Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάστρο Αγιονορίου

Στα όρια μεταξύ Αργολίδας και Κορινθίας, στην καρδιά της ανατολικής Κορινθίας, βρίσκεται στο κάστρο Αγιονορίου. Χτίστηκε από του Φράγκους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας στα τέλη του 14ου αιώνα πάνω στα ερείπια βυζαντινού κάστρου που ήταν κατεστραμμένο. Το 1365 η μεσαιωνική κώμη Ενόριον αναφέρεται στη ιδιοκτησία του καστελλάνου της Κορίνθου Νικολό Ατσαγιόλι αλλά όχι το κάστρο που πιστεύεται κτίστηκε αργότερα ανάμεσα στα 1377 και 1450. Το μικρό κάστρο, αποτελούσε σημαντικό σταθμό στην πορεία από την Κορινθία προς την Αργολίδα, αφού από εδώ διέρχεται ο συντομότερος δρόμος που ενώνει τους δύο σήμερα νομούς, ενώ πρόσφερε εξαιρετικά ευρύ οπτικό πεδίου. Οι Αγιονορίτες είχαν επαφή με το κάστρο του Ακροκορίνθου, της Λάρισας του Άργους αλλά και το Αρμενόκαστρο του Καπαρελίου στην Αργολίδα.


Στον Αγιονόρι φτάνουμε με αφετηρία την Κόρινθο, μπαίνουμε στην επαρχιακή οδό Κορίνθου προσπερνώντας τα χωριά Χιλιομόδι και Κλένια. Αν έχουμε πάλι ξεκινήσουμε από το Άργος, οδηγούμε στην επαρχιακή οδό Άργους-Χιλιομοδίου και προσπερνάμε το Νέο Ηραίο και την Προσύμνη. Χτισμένο σε υψόμετρο 680 μέτρων, το κάστρο εμφανίζεται μπροστά σου.
Επικρατέστερη άποψη για την ονομασία «Αγιονόρι» είναι αυτή που αναφέρει ότι στην περιοχή εγκαταστάθηκαν μοναχοί από το Άγιο Όρος, στη διάρκεια του 11ου αιώνα, γεγονός που εξηγεί και τον μεγάλο αριθμό εκκλησιών γύρω από το κάστρο. Άγιος Γεώργιος, Άγιος Στέφανος, Άγιος Μάρκος, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Άγιος Ιωάννης Θεολόγος και φυσικά η Παναγιά, σκορπούν μνήμες ευλογιών. Από αυτές έχουν αναπαλαιωθεί ο ναός των Αγίων Αναργύρων και ο Άγιος Αθανάσιος.
Στην πλήρη μορφή του αποτελούνταν από 5 πύργους διαφόρων διαστάσεων που συνδέονταν μεταξύ τους με τείχος. Η είσοδος βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του κτίσματος ενώ λίγο πριν φτάσουμε εκεί συναντάμε το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Σήμερα διατηρούνται δύο από αυτούς, τριώροφοι με τους τοίχους να παρουσιάζουν ελαφρά κλίση προς το εσωτερικό, την αυλή του κάστρου. Για την κατασκευή έχουν χρησιμοποιηθεί ορθογωνισμένοι λίθοι και ισχυρό ασβεστοκονίαμα.



Το Αγιονόρι είναι στενά συνδεδεμένο με μια από τις ενδοξότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης. Εδώ ολοκληρώθηκε ο αποδεκατισμός της στρατιάς του Δράμαλη, τη δεύτερη μέρα της μάχης των Δερβενακίων. Η πορεία της επιστροφής του στην Κόρινθο, σφραγίστηκε από την επίθεση περίπου 1000 Ελλήνων, οι οποίοι αποτελείωσαν το έργο που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη μέρα ο Θ. Κολοκοτρώνης. Ανεβείτε στο κάστρο, αναζητήστε με το βλέμμα σας τον Ακροκόρινθο και θα απλωθεί μπροστά σας το στρατηγικό πεδίο της μάχης.

Πηγές: Μυθική ΠελοπόνησοςΒικιπαίδεια, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε