Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βρέθηκε ο θησαυρός του διαβόητου πειρατή Γουίλιαμ Κιντ.

Αμερικανοί εξερευνητές, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Μπάρι Κλίφορντ, ανέλκυσαν από τα ανοιχτά του νησιού Σεντ Μαρί, στα βορειοανατολικά της Μαδαγασκάρης, μια ράβδο ασημιού που πιστεύεται ότι αποτελεί μέρος του θησαυρού του διαβόητου Σκωτσέζου πειρατή Γουίλιαμ Κιντ που έζησε τον 17ο αιώνα.

Ο ίδιος ο Μπάρι Κλίφορντ ήταν αυτός που ανέβασε από τον βυθό της θάλασσας τη ράβδο, η οποία έχει βάρος περίπου 50 κιλών. Την παρέδωσε κατόπιν στον πρόεδρο της Μαδαγασκάρης Χέρι Ρατζαοναριμαμπιανίνα ο οποίος παρακολουθούσε τις προσπάθειες των δυτών μαζί με μέλη της κυβέρνησής του και τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
«Για μένα, αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι πρόκειται πράγματι για τον θησαυρό του κάπτεν Γουίλιαμ Κιντ», είπε ο ανεξάρτητος αρχαιολόγος Τζον ντε Μπράι ο οποίος βοήθησε την αμερικανική ομάδα στην επιχείρηση ανέλκυσης.
 «Εντοπίσαμε 13 ναυάγια στον κόλπο των πειρατών (του νησιού Σεντ Μαρί) και ερευνήσαμε δύο από αυτά επί δέκα εβδομάδες, το ένα ήταν το Φάιρ Ντράγκον και το άλλο ήταν το πλοίο του Κιντ, το Αντβέντσουρ Γκάλεϊ», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Κλίφορντ.
Ο Γουίλιαμ Κιντ, που έγινε γνωστός ως «Κάπτεν Κιντ», γεννήθηκε στο Γκρίνοκ της Σκωτίας στις 22 Ιανουαρίου 1645. Οδηγήθηκε στην αγχόνη, στο Λονδίνο, στις 23 Μαΐου 1701. Αναφορές στον διαβόητο πειρατή υπάρχουν σε κείμενα του Έντγκαρ Άλαν Πόε, στην αμερικανική λαϊκή κουλτούρα, αλλά ακόμη και σε κόμικ και σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Να σημειωθεί ότι ξεκίνησε ως κυνηγός πειρατών και κατέληξε να χάσει τη ζωή του στην αγχόνη ως πειρατής ...
Κυνηγοί θησαυρών απ” όλον τον κόσμο αναζητούσαν επί πολλά χρόνια τον αμύθητο θησαυρό του. Ο Γουίλιαμ Κιντ είχε λάβει εντολή από τις βρετανικές αρχές να καταστείλει την πειρατεία, όμως έγινε και ο ίδιος πειρατής και τελικά εκτελέστηκε δια απαγχονισμού με την κατηγορία της δολοφονίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Chupacabra (τσουπακάμπρα)

Ο θρύλος λέει πως το «τέρας» αυτό από τη Λατινική Αμερική επιτίθεται στα κοπάδια, κυρίως τις κατσίκες, και ρουφά το αίμα τους. Το όνομά του είναι chupacabra, από τις ισπανικές λέξεις chupar που σημαίνει ρουφώ και cabra που σημαίνει κατσίκα.

Οι περιγραφές του θρυλικού αυτού όντος ποικίλουν: άλλοι λένε πως μοιάζει με ερπετό με μυτερά πτερύγια στην πλάτη κι άλλοι με άτριχο σκύλο με μεγάλα δόντια και μακριά νύχια.Το τσουπακάμπρα θεωρείται κρυπτίδιο, δηλαδή ζώο που η ύπαρξή του δεν έχει αποδειχτεί αλλά πιστεύεται ότι ανήκει στην παραδοσιακή λαογραφία και τη σύγχρονη τάση για μυθοπλασία. Περιγράφεται ως ένα μικρό (ύψος έως 1,2 μέτρα) πλάσμα με πράσινες φολίδες και αιχμηρές προεξοχές, καθώς και με πολύ κοφτερά και μακριά δόντια. Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονται ότι διαθέτει φτερά σαν της νυχτερίδας και κόκκινα μάτια που έχουν την ιδιότητα να υπνωτίζουν. Επιτίθεται κυρίως σε αιγοπρόβατα, τα οποία δαγκώνει και απομυζά ολόκληρο το αίμα τους, ενώ πιστεύεται πως η καταγωγή του είναι εξωγήινη. Πολλοί…

Ο Λέων του Πειραιώς και τα Χαραγμένα Σύμβολα επί αυτόν.

Το μνημείο αυτό δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα το πότε και για ποιον λόγο κατασκευάστηκε, πότε και για ποιον λόγο τοποθετήθηκε στον Πειραιά. Όλα όσα ξέρουμε στηρίζονται κυρίως σε διηγήσεις και θρύλους. Οι μέχρι τώρα σχετικές έρευνες επικεντρώνονται σε προσωπικές μαρτυρίες όσων είδαν το λιοντάρι με τα ίδια τους τα μάτια κατά την επίσκεψή τους στον Πειραιά.
Aπό τους αρχαίους συγγραφείς δεν έχουμε κάποιο απόσπασμα που να κάνει λόγο για το λιοντάρι. Η πρώτη αναφορά του λιμανιού ως Πόρτο Λεόνε γίνεται σε ναυτικό χάρτη του Γενοβέζου Πέτρου Βισκόντι το 1318. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το μνημείο δεν βρισκόταν εκεί από πιο παλιά.
Ο Παυσανίας και ο Στράβωνας οι οποίοι περιγράφουν τον Πειραιά κατά την περίοδο της παρακμής του, ενώ αναφέρονται σε πολλά μνημεία, πουθενά δεν αναφέρουν το λιοντάρι. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Αkerblad στο συμπέρασμα ότι φτιάχτηκε περίπου το 2ο μ.Χ. αιώνα. Άλλοι ερευνητές υποθέτουν ότι φτιάχτηκε από τον μεγάλο δούκα της Αθήνας Γκυ ντε Λα Ρος και άλλοι πως φ…

Τα Μυστήρια των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα συντριβάνια.
Τα συντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.
 Το κάθε συντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω συντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω συντριβάνι ένας αυλητής. Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: «Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσ…