Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Foo Fighters

Το μυστήριο με τα «ΑΤΙΑ» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που παραμένει άλυτο

 

Οι περισσότεροι μπορεί να γνωρίζουν τον όρο «Foo Fighters» ως το ροκ συγκρότημα από το Σιάτλ που ιδρύθηκε από ντράμερ των Nirvana, αλλά το όνομα χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από πιλότους των συμμαχικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του Β “Παγκοσμίου Πολέμου για να περιγράψουν τα αγνώστου ταυτότητος ιπτάμενα αντικείμενα (ΑΤΙΑ).
Αρχικά επινοήθηκε από τις ΗΠΑ όταν η 415η νυχτερινή μοίρα μαχητικών ανάφερε για περίεργα ιπτάμενα αντικείμενα κατά τη διάρκεια του Β “Παγκοσμίου Πολέμου. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε επίσημα στην στρατιωτική γλώσσα από το Νοέμβριο του 1944. Επίσης αναφορές για ΑΤΙΑ, εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, υπήρχαν και στους ουρανούς του Ειρηνικού.
Πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί των Δυτικών Δυνάμεων είχαν εκφράσει την πεποίθηση τους ότι τα περίφημα «Foo Fighters» ήταν μυστικά όπλα των Γερμανών που είτε τα χρησιμοποιούσαν για κατασκοπεία ή για τοποθέτηση κάποιου είδους εκρηκτικού μηχανισμού σε συμμαχικές θέσεις. Ωστόσο, μια επιστημονική ομάδα διερεύνησης με το όνομα «η ομάδα Ρόμπερτσον» (Robertson Panel) συναντήθηκαν τον Ιανουάριο του 1953, προκειμένου να καθορίσουν τι ακριβώς ήταν αυτά τα δήθεν ΑΤΙΑ. Έδωσαν μάλιστα στην δημοσιότητα κάποια ευρήματα από τις έρευνες τους, αν και καμιά από αυτές δεν ήταν αρκούντως πειστική, σύμφωνα με το warhistoryonline.
Καθόρισαν ότι μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι η «φωτιά του Αγίου Έλμο», ένα καιρικό φαινόμενο όπου ένα ισχυρό ηλεκτρικό πεδίο στην ατμόσφαιρα φωτίζει τα αντικείμενα και τα κάνει να μοιάζουν με μπάλα φωτός. Μια άλλη θεωρία είναι αυτή της «σφαιρικής αστραπής». Αυτό το καιρικό φαινόμενο συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και διαρκεί περισσότερο από τους κλασσικούς κεραυνούς και παραμένει στην ατμόσφαιρα.

Ηλίας Σιατούνης
crashonline.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Chupacabra (τσουπακάμπρα)

Ο θρύλος λέει πως το «τέρας» αυτό από τη Λατινική Αμερική επιτίθεται στα κοπάδια, κυρίως τις κατσίκες, και ρουφά το αίμα τους. Το όνομά του είναι chupacabra, από τις ισπανικές λέξεις chupar που σημαίνει ρουφώ και cabra που σημαίνει κατσίκα.

Οι περιγραφές του θρυλικού αυτού όντος ποικίλουν: άλλοι λένε πως μοιάζει με ερπετό με μυτερά πτερύγια στην πλάτη κι άλλοι με άτριχο σκύλο με μεγάλα δόντια και μακριά νύχια.Το τσουπακάμπρα θεωρείται κρυπτίδιο, δηλαδή ζώο που η ύπαρξή του δεν έχει αποδειχτεί αλλά πιστεύεται ότι ανήκει στην παραδοσιακή λαογραφία και τη σύγχρονη τάση για μυθοπλασία. Περιγράφεται ως ένα μικρό (ύψος έως 1,2 μέτρα) πλάσμα με πράσινες φολίδες και αιχμηρές προεξοχές, καθώς και με πολύ κοφτερά και μακριά δόντια. Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονται ότι διαθέτει φτερά σαν της νυχτερίδας και κόκκινα μάτια που έχουν την ιδιότητα να υπνωτίζουν. Επιτίθεται κυρίως σε αιγοπρόβατα, τα οποία δαγκώνει και απομυζά ολόκληρο το αίμα τους, ενώ πιστεύεται πως η καταγωγή του είναι εξωγήινη. Πολλοί…

Ο Λέων του Πειραιώς και τα Χαραγμένα Σύμβολα επί αυτόν.

Το μνημείο αυτό δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα το πότε και για ποιον λόγο κατασκευάστηκε, πότε και για ποιον λόγο τοποθετήθηκε στον Πειραιά. Όλα όσα ξέρουμε στηρίζονται κυρίως σε διηγήσεις και θρύλους. Οι μέχρι τώρα σχετικές έρευνες επικεντρώνονται σε προσωπικές μαρτυρίες όσων είδαν το λιοντάρι με τα ίδια τους τα μάτια κατά την επίσκεψή τους στον Πειραιά.
Aπό τους αρχαίους συγγραφείς δεν έχουμε κάποιο απόσπασμα που να κάνει λόγο για το λιοντάρι. Η πρώτη αναφορά του λιμανιού ως Πόρτο Λεόνε γίνεται σε ναυτικό χάρτη του Γενοβέζου Πέτρου Βισκόντι το 1318. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το μνημείο δεν βρισκόταν εκεί από πιο παλιά.
Ο Παυσανίας και ο Στράβωνας οι οποίοι περιγράφουν τον Πειραιά κατά την περίοδο της παρακμής του, ενώ αναφέρονται σε πολλά μνημεία, πουθενά δεν αναφέρουν το λιοντάρι. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Αkerblad στο συμπέρασμα ότι φτιάχτηκε περίπου το 2ο μ.Χ. αιώνα. Άλλοι ερευνητές υποθέτουν ότι φτιάχτηκε από τον μεγάλο δούκα της Αθήνας Γκυ ντε Λα Ρος και άλλοι πως φ…

Τα Μυστήρια των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα συντριβάνια.
Τα συντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.
 Το κάθε συντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω συντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω συντριβάνι ένας αυλητής. Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: «Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσ…