Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αμμότοπος Άρτας: Το μυστικό ενός λόφου.

Η περιοχή του Αμμoτόπου, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αρταίων (πρώην Δήμου Ξηροβουνίου), ήταν μέχρι σήμερα γνωστή για τον αρχαίο οικισμό του Ορράου, χαρακτηριστικής ακρόπολης-πολίσματος του 4ου αιώνα π.Χ. Η αρχαία ακρόπολη είναι χτισμένη στο λόφο Καστρί, μεταξύ των χωριών Αμμοτόπου, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, και Γυμνοτόπου, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Είναι οργανωμένη σε οικοδομικές νησίδες και διαθέτει τις μοναδικές σωζόμενες, διώροφες οικίες της ελληνικής αρχαιότητας.
Ενώ μέχρι σήμερα λοιπόν, οι γνώσεις μας για τις αρχαιότητες της θέσης περιορίζονταν στο Όρραον και τα οικιστικά του κατάλοιπα, οι εργασίες για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Καμπής-Αμμoτόπου, στάθηκαν αφορμή για να έρθουν στο φως σημαντικά ευρήματα, εμπλουτίζοντας  τον αρχαιολογικό χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Υπό την καθοδήγηση της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρας Παπαδοπούλου, και του Τμηματάρχη, Σωτήρη Ραπτόπουλου, η ανασκαφική ομάδα, εποπτευόμενη από την αρχαιολόγο του έργου, Ανδρομάχη Μπαλαδήμα, αποκάλυψε στην απόκρημνη πλαγιά λόφου, στη θέση «Κόκκινο Λιθάρι», ακριβώς απέναντι από την Οικία Α του Ορράου, μία νέα αρχαιολογική θέση.



Εντοπίστηκαν κτιριακά κατάλοιπα στο σύστημα της αργολιθοδομής (ξερολιθιά) καθώς και μεγάλη ποσότητα κινητών ευρημάτων που ανάγονται στη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού (2000-1000 π.Χ. περίπου). Πρόκειται για άβαφη, χρηστική κεραμική (μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία αλλά και μικρότερα, οικιακής χρήσης ) καθώς και πλήθος από λίθινα εργαλεία, που σκιαγραφούν εύγλωττα τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές συνήθειες μιας προϊστορικής κοινωνίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο εντοπισμός τάφου στο νότιο τμήμα του λόφου, με τοιχώματα από ασβεστολιθικές πλάκες. Ο τάφος περιείχε τέσσερις ταφές –σωζόμενες κυρίως από τα μηριαία οστά και άνω– ένα άβαφο αγγείο πόσεως και ένα χάλκινο δαχτυλίδι. Το ανθρωπολογικό υλικό εξετάζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί η ηλικία και το φύλο των νεκρών.
Ο προϊστορικός αυτός οικισμός έχει μεγάλη σημασία για την τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής αφού βρίσκεται επάνω στο δρόμο που συνέδεε την Αθαμανία και τη Μολοσσίδα, με την πεδιάδα της Αμβρακίας και έλεγχε τη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων.

Πηγή: archaiologia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville,...

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε...

Ο Άνθρωπος της Ούφρα - Αναμνήσεις από ένα χαμένο Κόσμο.

Ένα άγαλμα που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι γνωστό στους αρχαιολόγους με το προσωνύμιο ''άνθρωπος της Ούφρα''. Σήμερα στεγάζεται στο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης Şanliurfa στην Νοτιο-Ανατολική Τουρκία. Το παράξενο εύρημα ήρθε στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη κατά την διάρκεια  ανασκαφής σε περιοχή της αρχαίας πόλης. Σύμφωνα με τον καθηγητή KlausSchmidt, το παράξενο άγαλμα ανήκει στην ίδια τεχνοτροπία - κουλτούρα που έχτισε το θρυλικό Γκόμπεκλι Τεπέ , το αρχαιότερο λατρευτικό σύμπλεγμα της περιοχής που χρονολογείται στην λίθινη εποχή. Το εύρημα προηγείται χρονολογικά των πολιτισμών της Σουμέριας και της Αιγύπτου και κατά συνέπεια προκύπτει το ενδεχόμενο ενός αναπτυγμένου άγνωστου πολιτισμού πολύ πριν την εδραίωση  αυτών των κέντρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η πόλη Ούρφα έχει μείνει γνωστή με πολλά ονόματα στην ιστορία: Ուռհա (Ουρχάι) στα Αρμενικά, Urhai στα Συριακά, Riha στα κουρδικά, الرها (Ρουχά) στα Αραβικά, Ορ...