Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το «αληθινό πρόσωπο» του Ιησού


Έχουμε συνηθίσει από τις αγιογραφίες, ή ακόμη και από τις ταινίες τον Ιησού να ενσαρκώνεται στην ανθρώπινη υπόσταση του, ως ένας άνδρας με ανοιχτόχρωμα μάτια, μακριά καστανόξανθα μαλλιά, λεπτή μύτη, λιπόσαρκο πρόσωπο, με γένια και μουστάκι.
Ήταν όμως στην πραγματικότητα έτσι; Όπως αναφέρει στη διαδικτυακή της έκδοση η Mirror, επιστήμονες με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά και με την τεχνογνωσία που χρησιμοποιεί η αστυνομία όταν «σκιαγραφεί» κάποιον καταζητούμενο, επιχείρησαν να συνθέσουν το πραγματικό πρόσωπο του Θεανθρώπου.
Πώς έμοιαζε λοιπόν, ο Ιησούς; Το ερώτημα αυτό είχε απασχολήσει έναν ιατροδικαστή από τη Βρετανία, ο οποίος αναδημιούργησε το πρόσωπο του Ιησού Χριστού με τη χρήση της τελευταίας λέξης της επιστήμης. Όπως λέει δεν είναι αυτό που τόσα χρόνια γνωρίζουμε σύμφωνα με τη δική του έρευνα.
Το πρόσωπο αυτό απέχει πολύ από αυτό με τα φωτεινά ξανθά μαλλιά, που συνήθως παρουσιάζεται σε εικόνες και βιβλία σε όλο τον κόσμο. Τα χαρακτηριστικά του «πραγματικού» Ιησού, όπως τον αποτυπώνει ο επιστήμονας, είναι τα τυπικά των Εβραίων της Μέσης Ανατολής στην περιοχή της Γαλιλαίας, στο βόρειο Ισραήλ.
Η εικόνα δημιουργήθηκε από τον Richard Neave, έναν συνταξιούχο Βρετανό, ειδικό στην ιατροδικαστική ανακατασκευή προσώπου, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος χρησιμοποίησε την εγκληματολογική ανθρωπολογία, για να φτιάξει το συγκεκριμένο πορτραίτο. Χρησιμοποιώντας την ιατροδικαστική και τα αρχαιολογικά δεδομένα, ο Neave έχει ανακατασκευάσει δεκάδες διάσημα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας, και του βασιλιά Μίδα της Φρυγίας. Σύμφωνα με την Mirror στον επιστήμονα και την ομάδα του δόθηκαν εβραϊκά κρανία από τους ισραηλινούς αρχαιολόγους και πάνω σε αυτά βασίστηκαν για να φτιάξουν το πρόσωπο του Ιησού. Η ομάδα είπε επίσης ότι ο Ιησούς θα μπορούσε να έχει γένια και κοντά μαλλιά με μπούκλες, σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση.
Χρησιμοποιώντας το μέσο όρο της εμφάνισης των ανθρώπων της περιοχής όπου μεγάλωσε ο Ιησούς, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να είναι λίγο παραπάνω από 1,50 μέτρα σε ύψος και εφόσον εργαζόταν σε εξωτερικούς χώρους ως ξυλουργός μέχρι κάποια ηλικία, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να έχει πιο μελαψή επιδερμίδα και να είναι αρκετά ποιό γεροδεμένος, απ' ό,τι απεικονίζεται.

Ο Δρ. Neave παρ'όλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι το πορτραίτο που δημιούργησε δεν απεικονίζει τον Χριστό.Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα καλλιτεχνικό έργο, αλλά με μια αναπαράσταση του προσώπου με βάση αρχαιολογικά ευρήματα -ένα κρανίο της εποχής- και ιατροδικαστικές μεθόδους. Η εικόνα δημιουργήθηκε για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ του BBC από όπου και μεταδόθηκε πρώτη φορά ως η εικόνα του Ιησού, γεγονός για το οποίο έφερε πρώτος ενστάσεις ο ίδιος ο δημιουργός της. «Ξαφνικά ερχόντουσαν άνθρωποι από παντού και με ρωτούσαν αν είναι αυτό το πρόσωπο του Ιησού! Μα δεν ήταν καν αυτή η πρόθεσή μου. Δεν προσπάθησα να δημιουργήσω το πρόσωπο του Ιησού αλλά να δείξω πώς είναι το πρόσωπο κάποιου που έζησε στα χρόνια του Χριστού, με βάση όσα γνωρίζουμε και τα ευρήματα που έχουμε από την εποχή...». Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο πορτραίτο βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην αλήθεια από τις μέχρι σήμερα απεικονίσεις του Θεανθρώπου.
Παρά τις προσπάθειες πάντως και τα νέα δεδομένα, δεν υπάρχει ακόμα καμία οριστική απάντηση για το πώς μπορεί να έμοιαζε ο Ιησούς.

Πηγές
newsbeast.gr
thetoc.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Chupacabra (τσουπακάμπρα)

Ο θρύλος λέει πως το «τέρας» αυτό από τη Λατινική Αμερική επιτίθεται στα κοπάδια, κυρίως τις κατσίκες, και ρουφά το αίμα τους. Το όνομά του είναι chupacabra, από τις ισπανικές λέξεις chupar που σημαίνει ρουφώ και cabra που σημαίνει κατσίκα.

Οι περιγραφές του θρυλικού αυτού όντος ποικίλουν: άλλοι λένε πως μοιάζει με ερπετό με μυτερά πτερύγια στην πλάτη κι άλλοι με άτριχο σκύλο με μεγάλα δόντια και μακριά νύχια.Το τσουπακάμπρα θεωρείται κρυπτίδιο, δηλαδή ζώο που η ύπαρξή του δεν έχει αποδειχτεί αλλά πιστεύεται ότι ανήκει στην παραδοσιακή λαογραφία και τη σύγχρονη τάση για μυθοπλασία. Περιγράφεται ως ένα μικρό (ύψος έως 1,2 μέτρα) πλάσμα με πράσινες φολίδες και αιχμηρές προεξοχές, καθώς και με πολύ κοφτερά και μακριά δόντια. Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονται ότι διαθέτει φτερά σαν της νυχτερίδας και κόκκινα μάτια που έχουν την ιδιότητα να υπνωτίζουν. Επιτίθεται κυρίως σε αιγοπρόβατα, τα οποία δαγκώνει και απομυζά ολόκληρο το αίμα τους, ενώ πιστεύεται πως η καταγωγή του είναι εξωγήινη. Πολλοί…

Τα Μυστήρια των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα συντριβάνια.
Τα συντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.
 Το κάθε συντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω συντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω συντριβάνι ένας αυλητής. Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: «Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσ…

Ο Μυστηριώδης Δίσκος της Φαιστού και το Κοσμικό Μήνυμα που μεταφέρει.

Προσφάτως ξεφυλίζοντας ένα περιοδικό ποικίλης ύλης, σκόνταψα σε ένα αρθράκι που επικαλούμενο κάποιον επιστήμονα αρχαιολόγο - γλωσσολόγο εν ονόματι Δρ. Γκάρεθ Oυενς, ανέφερε ότι μεταφράστηκε ο κώδικας του Δίσκου της Φαιστού!!! Αμέσως και με την συνδρομή της νέας τεχνολογίας αναζήτησα στο διαδίκτυο πληροφορίες για το θέμα. Διαπίστωσα ότι σχεδόν κάθε έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο το Φθινόπωρο του 2014 είχε αναφερθεί στο θέμα.
Συγκεκριμένα ο Δρ. Όουενς εκτιμά ότι τα σημεία σε γραφή μινωική που είναι χαραγμένα στις δύο πλευρές του δίσκου, διαβάζονται από έξω προς τα μέσα, με την λέξη I-QE-KU-RJA (YGEIAN + AGAPH), να εμφανίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία στην μια πλευρά του δίσκου της Φαιστού, η οποία και δίνει και την ερμηνεία της ανάλογα με την θέση που βρίσκεται. Χαρακτήρισε δε τον δίσκο της Φαιστού το πρώτο μινωικό cd-rom στην ιστορία.
Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι το περιεχόμενο του δίσκου είναι μια προσευχή προς την μητέρα. «Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ε…