Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ταυτοποιήθηκε μυστηριώδης ναυάγιο στις ακτές του Παναμά.

Το 2011 κατά την διάρκεια εξερεύνησης ναυαγίων που φέρεται να ανήκουν στον διαβόητο πειρατή Captain Henry Morgan στην περιοχή Lajas στις ακτές του Παναμά, ομάδα εναέλιας αρχαιολογίας ανακάλυψε Ισπανικό πλοίο του 17ου αιώνα. Όπως ενημερωνόμαστε από την σελίδα Archaeology - Spanish Colonial-Era Ship Identified Near Panama οι ερευνητές «συνάντησαν» το ναυάγιο, ενώ ερευνούσαν πέντε άλλα ναυάγια στην θαλάσσια περιοχή (Searching for the remains of Captain Henry Morgan's raid on Panama City) που βρισκόταν υπό την κυριαρχία του Κάπτεν Μόργκαν και εξαφανίστηκαν το 1671 κατά τον πλου για την πολιορκία της Πόλης του Παναμά.

Σήμερα, έπειτα από αρκετά χρόνια ιστορικής έρευνας, ταυτοποιήθηκε τι ακριβώς ανακάλυψαν. Το 1681 το ισπανικό εμπορικό πλοίο «Encarnación» βυθίστηκε εν μέσω σφοδρής καταιγίδας στις εκβολές του ποταμού Τσάρτζις, κοντά στις ακτές του Παναμά, από την πλευρά της Καραϊβικής.
Ναυπηγημένο στη Βερακρούζ του Μεξικού, το πλοίο ήταν η Ναυαρχίδα του στόλου Tierra Firme,  της Ισπανίας του 17ου αιώνα.
Αν και βυθίστηκε σε λιγότερο 12 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, ένα σχετικά μικρό βάθος, ξέφυγε από τις λεηλασίες και είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση με τον μισό σκαρί του σχεδόν ανέγγιχτο, καθότι είχε θαφτεί στον πυθμένα της θάλασσας.
Το «Encarnación» δίνει μία σπάνια ματιά στην παγκόσμια ιστορία κατά την εποχή της αποικιοκρατίας, όπως επισημαίνει ο θαλάσσιος αρχαιολόγος, Φελίπε Κάστρο, του πανεπιστημίου του Τέξας. «Είναι η εποχή της ανόδου του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού, του ορθολογισμού και της μεσαίας τάξης που ήθελε να αγοράσει έργα τέχνης και να διαβάσει λογοτεχνία», πρόσθεσε.
Εκείνη την εποχή, τα ορυχεία χρυσού και αργύρου στο Μεξικό και το Περού τροφοδότησαν τη φιλοδοξία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας. Για να μεταφέρουν τα αγαθά του Νέου Κόσμου στην Ευρώπη, οι Ισπανοί άποικοι δημιούργησαν στόλους εμπορικών πλοίων που συνοδεύτηκαν από εξοπλισμένες γαλέρες και πολεμικά πλοία, εξηγεί με τη σειρά του ο Φριτς Χάνσελμαν ένας άλλος αρχαιολόγος του πανεπιστημίου.
Αφού έστελναν τους θησαυρούς στην Ισπανία, οι στόλοι φόρτωναν και γυρνούσαν με ευρωπαϊκά αγαθά τα οποία πωλούσαν στις ισπανικές αποικίες.
Μαζί με τον στόλο της Νέας Ισπανίας, τα καράβια του Tierra Firme μετέφεραν πολύτιμα μέταλλα αξίας πάνω από 16 εκατομμύρια πέσος από την Αμερική στην Ισπανία την περίοδο 1590-1600.
Το ναυάγιο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό από τους επιστήμονες για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή το εξαιρετικά καλοδιατηρημένο κουφάρι του μπορεί να αποκαλύψει τον τρόπο που κατασκευάζονταν τα καράβια εκείνη την εποχή και δεύτερον επειδή το φορτίο του, που σώζεται αυτούσιο, περιλαμβάνει σημαντικά κειμήλια όπως ξίφη και κεραμικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Chupacabra (τσουπακάμπρα)

Ο θρύλος λέει πως το «τέρας» αυτό από τη Λατινική Αμερική επιτίθεται στα κοπάδια, κυρίως τις κατσίκες, και ρουφά το αίμα τους. Το όνομά του είναι chupacabra, από τις ισπανικές λέξεις chupar που σημαίνει ρουφώ και cabra που σημαίνει κατσίκα.

Οι περιγραφές του θρυλικού αυτού όντος ποικίλουν: άλλοι λένε πως μοιάζει με ερπετό με μυτερά πτερύγια στην πλάτη κι άλλοι με άτριχο σκύλο με μεγάλα δόντια και μακριά νύχια.Το τσουπακάμπρα θεωρείται κρυπτίδιο, δηλαδή ζώο που η ύπαρξή του δεν έχει αποδειχτεί αλλά πιστεύεται ότι ανήκει στην παραδοσιακή λαογραφία και τη σύγχρονη τάση για μυθοπλασία. Περιγράφεται ως ένα μικρό (ύψος έως 1,2 μέτρα) πλάσμα με πράσινες φολίδες και αιχμηρές προεξοχές, καθώς και με πολύ κοφτερά και μακριά δόντια. Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονται ότι διαθέτει φτερά σαν της νυχτερίδας και κόκκινα μάτια που έχουν την ιδιότητα να υπνωτίζουν. Επιτίθεται κυρίως σε αιγοπρόβατα, τα οποία δαγκώνει και απομυζά ολόκληρο το αίμα τους, ενώ πιστεύεται πως η καταγωγή του είναι εξωγήινη. Πολλοί…

Ο Λέων του Πειραιώς και τα Χαραγμένα Σύμβολα επί αυτόν.

Το μνημείο αυτό δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα το πότε και για ποιον λόγο κατασκευάστηκε, πότε και για ποιον λόγο τοποθετήθηκε στον Πειραιά. Όλα όσα ξέρουμε στηρίζονται κυρίως σε διηγήσεις και θρύλους. Οι μέχρι τώρα σχετικές έρευνες επικεντρώνονται σε προσωπικές μαρτυρίες όσων είδαν το λιοντάρι με τα ίδια τους τα μάτια κατά την επίσκεψή τους στον Πειραιά.
Aπό τους αρχαίους συγγραφείς δεν έχουμε κάποιο απόσπασμα που να κάνει λόγο για το λιοντάρι. Η πρώτη αναφορά του λιμανιού ως Πόρτο Λεόνε γίνεται σε ναυτικό χάρτη του Γενοβέζου Πέτρου Βισκόντι το 1318. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το μνημείο δεν βρισκόταν εκεί από πιο παλιά.
Ο Παυσανίας και ο Στράβωνας οι οποίοι περιγράφουν τον Πειραιά κατά την περίοδο της παρακμής του, ενώ αναφέρονται σε πολλά μνημεία, πουθενά δεν αναφέρουν το λιοντάρι. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Αkerblad στο συμπέρασμα ότι φτιάχτηκε περίπου το 2ο μ.Χ. αιώνα. Άλλοι ερευνητές υποθέτουν ότι φτιάχτηκε από τον μεγάλο δούκα της Αθήνας Γκυ ντε Λα Ρος και άλλοι πως φ…

Τα Μυστήρια των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα συντριβάνια.
Τα συντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.
 Το κάθε συντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω συντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω συντριβάνι ένας αυλητής. Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: «Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσ…