Νέα στοιχεία που σχετίζονται με την καταγωγή του κρασιού έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Επιστήμονες και αρχαιολόγοι, από Ευρώπη και Αμερική ανακάλυψαν σε δύο νεολιθικούς οικισμούς περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τυφλίδας, πρωτεύουσας της Γεωργίας, μεγάλα πήλινα δοχεία που στο εσωτερικό τους υπήρχαν τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα ίχνη κρασιού, ηλικίας περίπου 8.000 ετών. Το γεγονός αυτό συνηγορεί στο ότι η παραγωγή κρασιού άρχισε κάπου στο νότιο Καύκασο, στα σύνορα ανατολικής Ευρώπης και δυτικής Ασίας.
Τα ίχνη του κρασιού (ταρταρικό οξύ και άλλα οργανικά οξέα) ανακαλύφθηκαν σε οκτώ δοχεία, από το οποία το αρχαιότερο χρονολογείται στο 5980 π.Χ. περίπου. Παρόμοια πιθάρια χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στη Γεωργία για τη ζύμωση του κρασιού (στη χώρα καλλεργούνται πάνω από 500 ποικιλίες αμπελιών). Σε κάθε ένα από τα δύο νεολιθικά γεωργιανά χωριά εκτιμάται ότι ζούσαν περί των 60 ανθρώπων, με κύριες ασχολίες την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Κάθε δοχείο έχει ύψος περίπου 80 εκατοστών και διάμετρο 40 εκατοστών. Κάποια από τα αγγεία, που έχουν γκριζωπή απόχρωση, φέρουν εικόνες αμπελιών και έναν άνδρα που χορεύει. Μέχρι σήμερα οι αρχαιότερες ενδείξεις οινοποιΐας απαντόνται σε κεραμικά ηλικίας περίπου 7.000 έως 7.500 ετών από τα όρη του Ζάγρου στο βορειοδυτικό Ιράν (5400 έως 5000 π.Χ.). Στην Κίνα έχουν ανακαλυφθεί ίχνη κρασιού όχι από αμπέλια αλλά από ρύζι, μέλι και φρούτα και χρονολογούνται σε 7.000 χρόνια περίπου.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2999489/stin-georgia-tou-6-000-p-ch-ftanoun-i-rizes-tou-ampeliou
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου