Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αμέλια Έρχαρτ: H συναρπαστική ζωή της πρώτης κυρίας της αεροπορίας

Την 20 Μαΐου του 1932 η Αμέλια Έρχαρτ απογειώθηκε από τη Νέα Γη για την Ιρλανδία ώστε να γίνει η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Η Αμέλια γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1897 στο Άτκινσον του Κάνσας. Ήταν κόρη του δικηγόρου Σάμιουελ Έρχαρτ και της Αμέλια Ότις, κόρης δικαστικού της περιοχής. Ως παιδί πέρασε πολλές ώρες σκαρφαλώνοντας στα δέντρα, κυνηγώντας αρουραίους με τουφέκι και συλλέγοντας σκόρους, σκουλήκια και ακρίδες. Έτσι, οι βιογράφοι της δεν δίστασαν να της προσδώσουν τον χαρακτηρισμό του αγοροκόριτσου.
Με το αδάμαστο πάθος της για τις πτήσεις, η πιονέρος της αεροπορίας Αμέλια Έρχαρτ θα έθετε μια σειρά από παγκόσμια ρεκόρ ταχύτητας και υψομέτρου, βάζοντας τη γυναίκα στον χάρτη της πρώιμης αυτής εποχής για την αεροπορία.
Πίσω βέβαια από τη δίψα της για ιπτάμενες περιπέτειες κρυβόταν πάντα η πεποίθησή της ότι η γυναίκα δεν υστερούσε σε τίποτα από τον άντρα, γεγονός που βάλθηκε να αποδείξει με μια σειρά από ριψοκίνδυνα κατορθώματα.
Το καλοκαίρι του 1921, η Έρχαρτ αγοράζει το πρώτο της αεροπλάνο: ένα μεταχειρισμένο και κατακίτρινο διπλάνο Kinner Airster! Το ονομάζει «Καναρίνι» και βάζει σκοπό να γίνει όνομα στον χώρο. Στις 22 Οκτωβρίου 1922, πετάει το αεροπλάνο της στα 14.000 πόδια, σημειώνοντας επίδοση ρεκόρ: ήταν το μεγαλύτερο υψόμετρο που έφτανε ποτέ γυναίκα πιλότος! Και στις 15 Μαΐου 1923 γίνεται η 16η γυναίκα που πήρε δίπλωμα πιλότου από τον έγκριτο παγκόσμιο οργανισμό αεροπορίας The Federation Aeronautique.
Στις 17 Ιουνίου 1928 η Αμέλια πέταξε με το αεροπλάνο που έφτασε από την Αμερική στην Ουαλία, ως συνεπιβάτης βεβαίως, καθώς ο κακός καιρός δεν της επέτρεψε να πιλοτάρει, με την ίδια να ισχυρίζεται κατόπιν ότι ένιωσε «σαν βαλίτσα ή σαν σακί με πατάτες!» Έδωσε όμως υπόσχεση να το κάνει μια μέρα μόνη της. Το 1932 μπήκε στις καρδιές σχεδόν ολόκληρης της υφηλίου ως η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να διασχίσει πετώντας μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Πέντε χρόνια αργότερα, η Έρχαρτ ξεκίνησε να κάνει τον γύρο του κόσμου.
Η Ερχαρτ έγινε μύθος μετά τον θάνατό της, είχε όμως ήδη κερδίσει πολλές διακρίσεις και είχε γίνει διάσημη και πριν από τον θάνατό της. Κέρδισε πολλά μετάλλια και πρωτιές για το φύλο της, ενώ ήταν φεμινίστρια και μέλος του αμερικανικού Εθνικού Κόμματος Γυναικών.


Βρέθηκε τμήμα του αεροπλάνου της Αμέλια
Τον περασμένο Οκτώβριο, οι ερευνητές στην ατόλη Νικουμαρόρο του ωκεανού ανακοίνωσαν ότι είχαν στα χέρια τους ένα κομμάτι αλουμινίου που κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από το αεροπλάνο της πρωτοπόρου πιλότου Έρχαρτ, που είχε εξαφανιστεί το 1937 στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Επιστήμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ανάκτησης Ιστορικών Αεροσκαφών (TIGHAR) θεωρούν ότι το κομμάτι τύπου Artifact 2-2-V-1, που βρέθηκε, αποτελούσε τμήμα του παραθύρου πιλοτηρίου του αεροπλάνου.
Το συγκεκριμένο κομμάτι είχε εντοπιστεί αρχικά το 1991, ωστόσο πήρε στους ερευνητέςπάνω από δεκαπέντε χρόνια για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ταυτίζεται με το κομμάτι που επισκευάστηκε στο αεροπλάνο της Έρχαρτ κατά τη διάρκεια μιας στάσης στο Μαϊάμι το 1937, λίγο καιρό πριν εξαφανιστεί.
 Πηγή: huffingtonpost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε