Έχουμε συνηθίσει από τις αγιογραφίες, ή ακόμη και από τις ταινίες τον Ιησού να ενσαρκώνεται στην ανθρώπινη υπόσταση του, ως ένας άνδρας με ανοιχτόχρωμα μάτια, μακριά καστανόξανθα μαλλιά, λεπτή μύτη, λιπόσαρκο πρόσωπο, με γένια και μουστάκι.
Ήταν όμως στην πραγματικότητα έτσι; Όπως αναφέρει στη διαδικτυακή της έκδοση η Mirror, επιστήμονες με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά και με την τεχνογνωσία που χρησιμοποιεί η αστυνομία όταν «σκιαγραφεί» κάποιον καταζητούμενο, επιχείρησαν να συνθέσουν το πραγματικό πρόσωπο του Θεανθρώπου.
Πώς έμοιαζε λοιπόν, ο Ιησούς; Το ερώτημα αυτό είχε απασχολήσει έναν ιατροδικαστή από τη Βρετανία, ο οποίος αναδημιούργησε το πρόσωπο του Ιησού Χριστού με τη χρήση της τελευταίας λέξης της επιστήμης. Όπως λέει δεν είναι αυτό που τόσα χρόνια γνωρίζουμε σύμφωνα με τη δική του έρευνα.
Το πρόσωπο αυτό απέχει πολύ από αυτό με τα φωτεινά ξανθά μαλλιά, που συνήθως παρουσιάζεται σε εικόνες και βιβλία σε όλο τον κόσμο. Τα χαρακτηριστικά του «πραγματικού» Ιησού, όπως τον αποτυπώνει ο επιστήμονας, είναι τα τυπικά των Εβραίων της Μέσης Ανατολής στην περιοχή της Γαλιλαίας, στο βόρειο Ισραήλ.
Η εικόνα δημιουργήθηκε από τον Richard Neave, έναν συνταξιούχο Βρετανό, ειδικό στην ιατροδικαστική ανακατασκευή προσώπου, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος χρησιμοποίησε την εγκληματολογική ανθρωπολογία, για να φτιάξει το συγκεκριμένο πορτραίτο. Χρησιμοποιώντας την ιατροδικαστική και τα αρχαιολογικά δεδομένα, ο Neave έχει ανακατασκευάσει δεκάδες διάσημα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας, και του βασιλιά Μίδα της Φρυγίας. Σύμφωνα με την Mirror στον επιστήμονα και την ομάδα του δόθηκαν εβραϊκά κρανία από τους ισραηλινούς αρχαιολόγους και πάνω σε αυτά βασίστηκαν για να φτιάξουν το πρόσωπο του Ιησού. Η ομάδα είπε επίσης ότι ο Ιησούς θα μπορούσε να έχει γένια και κοντά μαλλιά με μπούκλες, σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση.
Χρησιμοποιώντας το μέσο όρο της εμφάνισης των ανθρώπων της περιοχής όπου μεγάλωσε ο Ιησούς, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να είναι λίγο παραπάνω από 1,50 μέτρα σε ύψος και εφόσον εργαζόταν σε εξωτερικούς χώρους ως ξυλουργός μέχρι κάποια ηλικία, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να έχει πιο μελαψή επιδερμίδα και να είναι αρκετά ποιό γεροδεμένος, απ' ό,τι απεικονίζεται.
Ο Δρ. Neave παρ'όλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι το πορτραίτο που δημιούργησε δεν απεικονίζει τον Χριστό.Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα καλλιτεχνικό έργο, αλλά με μια αναπαράσταση του προσώπου με βάση αρχαιολογικά ευρήματα -ένα κρανίο της εποχής- και ιατροδικαστικές μεθόδους. Η εικόνα δημιουργήθηκε για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ του BBC από όπου και μεταδόθηκε πρώτη φορά ως η εικόνα του Ιησού, γεγονός για το οποίο έφερε πρώτος ενστάσεις ο ίδιος ο δημιουργός της. «Ξαφνικά ερχόντουσαν άνθρωποι από παντού και με ρωτούσαν αν είναι αυτό το πρόσωπο του Ιησού! Μα δεν ήταν καν αυτή η πρόθεσή μου. Δεν προσπάθησα να δημιουργήσω το πρόσωπο του Ιησού αλλά να δείξω πώς είναι το πρόσωπο κάποιου που έζησε στα χρόνια του Χριστού, με βάση όσα γνωρίζουμε και τα ευρήματα που έχουμε από την εποχή...». Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο πορτραίτο βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην αλήθεια από τις μέχρι σήμερα απεικονίσεις του Θεανθρώπου.
Παρά τις προσπάθειες πάντως και τα νέα δεδομένα, δεν υπάρχει ακόμα καμία οριστική απάντηση για το πώς μπορεί να έμοιαζε ο Ιησούς.
Πηγές
newsbeast.gr
thetoc.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου