Προσφάτως ήρθε στο φως της δημοσιότητας η πληροφορία, ότι την εποχή του ψυχρού πολέμου, από πλευράς Σοβιετικών, έτρεχε μυστικό πρόγραμμα χαρτογράφησης σε παγκόσμια κλίμακα και με έμφαση στις λεπτομέρειες. Η έρευνα της ομάδας των αστικών μυστικών αναφέρεται σε μια δημοσίευση του National Geographic που με ανάρτηση του στο διαδίκτυο, μας ενημερώνει για την έκδοση ενός βιβλίου που τιτλοφορείται The Red Atlas.
Στο βιβλίο αποκαλύπτεται ότι τη δεκαετία του 1940, οι Σοβιετικοί χαρτογράφησαν τον κόσμο σε επτά κλίμακες, αρχίζοντας από μια σειρά χαρτών που παρουσίαζαν την επιφάνεια του πλανήτη σε 1.100 τμήματα μέχρι μια σειρά από χάρτες πόλεων τόσο λεπτομερείς όπου ήταν ορατές στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς και περιγράμματα διάσημων κτιρίων όπως για παράδειγμα, το Πεντάγωνο. Δεν είναι γνωστό το πόσοι άνθρωποι συμμετείχαν στο εγχείρημα αυτό, αλλά πιθανότατα επρόκειτο για τεράστιο αριθμό, περιλαμβανομένων πολλών ειδικοτήτων όπως τοπογράφων, χαρτογράφων και φυσικά κατασκόπων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι σοβιετικοί χάρτες του Αφγανιστάν καταγράφουν πότε συγκεκριμένα περάσματα είναι χωρίς χιόνια, και άρα προσβάσιμα. Οι χάρτες για την Κίνα περιλαμβάνουν δεδομένα που αφορούν την τοπική βλάστηση και το αν το νερό από τις πηγές συγκεκριμένων περιοχών είναι ασφαλές και πόσιμο. Επίσης, οι Σοβιετικοί είχαν χαρτογραφήσει τις αμερικανικές πόλεις με εξαιρετική ακρίβεια συμπεριλαμβανομένων κάποιων στρατιωτικών εγκαταστάσεων οι οποίες δεν εμφανίζονταν σε αμερικανικούς χάρτες της ίδιας περιόδου. Κάποιες λεπτομέρειες καταδεικνύουν χρήση δορυφόρων, ωστόσο οι χάρτες αυτοί περιλαμβάνουν δεδομένα σχετικά με το πλάτος των οδών, αλλά και με τα δομικά υλικά και τα βάρη που μπορούσαν να αντέξουν οι γέφυρες- στοιχεία που θα ήταν αδύνατον να είναι γνωστά προφανώς, χωρίς πράκτορες πεδίου.
Όσον αφορά στο πώς έγινε γνωστή στη Δύση η ύπαρξη των χαρτών αυτών, πρόκειται για περίπλοκη υπόθεση. Δεν προορίζονταν ποτέ να βγουν εκτός ΕΣΣΔ, και ουδέποτε αποχαρακτηρίστηκαν. Το 2012, ένας Ρώσος απόστρατος συνταγματάρχης καταδικάστηκε για κατασκοπεία, στερήθηκε τους βαθμούς του και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση επειδή έβγαλε λαθραία χάρτες από τη Ρωσία. Στην έρευνά τους, οι Κεντ και Ντέιβις (ερευνητές - συγγραφείς του βιβλίου) προσπάθησαν να μιλήσουν με στρατιωτικούς χαρτογράφους που είχαν δουλέψει πάνω στους χάρτες αυτούς, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Με την κατάρευση της ΕΣΣΔ, οι χάρτες άρχισαν να εμφανίζονται σε καταλόγους διεθνών εμπόρων χαρτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά τους επέδειξαν εταιρείες του χώρου των τηλεπικοινωνιών και του πετρελαίου, που αγόραζαν σοβιετικούς χάρτες της κεντρικής Ασίας, της Αφρικής και άλλων περιοχών του κόσμου για τις οποίες δεν υπήρχαν αξιόπιστες εναλλακτικές. Επίσης, έγινε χρήση τους από ανθρωπιστικές οργανώσεις και επιστήμονες που εργάζονταν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου