Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεξικό: Σήραγγες νερού κάτω από πυραμίδα των Μάγια.

Κατά την περιήγηση μας στο διαδίκτυο εντύπωση μας προκάλεσε ένα άρθρο που αναφέρεται σε μια νέα ανακάλυψη στο Μεξικό και συγκεκριμένα στην πυραμίδα στο Παλένκε. Εκεί αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν έρευνες στα αρχαία ερείπια των Μάγια  ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν υπόγειες σήραγγες νερού, που είχαν ανοιχτεί κάτω από τον Ναό των Επιγραφών, όπου βρίσκεται ο τάφος του αρχαίου ηγεμόνα Πακάλ.
Ο αρχαιολόγος Αρνόλντο Γκονζάλες δήλωσε ότι οι ερευνητές εκτιμούν πως ο τάφος και η πυραμίδα στο Παλένκε χτίστηκαν πάνω σε πηγή, μεταξύ του 683 και του 702 μ.Χ. Τα τούνελ αυτά οδηγούσαν νερά από την ταφική αίθουσα στον ευρύ χώρο μπροστά στον ναό, παρέχοντας- όπως πιστευόταν- στο πνεύμα του Πακάλ ένα μονοπάτι προς τον Κάτω Κόσμο.
Ωστόσο, ο Γκονζάλες είπε πως κάποιες από τις επιγραφές που βρέθηκαν στον τάφο λένε πως ένας θεός θα οδηγήσει τους νεκρούς στον Κάτω Κόσμο, βυθίζοντάς τους στα νερά για να φτάσουν εκεί. Οπότε, όπως θεωρείται, η σορός του Πακάλ αφέθηκε στα νερά που έρεαν στις σήραγγες, στο πλαίσιο της ταφής- και ο ηγεμόνας των Μάγια δεν εκτοξεύτηκε με κάποιου είδους αρχαίο διαστημόπλοιο στο Διάστημα, όπως εκτιμούν υποστηρικτές των θεωριών περί «επισκεπτών από τα άστρα», όπως ο Έριχ φον Νταίνικεν και άλλοι.
Το εν λόγω τούνελ, που συνδέεται με ένα άλλο, είναι φτιαγμένο από πέτρα και έχει πλάτος και ύψος περίπου 60 εκατοστών. Ο Πέδρο Σάντσεζ Νάβα, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Ιστορίας, δήλωσε ότι η θεωρία περί των σηράγγων νερού – οδών προς τον Κάτω Κόσμο φαίνεται να έχει λογική βάση, δεδομένων των ευρημάτων από άλλες κουλτούρες της περιοχής πριν την άφιξη των Ισπανών conquistadores, όπως αυτών στο Τεοτιχουακάν, κοντά στην Πόλη του Μεξικού, όπου βρέθηκε άλλο ένα τούνελ νερού.
«Και στις δύο περιπτώσεις υπήρχε ένα ρεύμα νερού» λέει ο Σάντσεζ Νάβα. «Υπάρχει μια αλληγορική έννοια του νερού…όπου αρχίζει και τελειώνει ο κύκλος της ζωής».
Οι ανασκαφές άρχισαν το 2012, όταν επιστήμονες άρχισαν να προβληματίζονται για υπόγειες ανωμαλίες οι οποίες είχαν εντοπιστεί με ραντάρ κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στον χώρο μπροστά από τα σκαλοπάτια της πυραμίδας. Φοβούμενοι για κάποιου είδους τρύπα ή γεωλογικό πρόβλημα που θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση ή καθίζηση, έσκαψαν στο σημείο και εντόπισαν τρία στρώματα προσεκτικά τοποθετημένων πετρών που κάλυπταν το πάνω μέρος του τούνελ.
Βεβαίως η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις στα λεγόμενα του ειδικού που ειρωνεύεται τον Νταινεκέν ή άλλους που θεωρούν ότι ο Βασιλιάς ταξίδεψε προς τα αστέρια καθότι θα πρέπει να δοθεί επιτέλους επίσημα μια εξήγηση του τι απεικονίζεται στην εικόνα που παραθέτουμε και που φυσικά βρέθηκε στην περιοχή και αφορά τον «αστροναύτη του Παλένκε» μια επιτύμβια πλάκα στον ταφικό θάλαμο μιας από τις πλέον φημισμένες πυραμίδες των Μάγια, την πυραμίδα του Ναού των Επιγραφών.


Παρακαλώ επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους - πηγές μας και παρακολουθήστε τα ενδιαφέροντα βίντεο για το θέμα.
 
Πηγή: HuffPost Greece, euronews greece

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε