακτό για να διώχνει το «κακό» το μάτι, και την αρνητική/ κακή ενέργεια των τρίτων. Είναι ίσως ένα από τα παλαιότερα παγκοσμίως φυλακτά. Χρονολογείται πάνω από 5.000 χρόνια, πριν από πολιτισμούς όπως οι Αιγύπτιοι και οι Μεσοποτάμιοι...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε