Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΑΛΩΣ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Κατά μία εκδοχή αναφέρεται ως ανθρωπόμορφο χάλκινο κατασκεύασμα του Ηφαίστου, στον Μίνωα. Κατά μία άλλη άποψη πρόκειται για δώρο του Δία στην Ευρώπη, που στη συνέχεια  το δώρισε στο γιο της Μίνωα. Αναφέρεται ως γιγαντόσωμος, να μεταφέρει στις πλάτες του χάλκινες πλάκες, στις οποίες ήταν γραμμένοι οι θεϊκοί νόμοι.
                   
Εκτός από τη φύλαξη του νησιού,καθήκον του ήταν τρεις φορές τον χρόνο, να περιηγείται στην επαρχία και στα χωριά της Κρήτης, με τις χάλκινες πλάκες στην πλάτη, να διδάσκει τους θεϊκούς νόμους και να φροντίζει για την τήρησή τους. Το ότι αναφέρεται ως χάλκινος γίγαντας , πιθανόν να οφείλεται στις χάλκινες πλάκες που κουβαλούσε.
Φύλακας και προστάτης της Κρήτης, περιπολώντας τρεις φορές την ημέρα στα παράλια του νησιού και λιθοβολώντας και βουλιάζοντας τα καράβια των επίδοξων κατακτητών και των εχθρών της, ο Τάλως έκαιγε με την ανάσα του, όσους είχαν καταφέρει να αποβιβαστούν.Είχε μια μοναδική φλέβα, η οποία ξεκινούσε από τον αυχένα του και κατέληγε στη φτέρνα του.
Τι περιείχε αυτή η φλέβα;
Η φλέβα κατά μία αναφορά περιείχε ΙΧΩΡ, που κατά την ελληνική μυθολογία είναι το αιθέριο χρυσό υγρό, που είναι το αίμα των Θεών και των αθανάτων.
Το δε ΙΧΩΡ των ημίθεων, που προήλθαν από την ένωση των Θεών με τους ανθρώπους, (Γένεσις,6) ήταν γαλαζόχρωμο.
Το τέλος του Τάλου ήρθε από τους Αργοναύτες, οι οποίοι επιστρέφοντας από την Κολχίδα, πλησίασαν την Κρήτη και ήρθαν αντιμέτωποι μαζί του. Τότε επενέβη η Μήδεια, που ταξίδευε μαζί τους, απέσπασε την προσοχή του Τάλου, υποσχόμενη αθανασία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Ιάσονα να του τραβήξει το καρφί από τη φτέρνα του, που έκλεινε τη μοναδική αρτηρία του, με αποτέλεσμα να χυθεί το ΙΧΩΡ. Ο Τάλως πεθαίνει υποβασταζόμενος από τους Διόσκουρους.
Το ότι το ευαίσθητο σημείο του Τάλου είναι η φτέρνα του δεν είναι τυχαίο, πρωτόγνωρο και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΕΝΑΝ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ
Δεν είναι  η μοναδική αναφορά στην ελληνική μυθολογία, όπως όλοι γνωρίζουμε.  Η φτέρνα ήταν το αδύνατο σημείο και του Αχιλλέα, ενώ στο πόδι ήταν το τρωτό σημείο και του Κένταυρου Χείρωνα και συγκεκριμένα ο μηρός, στον οποίο καρφώθηκε το βέλος του Ηρακλή. Σχεδόν σε όλες τις αναφορές, το αδύνατο σημείο των ημίθεων βρίσκεται στο πόδι.
Κρητικά νομίσματα του 300 π.Χ. παριστάνουν τον Τάλω με φτερά. Τι υπονοούν τα φτερά; Ιπτάμενο κατασκεύασμα Θεών ή ανθρώπων; Υποδηλώνουν τη μεγάλη ταχύτητα του Τάλου;  Ιπτάμενη θεότητα της εποχής; Ισως κάποιο φύλακα άγγελο της τότε θρησκείας;
Κατά μία εκδοχή Τάλως σημαίνει  Ήλιος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Κρήτη λάτρευαν τον Ταλαιό Δία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Chupacabra (τσουπακάμπρα)

Ο θρύλος λέει πως το «τέρας» αυτό από τη Λατινική Αμερική επιτίθεται στα κοπάδια, κυρίως τις κατσίκες, και ρουφά το αίμα τους. Το όνομά του είναι chupacabra, από τις ισπανικές λέξεις chupar που σημαίνει ρουφώ και cabra που σημαίνει κατσίκα.

Οι περιγραφές του θρυλικού αυτού όντος ποικίλουν: άλλοι λένε πως μοιάζει με ερπετό με μυτερά πτερύγια στην πλάτη κι άλλοι με άτριχο σκύλο με μεγάλα δόντια και μακριά νύχια.Το τσουπακάμπρα θεωρείται κρυπτίδιο, δηλαδή ζώο που η ύπαρξή του δεν έχει αποδειχτεί αλλά πιστεύεται ότι ανήκει στην παραδοσιακή λαογραφία και τη σύγχρονη τάση για μυθοπλασία. Περιγράφεται ως ένα μικρό (ύψος έως 1,2 μέτρα) πλάσμα με πράσινες φολίδες και αιχμηρές προεξοχές, καθώς και με πολύ κοφτερά και μακριά δόντια. Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονται ότι διαθέτει φτερά σαν της νυχτερίδας και κόκκινα μάτια που έχουν την ιδιότητα να υπνωτίζουν. Επιτίθεται κυρίως σε αιγοπρόβατα, τα οποία δαγκώνει και απομυζά ολόκληρο το αίμα τους, ενώ πιστεύεται πως η καταγωγή του είναι εξωγήινη. Πολλοί…

Τα Μυστήρια των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα συντριβάνια.
Τα συντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.
 Το κάθε συντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω συντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω συντριβάνι ένας αυλητής. Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: «Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσ…

Ο Μυστηριώδης Δίσκος της Φαιστού και το Κοσμικό Μήνυμα που μεταφέρει.

Προσφάτως ξεφυλίζοντας ένα περιοδικό ποικίλης ύλης, σκόνταψα σε ένα αρθράκι που επικαλούμενο κάποιον επιστήμονα αρχαιολόγο - γλωσσολόγο εν ονόματι Δρ. Γκάρεθ Oυενς, ανέφερε ότι μεταφράστηκε ο κώδικας του Δίσκου της Φαιστού!!! Αμέσως και με την συνδρομή της νέας τεχνολογίας αναζήτησα στο διαδίκτυο πληροφορίες για το θέμα. Διαπίστωσα ότι σχεδόν κάθε έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο το Φθινόπωρο του 2014 είχε αναφερθεί στο θέμα.
Συγκεκριμένα ο Δρ. Όουενς εκτιμά ότι τα σημεία σε γραφή μινωική που είναι χαραγμένα στις δύο πλευρές του δίσκου, διαβάζονται από έξω προς τα μέσα, με την λέξη I-QE-KU-RJA (YGEIAN + AGAPH), να εμφανίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία στην μια πλευρά του δίσκου της Φαιστού, η οποία και δίνει και την ερμηνεία της ανάλογα με την θέση που βρίσκεται. Χαρακτήρισε δε τον δίσκο της Φαιστού το πρώτο μινωικό cd-rom στην ιστορία.
Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι το περιεχόμενο του δίσκου είναι μια προσευχή προς την μητέρα. «Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ε…