Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Θρυλικό Κάστρο της Χάρμαινας.

Πιστοί στο ραντεβού της,όπως κάθε Δευτέρα, η Ομάδα έρευνας των Αστικών-Μυστικών, περιηγήθηκε και συνομίλησε με περίοικους για το Κάστρο της συνοικία της Χάρμαινας. Συγκεκριμένα θα μιλήσουμε για την Ιστορία του, τούς τοπικούς θρύλους και τις παραδόσεις της φημολογούμενης στοιχειωμένης συνοικία τής Χάρμαινας.Ιστορικό περίγραμμα του Κάστρου.

Στη διάρκεια των αιώνων, το Κάστρο καταστράφηκε, ανοικοδομήθηκε, πολιορκήθηκε και κατακτήθηκε διαδοχικά από τον Φίλιππο το Β, τούς Γαλάτες, τούς Ρωμαίους, τούς Βούλγαρους,τούς Σλάβους, τούς Φράγκους, τούς Καταλανούς και τούς Οθωμανούς.

Φραγκοκρατία 13ος&14ος αι.

Εποχή με την οποία σχετίζονται πολλοί θρύλοι, και παραδόσεις για τούς οποίους θα μιλήσουμε στη συνέχεια,
Στην Ελληνική επανάσταση, ήταν το Πρώτο Κάστρο πού απελευθερώθηκε από τούς Τούρκους και πέρασε στην Ελληνική κυριαρχία την 10-4-1821 και συνέχισε να χρησιμοποιείται για Στρατιωτικούς σκοπούς, μέχρι τον Β.Π.Π.
Το Κάστρο βρίσκεται περίπου 500 μέτρα νότια από τη συνοικία τής Χάρμαινας. 

Η Συνοικία της Χάρμαινας.

Μια Συνοικία με πολλά σοκάκια, με πολλά παλιά και ερειπωμένα εργαστήρια επεξεργασίας δερμάτων, με πολλά πλατάνια, με μια ξακουστή [και στοιχειωμένη κατά τον θρύλο,] πηγή.  Μια γραφική και ιστορική συνοικία  με πλούσια αρχιτεκτονική που αναδεικνύεται στα δυτικά της με έναν Βυζαντινό Ναό του 11ου μχ. αιώνα, το Ναό του Σωτήρος.

Στην Συνοικία τής Χάρμαινας , αλλά και στην Άμφισσα υπήρχαν πολλά Ταμπάκικα [Βυρσοδεψεία] που χρονολογούνται πολύ πριν το 1500, φημισμένα για την επεξεργασία και την ποιότητα των Δερμάτων τούς.
Δέρματα πού ήταν περιζήτητα και ξακουστά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό !
Χρησιμοποιούνταν για να κατασκευάζονται ζώνες, τσάντες πορτοφόλια,για Βιβλιοδεσία, και πολλές άλλες χρήσεις.
Η φήμη των δερμάτων τούς,[εκτός τής καλής επεξεργασίας τούς],λέγεται ότι οφείλεται και στην ποιότητα τού νερού τής πηγής τής Χάρμαινας, [πού χρησιμοποιούσαν οι Βυρσοδέψες] το οποίο έδινε μια ιδιαίτερη στιλπνότητα στα δέρματα τους.
Σήμερα στη Χάρμαινα, λειτουργούν ελάχιστα εργαστήρια. 

Το Στοιχειό της Χάρμαινας.

Για ψυχές αδικοχαμένων Ανθρώπων, μιλούν οι πολλοί και ευρέως διαδεδομένοι θρύλοι, πού περιφέρονται στην περιοχή, αναζητώντας τη λύτρωση.
Ο πιο ξακουστός θρύλος αναφέρεται στον Κωσταντή και τη Λενιό που αγαπιόντουσαν παράφορα, και είχαν σκοπό να ενώσουν τις ζωές τούς, 
Ο Κωνσταντής προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα, για να παντρευτεί την καλή τού εργάζονταν σκληρά σε βυρσοδεψείο, και ταξίδευε στις γύρο Πόλεις και χωριά με το κάρο του φορτωμένο δέρματα γιο να τα πουλήσει. 
Στην επιστροφή τού από ένα τέτοιο ταξείδι, η μοίρα τού είχε παίξει ένα άσχημο παιχνίδι !!
Και έμαθε το κακό μαντάτο !!
Την αγαπημένη του Λενιώ, ένα βράδυ πού είχε πάει, στην περιτριγυρισμένη από πανύψηλα δένδρα πηγή να πάρει νερό, την χτύπησε κεραυνός και ήταν νεκρή.
Μη μπορώντας να αντέξει το αναπάντεχο χαμό τής αγαπημένης τού, έπεσε από το Κάστρο,σκοτώθηκε και στοίχειωσε!!
Από τότε λέει ο μύθος,περιφέρεται σέρνοντας αλυσίδες τις νύχτες στα στενά της συνοικίας και στην πηγή.
Προστατεύει δε τούς Ταμπάκηδες και καταδιώκει τούς υπόλοιπους κατοίκους.
Τις απόκριες και συγκεκριμένα το τελευταίο Σάββατο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με μουσικές, εικαστικές συμμετοχές και δρώμενα, όπου αναβιώνει ο θρύλος του στοιχειού της χάρμαινας υποβοηθούμενο από  μούσες και νεράιδες, συναντιόνται με το στοιχειό της τέχολης  και του γκριζιού παλεύουν και σχεδόν πάντα τα νικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Chupacabra (τσουπακάμπρα)

Ο θρύλος λέει πως το «τέρας» αυτό από τη Λατινική Αμερική επιτίθεται στα κοπάδια, κυρίως τις κατσίκες, και ρουφά το αίμα τους. Το όνομά του είναι chupacabra, από τις ισπανικές λέξεις chupar που σημαίνει ρουφώ και cabra που σημαίνει κατσίκα.

Οι περιγραφές του θρυλικού αυτού όντος ποικίλουν: άλλοι λένε πως μοιάζει με ερπετό με μυτερά πτερύγια στην πλάτη κι άλλοι με άτριχο σκύλο με μεγάλα δόντια και μακριά νύχια.Το τσουπακάμπρα θεωρείται κρυπτίδιο, δηλαδή ζώο που η ύπαρξή του δεν έχει αποδειχτεί αλλά πιστεύεται ότι ανήκει στην παραδοσιακή λαογραφία και τη σύγχρονη τάση για μυθοπλασία. Περιγράφεται ως ένα μικρό (ύψος έως 1,2 μέτρα) πλάσμα με πράσινες φολίδες και αιχμηρές προεξοχές, καθώς και με πολύ κοφτερά και μακριά δόντια. Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονται ότι διαθέτει φτερά σαν της νυχτερίδας και κόκκινα μάτια που έχουν την ιδιότητα να υπνωτίζουν. Επιτίθεται κυρίως σε αιγοπρόβατα, τα οποία δαγκώνει και απομυζά ολόκληρο το αίμα τους, ενώ πιστεύεται πως η καταγωγή του είναι εξωγήινη. Πολλοί…

Ο Λέων του Πειραιώς και τα Χαραγμένα Σύμβολα επί αυτόν.

Το μνημείο αυτό δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα το πότε και για ποιον λόγο κατασκευάστηκε, πότε και για ποιον λόγο τοποθετήθηκε στον Πειραιά. Όλα όσα ξέρουμε στηρίζονται κυρίως σε διηγήσεις και θρύλους. Οι μέχρι τώρα σχετικές έρευνες επικεντρώνονται σε προσωπικές μαρτυρίες όσων είδαν το λιοντάρι με τα ίδια τους τα μάτια κατά την επίσκεψή τους στον Πειραιά.
Aπό τους αρχαίους συγγραφείς δεν έχουμε κάποιο απόσπασμα που να κάνει λόγο για το λιοντάρι. Η πρώτη αναφορά του λιμανιού ως Πόρτο Λεόνε γίνεται σε ναυτικό χάρτη του Γενοβέζου Πέτρου Βισκόντι το 1318. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το μνημείο δεν βρισκόταν εκεί από πιο παλιά.
Ο Παυσανίας και ο Στράβωνας οι οποίοι περιγράφουν τον Πειραιά κατά την περίοδο της παρακμής του, ενώ αναφέρονται σε πολλά μνημεία, πουθενά δεν αναφέρουν το λιοντάρι. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Αkerblad στο συμπέρασμα ότι φτιάχτηκε περίπου το 2ο μ.Χ. αιώνα. Άλλοι ερευνητές υποθέτουν ότι φτιάχτηκε από τον μεγάλο δούκα της Αθήνας Γκυ ντε Λα Ρος και άλλοι πως φ…

Τα Μυστήρια των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα συντριβάνια.
Τα συντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.
 Το κάθε συντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω συντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω συντριβάνι ένας αυλητής. Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: «Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσ…