Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΑΛΩΣ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Κατά μία εκδοχή αναφέρεται ως ανθρωπόμορφο χάλκινο κατασκεύασμα του Ηφαίστου, στον Μίνωα. Κατά μία άλλη άποψη πρόκειται για δώρο του Δία στην Ευρώπη, που στη συνέχεια  το δώρισε στο γιο της Μίνωα. Αναφέρεται ως γιγαντόσωμος, να μεταφέρει στις πλάτες του χάλκινες πλάκες, στις οποίες ήταν γραμμένοι οι θεϊκοί νόμοι.
                   
Εκτός από τη φύλαξη του νησιού,καθήκον του ήταν τρεις φορές τον χρόνο, να περιηγείται στην επαρχία και στα χωριά της Κρήτης, με τις χάλκινες πλάκες στην πλάτη, να διδάσκει τους θεϊκούς νόμους και να φροντίζει για την τήρησή τους. Το ότι αναφέρεται ως χάλκινος γίγαντας , πιθανόν να οφείλεται στις χάλκινες πλάκες που κουβαλούσε.
Φύλακας και προστάτης της Κρήτης, περιπολώντας τρεις φορές την ημέρα στα παράλια του νησιού και λιθοβολώντας και βουλιάζοντας τα καράβια των επίδοξων κατακτητών και των εχθρών της, ο Τάλως έκαιγε με την ανάσα του, όσους είχαν καταφέρει να αποβιβαστούν.Είχε μια μοναδική φλέβα, η οποία ξεκινούσε από τον αυχένα του και κατέληγε στη φτέρνα του.
Τι περιείχε αυτή η φλέβα;
Η φλέβα κατά μία αναφορά περιείχε ΙΧΩΡ, που κατά την ελληνική μυθολογία είναι το αιθέριο χρυσό υγρό, που είναι το αίμα των Θεών και των αθανάτων.
Το δε ΙΧΩΡ των ημίθεων, που προήλθαν από την ένωση των Θεών με τους ανθρώπους, (Γένεσις,6) ήταν γαλαζόχρωμο.
Το τέλος του Τάλου ήρθε από τους Αργοναύτες, οι οποίοι επιστρέφοντας από την Κολχίδα, πλησίασαν την Κρήτη και ήρθαν αντιμέτωποι μαζί του. Τότε επενέβη η Μήδεια, που ταξίδευε μαζί τους, απέσπασε την προσοχή του Τάλου, υποσχόμενη αθανασία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Ιάσονα να του τραβήξει το καρφί από τη φτέρνα του, που έκλεινε τη μοναδική αρτηρία του, με αποτέλεσμα να χυθεί το ΙΧΩΡ. Ο Τάλως πεθαίνει υποβασταζόμενος από τους Διόσκουρους.
Το ότι το ευαίσθητο σημείο του Τάλου είναι η φτέρνα του δεν είναι τυχαίο, πρωτόγνωρο και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΕΝΑΝ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ
Δεν είναι  η μοναδική αναφορά στην ελληνική μυθολογία, όπως όλοι γνωρίζουμε.  Η φτέρνα ήταν το αδύνατο σημείο και του Αχιλλέα, ενώ στο πόδι ήταν το τρωτό σημείο και του Κένταυρου Χείρωνα και συγκεκριμένα ο μηρός, στον οποίο καρφώθηκε το βέλος του Ηρακλή. Σχεδόν σε όλες τις αναφορές, το αδύνατο σημείο των ημίθεων βρίσκεται στο πόδι.
Κρητικά νομίσματα του 300 π.Χ. παριστάνουν τον Τάλω με φτερά. Τι υπονοούν τα φτερά; Ιπτάμενο κατασκεύασμα Θεών ή ανθρώπων; Υποδηλώνουν τη μεγάλη ταχύτητα του Τάλου;  Ιπτάμενη θεότητα της εποχής; Ισως κάποιο φύλακα άγγελο της τότε θρησκείας;
Κατά μία εκδοχή Τάλως σημαίνει  Ήλιος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Κρήτη λάτρευαν τον Ταλαιό Δία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε