Πρόσφατα σε ανάρτηση μας στο facebook κοινοποιήσαμε ένα άρθρο της huffpost που αφορά μία πέτρινη πλάκα 3.200 ετών, η οποία φέρει επιγραφή που αναφέρεται σε έναν πρίγκιπα της Τροίας και πιθανώς στους μυστηριώδεις «Λαούς της Θάλασσας» (οι επιδρομές των οποίων θεωρείται πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση των πολιτισμών της Εποχής του Χαλκού στην ανατολική Μεσόγειο) αποκρυπτογραφήθηκε από αρχαιολόγους.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του LiveScience, η επιγραφή, μήκους 29 μέτρων, περιγράφει την άνοδο ενός ισχυρού βασιλείου, ονόματι Μίρα, το οποίο πραγματοποίησε μια στρατιωτική εκστρατεία με επικεφαλής έναν πρίγκιπα από την Τροία, ονόματι Μούξους.
Η επιγραφή είναι γραμμένη στη γλώσσα των Λουβίων, για τους οποίους τα ερωτηματικά εξακολουθούν να είναι πολλά: Ενδεικτικά, μόλις γύρω στους 20 μελετητές ανά τον κόσμο είναι σε θέση να τη διαβάσουν σήμερα, Μεταξύ αυτών η Φρεντ Γουντχούιζεν, ανεξάρτητος ερευνητής, ο οποίος κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει ένα αντίγραφο της επιγραφής...
Επανερχόμενοι στο θέμα και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών τοποθετούμαστε:
Οι λαοί της θάλασσας είναι προσωνύμιο που οφείλεται στους αρχαίους Αιγύπτιους και αφορά ομάδες ανθρώπων που κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η ενασχόληση τους με την θάλασσα άρα και την ναυτοσύνη. Έτσι τους ονόμαζαν αυτοί ...!
Δηλαδή οι ίδιοι μπορεί να αυτοαποκαλούνταν κάπως διαφορετικά. Ανατρέχοντας στην αρχαία ελληνική γραμματεία πουθενά δεν θα βρούμε ονομασία για λαό ως λαός της θάλασσας. Εντοπίζουμε όμως ενδείξεις γι αυτούς και όπως θα διαπιστώσετε η ονομασία αναφέρεται στους ελληνικούς πληθυσμούς της εποχής εκείνης που και σχέση με την θάλασσα είχαν και την ναυτοσύνη ως τρόπο ζωής ακολουθούσαν. Για να μην μακρυγορήσουμε ας εστιάσουμε την προσοχή μας στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Ο Όμηρος μας πληροφορεί ότι η εκστρατεία των δυνάμεων υπό το σκήπτρο των Μυκηνών εναντίον της Τροίας, λαμβάνει χώρα, γιατί υφίσταται ο στόλος του συνασπισμού ... 1200 πλοία και 150.000 στρατός!!! Ποιός άλλος εκείνη την εποχή, στην Μεσόγειο, έχει να επιδείξει τέτοιο στόλο; Προχωρόντας στην Οδύσσεια όταν ο Τηλέμαχος επισκέπτεται την Σπάρτη για να μάθει νέα για τον πατέρα του, ο Μενέλαος τον ενημερώνει ότι όταν ήτο ο ίδιος στην Αίγυπτο έμαθε ότι ο Οδυσσέας ήταν αιχμάλωτος της Καλυψούς ...
Τί έκανε ο Μενέλαος στην Αίγυπτο; Το κείμενο αναφέρει:
(...)
Την επόμενη μέρα, την 6η της Οδύσσειας, ο Τηλέμαχος ρωτάει για τον πατέρα του και περιγράφει την κατάσταση στην Ιθάκη. Ο Μενέλαος εύχεται το θάνατο των μνηστήρων και αφηγείται τον αποκλεισμό του στην Αίγυπτο. Εκεί δάμασε το φοβερό γέροντα της θάλασσας Πρωτέα κι εκείνος, μεταξύ άλλων, του είπε πως ο Οδυσσέας είναι ζωντανός και βρίσκεται στο νησί της Καλυψώς, ποθώντας να γυρίσει πίσω στην Ιθάκη. Ύστερα ο Τηλέμαχος επιστρέφει στην Πύλο.
(...)
Αποκλεισμός του Μενέλαου στην Αίγυπτο; Τί μπορεί να υποθέσει κανείς;
Προσέξτε, τώρα, στην περίπτωση των παρεικούντων πέριξ του Αιγαίου πελάγους, με τεράστιο στόλο και ζωή γύρω από την θάλασσα που συνετάχθηκαν υπό του σκήπτρου ενός βασιλιά, προκειμένου να εκστρατεύσουν εναντίων ομοεθνών τους, Ελλήνων και να ελέγξουν ένα εμπορικό δρόμο άρα και την οικονομική ζώνη του Αιγαίου δεν αποδίδεται ο όρος λαοί της θάλασσας. Αντί αυτού, του προφανούς, ψάχνουν, κάποιοι "ειδικοί", να εντοπίσουν στοιχεία γιά να δομήσουν ενδείξεις ύπαρξης λαού που αργότερα θα κουμπώνει σε θεωρίες παρουσίας, ανθρώπινης, από κτίσεως κόσμου ...
Τα υπόλοιπα δικά σας!!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου