Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευρωπαϊκα Εποπτικά Δίκτυα Ανιχνεύουν Μυστηριώδης Εμφάνιση Ραδιενεργού Στοιχείου σε Αμελητέα Ποσότητα

Στο τέλος του Σεπτεμβρίου και αρχές του Οκτωβρίου 2017, ένα πολύ ασυνήθιστο ραδιενεργό στοιχείο, το ρουθήνιο-106, ανιχνεύθηκε από πολλά εποπτικά δίκτυα ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους και από σταθμούς της νότιας Γαλλίας. Ρύπανση σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, στα όρια του εντοπισμού στη Δυτική Ευρώπη και, κατά συνέπεια σε μη επικίνδυνο επίπεδο, η προέλευση της οποίας όμως αποτελούσε μυστήριο. Τι θα μπορούσε να εκπέμψει τέτοια ραδιενεργά στοιχεία στην ατμόσφαιρα και από πού προερχόταν αυτή η ρύπανση;

Το ρουθήνιο-106 δεν απαντάται σε φυσική κατάσταση, κατά συνέπεια, θα έπρεπε να έχει απελευθερωθεί στο περιβάλλον από ανθρώπινη δραστηριότητα ...

Το όλο θέμα απασχόλησε το διαδίκτυο για πολλές ημέρες και αποτέλεσε βάση για αρκετές θεωρίες συνομωσίας. Οι πλέον τολμηροί θέλουν να έλαβε χώρα κάποιο είδος ψεκασμού, με περίεργα σκευάσματα, στις πληγήσες περιοχές από τροπική καταιγίδα - τυφώνα και εξαιτίας της κίνησης των ανέμων να μεταφέρθηκε προς την Ευρώπη...

Με το πέρασμα των ημερών έρχονται στο φώς της δημοσιότητας άρθρα που μας πληροφορούν για το τι συνέβει αλλά οι πηγές δεν συμφωνούν. Σε ανάρτηση του newsbeast αναφέρεται ότι οι μεγάλοι σταθμοί παρακολούθησης της ραδιενέργειας στην Ευρώπη, το IRSN στη Γαλλία και το BfS στη Γερμανία υποψιάσθηκαν τότε, ότι η ρύπανση προερχόταν από την ανατολική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή νότια των Ουραλίων, στη Ρωσία. Ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον IRSN καταρτίσθηκε με βάση τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την χρονική περίοδο και τις κινήσεις του αέρα που μετέφερε το ρουθήνιο στις περιοχές που στη συνέχεια ανιχνεύθηκε από τους σταθμούς μέτρησης. Με βάση τις μετρήσεις αυτές, η προέλευση της διαρροής εντοπίσθηκε ανάμεσα στον ποταμό Βόλγα και τον ορεινό όγκο των Ουραλίων, γύρω από την πόλη Περμ.

Στο τέλος του Οκτωβρίου, η Ρωσική Rosatom δήλωσε ότι η απελευθέρωση του ρουθηνίου-106 στην ατμόσφαιρα δεν μπορεί να οφείλεται στις δικές της δραστηριότητες, διότι κανένας από τους πυρηνικούς σταθμούς της δεν ανακοίνωσε κάποιο περιστατικό διαρροής. Όμως οι ειδικοί ερευνητές της δυτικής Ευρώπης, Γάλλοι και Γερμανοί, συμφωνούν ως προς το συμπέρασμα ότι η διαρροή προέρχεται από τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, το μυστήριο παραμένει ως προς το αίτιο αυτής της ρύπανσης. Δεν μπορεί να πρόκειται για ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Μπελογιάρσκ, που βρίσκεται στην πιθανή τοποθεσία, ανατολικά των Ουραλίων, διότι το ρουθήνιο- 106 είναι το μοναδικό στοιχείο που ανιχνεύθηκε, χωρίς να συνοδεύεται από άλλα ραδιενεργά στοιχεία που στην περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος απελευθερώνονται επίσης στον αέρα.

Μπορεί να οφείλεται σε από ατύχημα εξάτμιση διαλύματος που περιείχε ρουθήνιο κατά τη διάρκεια επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων ή από ραδιενεργές πηγές ρουθηνίου (που χρησιμοποιούνται στην ακτινοβολία ορισμένων όγκων) που χάθηκαν ή κάηκαν σε αποτεφρωτήρα από λάθος. Οι ρωσικές αρχές προτιμούν την υπόθεση της πτώσης και διάλυσης στην ατμόσφαιρα δορυφόρου εξοπλισμένου με ηλεκτρογεννήτρια ρουθηνίου.

