Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Platoon» μια ταινία για το Βιετνάμ

Το 1969, όταν ο Όλιβερ Στόουν επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά τη θητεία του στον πόλεμο του Βιετνάμ, ξεκίνησε αμέσως να γράφει το σενάριο για την επόμενη ταινία του.
Φοβόταν ότι θα ξέχναγε τι είχε συμβεί πραγματικά. Το σενάριο τέλειωσε πολύ γρήγορα, αλλά τα γυρίσματα ξεκίνησαν σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα.
Το «Platoon», όπως ονομάστηκε η ταινία, εξελισσόταν στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ακολουθούσε την πορεία μιας διμοιρίας, που αποτελούνταν από νεαρούς στρατιώτες.
Πρωταγωνιστής ήταν ο 23χρονος τότε Τσάρλι Σιν, που είχε περάσει μήνες ως παιδί στα γυρίσματα μιας άλλης θρυλικής ταινίας για το Βιετνάμ, το «Αποκάλυψη Τώρα», όπου πρωταγωνιστούσε ο πατέρας του, Μάρτιν.
Όλοι οι ηθοποιοί που σχημάτισαν το «Platoon» ήταν πρωτοεμφανιζόμενοι.
Ο Στόουν ήθελε να εκμαιεύσει μία όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική ερμηνεία, γι’ αυτό τους είπε ότι θα έπρεπε να περάσουν από στρατιωτική εκπαίδευση στις Φιλιππίνες, πριν αρχίσει το γύρισμα.
Πράγματι, οι ηθοποιοί έφτασαν στη ζούγκλα των Φιλιππίνων, δύο μέρες αφότου είχε ξεσπάσει επανάσταση που έδιωξε τον Πρόεδρο Μάρκος από τη χώρα, και μπήκαν αμέσως σε πρόγραμμα.
Την εκπαίδευσή τους ανέλαβε ο Λογαγός Ντέιλ Ντάι και δουλειά του ήταν να τους μετατρέψει σε πραγματικούς στρατιώτες μέσα σε δύο εβδομάδες.
Απ’ τη στιγμή που οι ηθοποιοί προσγειώθηκαν στις Φιλιππίνες, τους αποκαλούσαν μόνο με το όνομα του χαρακτήρα τους.
Έπρεπε να κόψουν κάθε επαφή με τον έξω κόσμο, τις οικογένειες και τους φίλους τους.
Κοιμόντουσαν στη ζούγκλα, καλυμμένοι με πλαστικές κουκούλες, που τους προστάτευαν απ’ τα κουνούπια, αλλά τους έκοβαν και το οξυγόνο.
Ανά δύο ώρες, κάποιος έπρεπε να αναλάβει τη σκοπιά και όταν κάποια στιγμή, ο εξαντλημένος Τζόνι Ντεπ αποκοιμήθηκε, ξύπνησε με το όπλο του Λογαγού Ντάι στον κρόταφο.
Έτρωγαν σαν κανονικοί στρατιώτες, φαγητά που παραχωρούσε ο στρατός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αρκετά για να τους χορτάσουν.
Παρ’ όλα αυτά, δεν παραπονιόντουσαν. «Σε εκείνο το στάδιο, θα είχα φάει και την κάλτσα μου», δήλωσε αργότερα ο Ντεπ.
Ο Γουίλεμ Νταφόε έφτασε σε τέτοιο σημείο δίψας, που παράκουσε την εντολή να μην πιει νερό απ’ το ποτάμι, γιατί υπήρχε κίνδυνος να κολλήσει ελονοσία.
Ο Νταφόε γέμισε το παγούρι του με νερό από το ποτάμι, χωρίς να ξέρει ότι λίγα μέτρα πιο πέρα, βρισκόταν το κουφάρι ενός νεκρού ζώου.
Για περισσότερες από 24 ώρες είχε υψηλό πυρετό και ψευδαισθήσεις. Ακόμα και τώρα, δεν θυμάται σχεδόν τίποτα από εκείνη τη μέρα.
Σε ανύποπτες χρονικές στιγμές, ο Κάπτεν Ντάι, σε συνεννόηση με το τμήμα ειδικών εφέ, κανόνιζε να γίνουν εκρήξεις και να ακουστούν πυροβολισμοί από Καλάσνικοφ.
Μετά από πολλές τέτοιες «επιθέσεις», οι ηθοποιοί ένιωσαν στο πετσί τους την πίεση που δέχονταν οι στρατιώτες στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Έφτασαν να μιλούν μεταξύ τους σαν να ήταν πραγματικά στον πόλεμο, να μαλώνουν επειδή κάποιος έφαγε την μερίδα τους και για τις ώρες της σκοπιάς.
Απέκτησαν όμως και ένα δεσμό φιλίας, που δεν θα είχαν αποκτήσει αν δεν περνούσαν μαζί αυτές τις κακουχίες.
Η επιθυμία του Στόουν για ρεαλισμό δεν είχε όρια.
Σε μια σκηνή, ο Κρις, ο χαρακτήρας που υποδύθηκε ο Τσάρλι Σιν, καπνίζει πρώτη φορά μαριχουάνα με τα υπόλοιπους στρατιώτες της διμοιρίας.
Πριν από το γύρισμα, ο Στόουν έδωσε στους ηθοποιούς πραγματική μαριχουάνα και απαίτησε να καπνίσουν.
Μέσα σε λίγη ώρα, είχαν «ξεφύγει». Γέλαγαν, χόρευαν και τραγουδούσαν, όπως έκαναν και στην σκηνή που προβλήθηκε στον κινηματογράφο.
Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι το γύρισμα καθυστέρησε για τεχνικούς λόγους και όταν ήρθε η ώρα να τους τραβήξει η κάμερα, η επήρεια της μαριχουάνα είχε περάσει και οι ηθοποιοί ήταν άκεφοι και εξαντλημένοι.
Η εμπειρία όμως ήταν πολύ πρόσφατη και κατάφεραν να τη μιμηθούν ικανοποιητικά.
Το Platoon τιμήθηκε με Oscar και θεωρείται ως μια απο τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές ταινίες όλων των εποχών...


mixanitouxronou.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε