Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα θεωρία για το Στόουνχεντζ - Τι αποκαλύπτουν ερευνητές για το μεγαλιθικό μνημείο.

Μπορεί το Στόουνχεντζ να φαίνεται αδύνατον να μετακινηθεί, αλλά σύμφωνα με νέες θεωρίες επιστημόνων τελικά ίσως μετακινήθηκε πριν καταλήξει στη θέση που βρίσκεται σήμερα.
Η νέα ανακάλυψη, δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Antiquity και ασχολείται με το μνημείο του οποίου οι πέτρες -όπως λένε- μεταφέρθηκαν από λατομεία της Ουαλίας. Ενώ όμως το μυστήριο από πού προέρχονται οι πέτρες μπορεί να έχει λυθεί, ένα νέο μόλις προέκυψε: Αυτές οι πέτρες πιθανόν μεταφέρθηκαν από τα λατομεία περίπου πέντε αιώνες πριν το ίδιο το Στόουνχεντζ χτιστεί στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
«Είναι πιθανό ότι οι πέτρες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα τοπικό μνημείο, κάπου κοντά στα λατομεία, και στη συνέχεια αυτό διαλύθηκε και μεταφέρθηκαν οι πέτρες στο σημερινό σημείο», υποστηρίζει ο καθηγητής Mike Parker Pearson του UCL Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και διευθυντή της ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με τη μελέτη.
Οι ερευνητές που ασχολούνται με αυτή τη θεωρία έχουν εντοπίσει περίπου από πού μεταφέρθηκαν οι μεγάλοι λίθοι που ζυγίζουν τόνους ο καθένας. Η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μια αρχαία «εξέδρα φόρτωσης» από την οποία οι πέτρες τραβήχτηκαν, καθώς και ερείπια και κάρβουνα από εκεί που εργάζονταν οι εργάτες των λατομείων. Η χρονολόγηση γι' αυτά τα τοποθετεί από το 3400 π.Χ. έως το 3200 π.Χ. σύμφωνα με τη Huffington Post. Οι εργασίες για το Στόουνχεντζ εικάζεται ότι ξεκίνησαν το 2900 π.Χ.
Είναι δυνατόν το Στόουνχεντζ να είναι απλά εκατοντάδες χρόνια παλιότερο από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, αλλά σύμφωνα με τον Parker Pearson και τις δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian δεν είναι μάλλον αυτό που συνέβη. «Πιστεύουμε ότι είναι πιο πιθανό πως έχτιζαν το δικό τους μνημείο (σ.σ. στην Ουαλία) και κάπου κοντά στα λατομεία υπήρχε το Στόουνχεντζ και αυτό που βλέπουμε στο σημερινό Στόουνχεντζ είναι ένα μνημείο από "δεύτερο χέρι"», είπε.
Η ερευνητική ομάδα έχει προσδιορίσει την πιθανή θέση του αρχικού μνημείου σε ένα σημείο μεταξύ των δύο λατομείων της Ουαλίας.
«Έχουμε ήδη διεξάγει γεωφυσικές έρευνες, δοκιμαστικές ανασκαφές και ανάλυση αεροφωτογραφιών σε όλη την περιοχή και πιστεύουμε ότι έχουμε εντοπίσει το πιο πιθανό σημείο», είπε ο καθηγητής Kate Welham του Πανεπιστημίου του Bournemouth, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων. «Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και μπορούμε να βρούμε κάτι ακόμα πιο σημαντικό μέσα στο 2016», δήλωσε επίσης.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Chupacabra (τσουπακάμπρα)

Ο θρύλος λέει πως το «τέρας» αυτό από τη Λατινική Αμερική επιτίθεται στα κοπάδια, κυρίως τις κατσίκες, και ρουφά το αίμα τους. Το όνομά του είναι chupacabra, από τις ισπανικές λέξεις chupar που σημαίνει ρουφώ και cabra που σημαίνει κατσίκα.

Οι περιγραφές του θρυλικού αυτού όντος ποικίλουν: άλλοι λένε πως μοιάζει με ερπετό με μυτερά πτερύγια στην πλάτη κι άλλοι με άτριχο σκύλο με μεγάλα δόντια και μακριά νύχια.Το τσουπακάμπρα θεωρείται κρυπτίδιο, δηλαδή ζώο που η ύπαρξή του δεν έχει αποδειχτεί αλλά πιστεύεται ότι ανήκει στην παραδοσιακή λαογραφία και τη σύγχρονη τάση για μυθοπλασία. Περιγράφεται ως ένα μικρό (ύψος έως 1,2 μέτρα) πλάσμα με πράσινες φολίδες και αιχμηρές προεξοχές, καθώς και με πολύ κοφτερά και μακριά δόντια. Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονται ότι διαθέτει φτερά σαν της νυχτερίδας και κόκκινα μάτια που έχουν την ιδιότητα να υπνωτίζουν. Επιτίθεται κυρίως σε αιγοπρόβατα, τα οποία δαγκώνει και απομυζά ολόκληρο το αίμα τους, ενώ πιστεύεται πως η καταγωγή του είναι εξωγήινη. Πολλοί…

Τα Μυστήρια των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα συντριβάνια.
Τα συντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.
 Το κάθε συντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω συντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω συντριβάνι ένας αυλητής. Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: «Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσ…

Ο Λέων του Πειραιώς και τα Χαραγμένα Σύμβολα επί αυτόν.

Το μνημείο αυτό δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα το πότε και για ποιον λόγο κατασκευάστηκε, πότε και για ποιον λόγο τοποθετήθηκε στον Πειραιά. Όλα όσα ξέρουμε στηρίζονται κυρίως σε διηγήσεις και θρύλους. Οι μέχρι τώρα σχετικές έρευνες επικεντρώνονται σε προσωπικές μαρτυρίες όσων είδαν το λιοντάρι με τα ίδια τους τα μάτια κατά την επίσκεψή τους στον Πειραιά.
Aπό τους αρχαίους συγγραφείς δεν έχουμε κάποιο απόσπασμα που να κάνει λόγο για το λιοντάρι. Η πρώτη αναφορά του λιμανιού ως Πόρτο Λεόνε γίνεται σε ναυτικό χάρτη του Γενοβέζου Πέτρου Βισκόντι το 1318. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το μνημείο δεν βρισκόταν εκεί από πιο παλιά.
Ο Παυσανίας και ο Στράβωνας οι οποίοι περιγράφουν τον Πειραιά κατά την περίοδο της παρακμής του, ενώ αναφέρονται σε πολλά μνημεία, πουθενά δεν αναφέρουν το λιοντάρι. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Αkerblad στο συμπέρασμα ότι φτιάχτηκε περίπου το 2ο μ.Χ. αιώνα. Άλλοι ερευνητές υποθέτουν ότι φτιάχτηκε από τον μεγάλο δούκα της Αθήνας Γκυ ντε Λα Ρος και άλλοι πως φ…