«Εξετάσαμε αυτήν την υπόθεση, αλλά δεν έχουμε καμία πληροφορία που να δείχνει ότι κάποιος δορυφόρος με τέτοιο εξοπλισμό έπεσε στη Γη την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, άρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι», δήλωσε ο Ζαν-Μαρκ Περές,
αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας.

Στο σημείο τούτο θα αναφερθούμε σε ένα γεγονός που θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο του 2018, όταν θα εισέλθει (εκτός ελέγχου) στην ατμόσφαιρα της γης ο Κινέζικος διαστημικός σταθμός Tiangong-1και που όπως αναμένεται θα εξαϋλωθεί (ολόκληρος;).
Παρακαλώ διαβάστε στο foxnews και στο newsbeast.

Το ερώτημα που τίθεται λογικά, είναι τι είδος ηλεκτρογεννήτρια διαθέτει ο εν λόγο διαστημικός σταθμός...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Chupacabra (τσουπακάμπρα)

Ο θρύλος λέει πως το «τέρας» αυτό από τη Λατινική Αμερική επιτίθεται στα κοπάδια, κυρίως τις κατσίκες, και ρουφά το αίμα τους. Το όνομά του είναι chupacabra, από τις ισπανικές λέξεις chupar που σημαίνει ρουφώ και cabra που σημαίνει κατσίκα.

Οι περιγραφές του θρυλικού αυτού όντος ποικίλουν: άλλοι λένε πως μοιάζει με ερπετό με μυτερά πτερύγια στην πλάτη κι άλλοι με άτριχο σκύλο με μεγάλα δόντια και μακριά νύχια.Το τσουπακάμπρα θεωρείται κρυπτίδιο, δηλαδή ζώο που η ύπαρξή του δεν έχει αποδειχτεί αλλά πιστεύεται ότι ανήκει στην παραδοσιακή λαογραφία και τη σύγχρονη τάση για μυθοπλασία. Περιγράφεται ως ένα μικρό (ύψος έως 1,2 μέτρα) πλάσμα με πράσινες φολίδες και αιχμηρές προεξοχές, καθώς και με πολύ κοφτερά και μακριά δόντια. Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονται ότι διαθέτει φτερά σαν της νυχτερίδας και κόκκινα μάτια που έχουν την ιδιότητα να υπνωτίζουν. Επιτίθεται κυρίως σε αιγοπρόβατα, τα οποία δαγκώνει και απομυζά ολόκληρο το αίμα τους, ενώ πιστεύεται πως η καταγωγή του είναι εξωγήινη. Πολλοί…

Ο Λέων του Πειραιώς και τα Χαραγμένα Σύμβολα επί αυτόν.

Το μνημείο αυτό δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα το πότε και για ποιον λόγο κατασκευάστηκε, πότε και για ποιον λόγο τοποθετήθηκε στον Πειραιά. Όλα όσα ξέρουμε στηρίζονται κυρίως σε διηγήσεις και θρύλους. Οι μέχρι τώρα σχετικές έρευνες επικεντρώνονται σε προσωπικές μαρτυρίες όσων είδαν το λιοντάρι με τα ίδια τους τα μάτια κατά την επίσκεψή τους στον Πειραιά.
Aπό τους αρχαίους συγγραφείς δεν έχουμε κάποιο απόσπασμα που να κάνει λόγο για το λιοντάρι. Η πρώτη αναφορά του λιμανιού ως Πόρτο Λεόνε γίνεται σε ναυτικό χάρτη του Γενοβέζου Πέτρου Βισκόντι το 1318. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το μνημείο δεν βρισκόταν εκεί από πιο παλιά.
Ο Παυσανίας και ο Στράβωνας οι οποίοι περιγράφουν τον Πειραιά κατά την περίοδο της παρακμής του, ενώ αναφέρονται σε πολλά μνημεία, πουθενά δεν αναφέρουν το λιοντάρι. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Αkerblad στο συμπέρασμα ότι φτιάχτηκε περίπου το 2ο μ.Χ. αιώνα. Άλλοι ερευνητές υποθέτουν ότι φτιάχτηκε από τον μεγάλο δούκα της Αθήνας Γκυ ντε Λα Ρος και άλλοι πως φ…

Τα Μυστήρια των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα συντριβάνια.
Τα συντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.
 Το κάθε συντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω συντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω συντριβάνι ένας αυλητής. Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: «Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσ…