Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάστρο της Ρεντίνας

Στα πλαίσια των περιηγήσεων της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών επί της αρχαίας Εγναντίας Οδού επισκευτήκαμε και παρουσιάζουμε το Κάστρο της Ρεντίνας. Το Κάστρο της Ρεντίνας βρίσκεται επάνω στην κορυφή ενός λόφου, δίπλα στο Ρήχειο ποταμό, στην δυτική είσοδο των Στενών της Ρεντίνας ή Μακεδονικών Τεμπών. Κατοικήθηκε συνεχώς από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι τα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας, οπότε εγκαταλείφθηκε γιατί είχε υποβαθμιστεί πια η στρατηγική σημασία του και οι Τούρκοι επέλεξαν για τόπο εγκαταστάσεώς τους τη γειτονική Βόλβη. Ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στο λόφο μαρτυρούνται από ευρήματα της νεολιθικής ακόμη εποχής. Από τις ανασκαφές που έγιναν από τον κ. Μουτσόπουλο Ν. έχουν βρεθεί πλήθος από νεολιθικά αντικείμενα και εργαλεία σε όλα τα σημεία του λόφου.   Η κατοίκηση συνεχίζεται αδιάλειπτα ως την ύστερη αρχαιότητα. Τότε και συγκεκριμένα περί το 450 μ.Χ. πραγματοποιείται η πρώτη οχύρωση. Είναι σχεδόν βέβαιο πως σε αυτό συνετέλεσε η εποίκηση από κατοίκους της Αρέθουσας, μεγάλης αρχαίας πόλης η οποία καταστράφηκε μετά από  διαδοχικές βαρβαρικές επιδρομές των Βησιγότθων, Έρουλων και άλλων κελτικών φύλων .Η αρχαία Αρέθουσα βρίσκεται  ακριβώς δίπλα στο κάστρο , νοτιοδυτικά αυτού και απλώνεται σε  ένα επίπεδο πλάτωμα ενός χαμηλού λόφου.

Αργότερα ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός (527-565) ενισχύει τις οχυρώσεις και επανιδρύει το κάστρο, το οποίο και καλείται φρούριο Αρτεμίσιον όπως αναφέρει και ο Ιστορικός Προκόπιος (6ος αι.μ.Χ) "Ρει δε τις ποταμός...Ρήχιος όνομα, ος δην χώρα αγαθήν τε και γεώδη ... προσήνης ο ποταμός εστί, γαληνόν το ύδωρ και πότιμον, η γη χθαμαλή, αρόματα πολλά, έλος εύνομον,και ταύτην μεν ευδαιμονίας η χώρα ευ έχει". Από το 570μ.Χ οι Σλάβοι διασχίζουν το Δούναβη προς νότο και καθ' όλη τη διάρκεια του 7ου αιώνα, δεν αρκούνται πλέον σε επιδρομές, αλλά εγκαθίστανται σε μεγάλες ομάδες στην ερημωμένη ύπαιθρο. Δημιουργούν νησίδες πληθυσμού, τις Σκλαβηνίες οι οποίες έχουν δική τους οργάνωση και ηγεσία. Στην κοιλάδα του Ρήχειου εποικίζει το βαρβαρικό φίλο τον Ρηγχίνων οι οποίοι όμως ήταν πιθανότατα βλαχικής καταγωγής και συμπαρασύρθηκαν από την κάθοδο των Σλάβων, καθώς αναφέρονται επανειλημμένα και ως ''Βλαχορηγχίνοι''

  Επόμενος σταθμός στην ιστορία της Ρεντίνας, είναι η ανακήρυξη της σε έδρα επισκοπής περί το 900μ.Χ. Ο επίσκοπος Λητής ονομάζεται πλέον ''Λητής και Ρεντίνας" και εγκαθίσταται στη Ρεντίνα.

  Κατά το δέκατο αιώνα τα τείχη επισκευάζονται, πύργοι επανακτίζονται εκ βάθρων, δημιουργείται το υπόσκαφο κλιμακοστάσιο επισκευάζονται οι κινστέρνες και ανοικοδομείται ο κύριος όγκος των κατοικιών  και των δημόσιων κτηρίων.

  Το κάστρο ακολουθεί την ιστορική  πορεία της Μακεδονίας  κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Το 1204 καταλαμβάνεται  από τους Φράγκους Σταυροφόρους ιππότες και γίνετε ένα από τα «δυναμάρια» του φράγκικου βασιλείου της Θεσσαλονίκης. Το κάστρο απελευθερώθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα της Νίκαιας Ιωάννη Βατάτζη ο οποίος και διανυκτέρευσε στο κάστρο κατά την πορεία του προς τη Θεσσαλονίκη.

  Ακριβώς ένα αιώνα αργότερα (1342),κατά τον δεύτερο Βυζαντινό εμφύλιο, το φρούριο καταλαμβάνει ο Ιωάννης Καντακουζηνός και εγκαθιστά φρουρά. Ακολούθως εκπολιορκεί το κάστρο ο Συργής, κεφαλή των Σερρών, συλλαμβάνει αιχμαλώτους τους στρατιώτες και τους άρχοντες του κάστρου που συνεργάστηκαν με τον Καντακουζηνό, τους φυλακίζει και τους βασανίζει.

  Κατά τη παλαιολόγεια περίοδο ο οικισμός γνωρίζει ανάπτυξη, χτίζονται και επισκευάζονται οχυρώσεις, καθώς και ο μικρός ναός με τρούλο, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα.

  Το κάστρο αποτελεί πλέον, εκτός από έδρα επισκοπής και έδρα κατεπανικίου (Κατεπανίκιον Ρεντίνας ) και αναφέρεται συχνά στα αρχεία των αγιορείτικων μονών.(13ος -14ος  αι.)

  Η Ρεντίνα πέφτει διαδοχικά στους Σέρβους(π.1345) στους Έλληνες (1371), στους Τούρκους (1383), ξανά στους Έλληνες(1402) και οριστικά στους Οθωμανούς (πριν το 1423)

  Με την τελική κατάκτηση από τους Τούρκους αρχίζει η παρακμή του κάστρου που θα οδηγήσει  στη οριστική εγκατάλeiψη του. Στην περιοχή εγκαθίστανται Γιουρούκοι νομάδες και το διοικητικό κέντρο μετατοπίζεται στο Μπεσίκι (σημ. Βόλβη).

Οι κάτοικοι του το εγκαταλείπουν και εγκαταστάθηκαν πιθανώς στο γειτονικό Μόδι. Λίγα νομίσματα του 16ου αιώνα  υποδηλώνουν ένδειξη κατοίκησης μέχρι τον 17ο αι.. Ίσως να είχαν παραμείνει λίγα εργαστήρια τα οποία επεξεργάζονταν το σιδερομετάλλευμα και τον άργυρο που εξορυσσόταν στις γειτονικές περιοχές. Το 17ο αιώνα όμως, είναι σίγουρο πως η πυκνή βλάστηση  έχει καταλάβει ως τελευταίος κατακτητής το κάστρο. Το  δάσος άρχισε να καταλαμβάνει και να καταστρέφει το κάστρο και έτσι με το πέρασμα του χρόνου ο ιστορικός οικισμός λησμονήθηκε. Οι περιηγητές που περνούσαν από εκεί απομακρύνονταν γρήγορα αφού η περιοχή είχε μετατραπεί σε μια επικίνδυνη Κλεισούρα όπου έβρισκαν καταφύγιο ληστές και παράνομοι.

Στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο , οι Γερμανοί οχύρωσαν την περιοχή και ναρκοθέτησαν τον λόφο...

Σήμερα έχουν δημιουργηθεί μονοπάτια τα οποία οδηγούν στο κάστρο και  οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν όσα μέρη του κάστρου έχουν αποκαλυφτεί και αναστηλωθεί καθώς ο χώρος στο βαθμό που έχει διαμορφωθεί χαρακτηρίζεται ως μερικώς επισκέψιμος.


Δείτε παρακάτω τις φωτό που πήραμε στον χώρο:










Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τους διαδικτυακούς τόπους Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια και τον Κάστρο Ρεντίνας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε