Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Zombies: Μύθοι και αλήθειες


Βουντού, Βουντούν ή Αϊτινό Βουντού (αγγλ. Voodoo) ονομάζεται η συγκρητική θρησκεία που αναπτύχθηκε στην Αϊτή και εξασκείται κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής. Διαμορφώθηκε από τη μείξη των Δυτικών Αφρικανικών παραδόσεων με τα πιστεύω της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η λατρεία Βουντού δημιουργήθηκε από τους Αφρικανούς σκλάβους που μεταφέρθηκαν στις Δυτικές Ινδίες τον 16ο αιώνα, όταν υποχρεώθηκαν να ασπαστούν τη θρησκεία των δουλεμπόρων τους και να απορρίψουν τα διάφορα Αφρικανικά δόγματα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο όρος Βουντού μπορεί να αναφέρεται στο Βουντού της Λουιζιάνα, το οποίο διαφέρει σε ελάχιστα σημεία από το Αϊτινό Βουντού, ή στο Βουντού της Δυτικής Αφρικής που αναφέρεται κυρίως στις δοξασίες των Αφρικανών χωρίς τις Χριστιανικές επιρροές.
Οι ακόλουθοι του Βουντού πιστεύουν σε ένα πάνθεο θεοτήτων το οποίο αποκαλούν Λόα (Lwa). Οι θεότητες αυτές είναι κατώτερες του μοναδικούΘεού (Bondyè). Ο Θεός δεν παρεμβαίνει στις ανθρώπινες σχέσεις, και αυτός είναι ο λόγος που οι πιστοί δεν επικαλούνται τον Θεό στις τελετές τους, αλλά τα πνεύματα Λόα. Άλλα χαρακτηριστικά του Βουντού περιλαμβάνουν τον σεβασμό των νεκρών και την προστασία από τη μαύρημαγεία.
Το Αϊτινό Βουντού συναντάται στην Αϊτή, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την ανατολική Κούβα, σε διάφορα νησιά στις Μπαχάμες, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και σε πολλές άλλες χώρες όπου υπάρχουν Αϊτινοί μετανάστες. Σε διάφορα όμως μέρη, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βουντού προϋπήρχε με διαφορετική μορφή, καθώς είχε ήδη διαμορφωθεί από άλλους Αφρικανούς μετανάστες.
Υπάρχουν όμως στην πραγματικότητα Zombies; Και αν ναι που βρίσκονται; Πώς «δημιουργούνται»; Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις έρχεται να απαντήσει η έρευνα του εθνοβοτανολόγου Wade Davis, ο οποίος ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη του κόσμου ήρθε αντιμέτωπος με ένα πολύ παράξενο φαινόμενο στην Αϊτή.
Ο Wade Davis, μετά από έρευνα, ανακάλυψε μία μυστική σκόνη που χρησιμοποιούν οι ιερείς βουντού για να “δημιουργήσουν” τα zombies. Πήγε μαζί με έναν ιερέα ο οποίος του έδειξε τα συστατικά της σκόνης (ένα από τα οποία είναι το χώμα πάνω από τάφους νηπίων) και τον τρόπο με τον οποίο τα αναμειγνύουν. Μετά από καιρό ανακάλυψε ότι η βασική ουσία της σκόνης που ευθύνεται για την δημιουργία των zombie είναι το tetrodotoxin το οποίο είναι δηλητήριο ενός ψαριού που λέγεται blowfish.
Το ψάρι αυτό (blowfish ή puffer ή fugu) χρησιμοποιείται ως έδεσμα από τους μεγάλους σεφ της Ιαπωνίας, οι οποίοι φροντίζουν να μην αφαιρέσουν όλο το δηλητήριο, για να προκαλεί ευφορία σε όσους το δοκιμάζουν. Ορισμένες φορές όμως τα πράγματα δεν λειτουργούν και τόσο σωστά, με αποτέλεσμα 100 άνθρωποι να χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από την κατανάλωση του fugu. Τα συμπτώματα ωστόσο που παρατηρούνται είναι παρόμοια με αυτά στην διαδικασία της δημιουργίας ενός zombie στην Αϊτή.
Όπως εξήγησε ο Davis αργότερα από τις μελέτες του, αυτή η σκόνη, κάνει τον άνθρωπο να δείχνει νεκρός ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Περιορίζει σε τέτοιο βαθμό τους χτύπους της καρδιάς και την αναπνοή που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. Αυτή η σκόνη προκαλεί επίσης νευρολογικές διαταραχές και επηρεάζει το αριστερό μέρος του εγκεφάλου, το οποίο ελέγχει την ομιλία, την μνήμη, και την δυνατότητα της κίνησης. Έτσι ο άνθρωπος καταλήγει να βρίσκεται θαμμένος ενώ ακόμα είναι ζωντανός! Ο Ιερέας τον ξεθάβει μυστικά και τον χρησιμοποιεί σαν σκλάβο στις καλλιέργειες. Ο άνθρωπος θα παραμείνει zombie, μέχρι να φάει αλάτι ή κρέας (με αυτές τις τροφές θα ενεργοποιηθεί πάλι ένα μέρος του εγκεφάλου που έχει αδρανήσει) όποτε και θα τον σκοτώσουν για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Στην Αϊτή, τα zombie είναι ένα φαινόμενο συνηθισμένο και γενικά αποδεκτό. Κανείς όμως δεν μιλάει για αυτά.
Τα zombie έχουν κατακλύσει τελευταία το σινεμά, την τηλεόραση, τα video games.
Αλλά πόσο παλιά είναι η ιδέα των ζόμπι; Η σύγχρονη αντίληψη για το τι είναι ένα ζόμπι κατά πολλούς θεμελιώθηκε από την ασπρόμαυρη ταινία του 1968 από τον George A. Romero, Night of the living dead. Επίσης, το τέρας Φρανκεστάϊν, που, δεν είναι ακριβώς ζόμπι, αλλά είναι ένα επιστημονικά αναστημένο πτώμα, ή για την ακρίβεια μια σύνθεση από ξεθαμμένα μέλη πτωμάτων; Στην παγκόσμια μυθολογία και φολκλόρ παράδοση όμως υπάρχουν εδώ και αιώνες διηγήσεις για πλάσματα όπως βαμπίρ, αναστημένους νεκρούς και πτώματα που επιστρέφουν από τον κάτω κόσμο για να φάνε τους ζωντανούς. Ακόμα και στο Έπος του Γκιλγκαμές από την Βαβυλωνία του 2500 π.Χ. υπάρχει η «υπόσχεση» της θεάς Ishtar οτι θα ανοίξει τις πύλες και οι νεκροί θα ανέβουν να φάνε τους ζωντανούς.
Αυτές τις δοξασίες εκμεταλλεύτηκε το Hollywood για να προσελκύσει πλήθος κόσμου στις αίθουσες των κινηματογράφων. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν νέες ταινίες που έχουν ως θέμα τα Zombies (Dawn of the dead, Resident evil ) και έκαναν χιλιάδες πωλήσεις εισιτηρίων σε όλο τον κόσμο.Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται το World war Z, και οι σειρές, The walking dead, και Z Nation, όπως και η εγχώρια προσπάθεια πάνω στο θέμα, η cult ταινία "Το Κακό", και η συνέχειά της, "Το Κακό 2 -Η εποχή των ηρώων".
Επίσης υπάρχουν πραγματικές ασθένειες που εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που στα θρίλερ «δημιουργούν» τα ζόμπι και οφείλονται σε έναν υποτιθέμενο ιο που ξαναζωντανεύει τους νεκρούς (π.χ. Λύσσα). Δεν υπάρχει όμως στην πραγματικότητα ασθένεια που …ανασταίνει. Υπάρχει όμως,η ασθένεια του ύπνου που απαντάται στην υποσαχάρια Αφρική, και οφείλεται στο παράσιτο Trypanosoma brucei ή το περισσότερο επικίνδυνο T.b. rhodesiense, που μεταφέρει η μύγα τσε-τσε. Το παράσιτο «επιτίθεται» στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα το άτομο που θα μολυνθεί να έχει μπερδεμένη ομιλία, να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και τελικά να καταστεί ανίκανο να κάνει οτιδήποτε. Χειρότερη ακόμα, ασθένεια που θυμίζει ζόμπι, είναι η Νέκρωση. Η νέκρωση προσβάλλει τα κύτταρα ζωντανών οργανισμών και μπλοκάρει την επικοινωνία μεταξύ αυτών και του νευρικού συστήματος. Ξεκινώντας από τα κύτταρα του δέρματος και προχωρώντας προς τα μέσα, οι ζωντανοί ιστοί νεκρώνουν, σαπίζουν και οι βασικές λειτουργίες του οργανισμού σβήνουν μια-μια, με μοιραίο τελικά αποτέλεσμα.Τέλος σύμφωνα με μια χιουμοριστική άποψη , η ασφαλέστερη χώρα αν ποτέ ξεσπάσει επιδημία ζόμπι είναι η Αυστραλία, λόγο γεωγραφικής θέσης. Επίσης, τα ζόμπι όπως εμφανίζονται στην pop κουλτούρα δείχνουν μια γεωγραφική μανία, αφού «προτιμούν» την Αμερική και την Ευρώπη.Οπότε ένα διαβατήριο για την χώρα των καγκουρό, καλό θα ήταν να υπάρχει, αχρείαστο να΄ναι...


 Η γυναίκα-ζόμπι 

Η Felicia Felix-Mentor πέθανε το 1907, μετά από μια ξαφνική αρρώστια, τα χαρακτηριστικά της οποίας συμπίπτουν με τις ενδείξεις των παραδόσεων της Αϊτής που σχετίζονται με τη μετατροπή σε ζόμπι.30 χρόνια μετά, μία γυναίκα εμφανίστηκε να περιφέρεται στους δρόμους της περιοχής –κάποιοι ανέφεραν πως ήταν γυμνή, ενώ άλλες πηγές υποστήριξαν πως την είδαν με κουρελιασμένα ρούχα- και κατευθύνθηκε προς ένα αγρόκτημα, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενά της ανήκε στον πατέρα της. Οι ιδιοκτήτες της φάρμας αναγνώρισαν στο πρόσωπό της τη μακαρίτισσα Felicia Felix, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο σύζυγός της.Ο γιατρός που την εξέτασε φέρεται να είπε γι’ αυτήν: «Τα ξεσπάσματα γέλιου της στερούνταν νοήματος, ενώ συχνά μιλούσε για τον εαυτό της είτε στο πρώτο είτε στο τρίτο πρόσωπο, χωρίς να συνειδητοποιεί τη διαφορά. Δεν είχε αίσθηση του χρόνου και ήταν αδιάφορη για τους γύρω της».



Πηγές
https://el.wikipedia.org
http://blogthea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε