Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Θρυλικό Κάστρο της Χάρμαινας.

Πιστοί στο ραντεβού της,όπως κάθε Δευτέρα, η Ομάδα έρευνας των Αστικών-Μυστικών, περιηγήθηκε και συνομίλησε με περίοικους για το Κάστρο της συνοικία της Χάρμαινας. Συγκεκριμένα θα μιλήσουμε για την Ιστορία του, τούς τοπικούς θρύλους και τις παραδόσεις της φημολογούμενης στοιχειωμένης συνοικία τής Χάρμαινας.



Ιστορικό περίγραμμα του Κάστρου.

Στη διάρκεια των αιώνων, το Κάστρο καταστράφηκε, ανοικοδομήθηκε, πολιορκήθηκε και κατακτήθηκε διαδοχικά από τον Φίλιππο το Β, τούς Γαλάτες, τούς Ρωμαίους, τούς Βούλγαρους,τούς Σλάβους, τούς Φράγκους, τούς Καταλανούς και τούς Οθωμανούς.

Φραγκοκρατία 13ος&14ος αι.

Εποχή με την οποία σχετίζονται πολλοί θρύλοι, και παραδόσεις για τούς οποίους θα μιλήσουμε στη συνέχεια,
Στην Ελληνική επανάσταση, ήταν το Πρώτο Κάστρο πού απελευθερώθηκε από τούς Τούρκους και πέρασε στην Ελληνική κυριαρχία την 10-4-1821 και συνέχισε να χρησιμοποιείται για Στρατιωτικούς σκοπούς, μέχρι τον Β.Π.Π.
Το Κάστρο βρίσκεται περίπου 500 μέτρα νότια από τη συνοικία τής Χάρμαινας. 

Η Συνοικία της Χάρμαινας.

Μια Συνοικία με πολλά σοκάκια, με πολλά παλιά και ερειπωμένα εργαστήρια επεξεργασίας δερμάτων, με πολλά πλατάνια, με μια ξακουστή [και στοιχειωμένη κατά τον θρύλο,] πηγή.  Μια γραφική και ιστορική συνοικία  με πλούσια αρχιτεκτονική που αναδεικνύεται στα δυτικά της με έναν Βυζαντινό Ναό του 11ου μχ. αιώνα, το Ναό του Σωτήρος.

Στην Συνοικία τής Χάρμαινας , αλλά και στην Άμφισσα υπήρχαν πολλά Ταμπάκικα [Βυρσοδεψεία] που χρονολογούνται πολύ πριν το 1500, φημισμένα για την επεξεργασία και την ποιότητα των Δερμάτων τούς.
Δέρματα πού ήταν περιζήτητα και ξακουστά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό !
Χρησιμοποιούνταν για να κατασκευάζονται ζώνες, τσάντες πορτοφόλια,για Βιβλιοδεσία, και πολλές άλλες χρήσεις.
Η φήμη των δερμάτων τούς,[εκτός τής καλής επεξεργασίας τούς],λέγεται ότι οφείλεται και στην ποιότητα τού νερού τής πηγής τής Χάρμαινας, [πού χρησιμοποιούσαν οι Βυρσοδέψες] το οποίο έδινε μια ιδιαίτερη στιλπνότητα στα δέρματα τους.
Σήμερα στη Χάρμαινα, λειτουργούν ελάχιστα εργαστήρια. 

Το Στοιχειό της Χάρμαινας.

Για ψυχές αδικοχαμένων Ανθρώπων, μιλούν οι πολλοί και ευρέως διαδεδομένοι θρύλοι, πού περιφέρονται στην περιοχή, αναζητώντας τη λύτρωση.
Ο πιο ξακουστός θρύλος αναφέρεται στον Κωσταντή και τη Λενιό που αγαπιόντουσαν παράφορα, και είχαν σκοπό να ενώσουν τις ζωές τούς, 
Ο Κωνσταντής προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα, για να παντρευτεί την καλή τού εργάζονταν σκληρά σε βυρσοδεψείο, και ταξίδευε στις γύρο Πόλεις και χωριά με το κάρο του φορτωμένο δέρματα γιο να τα πουλήσει. 
Στην επιστροφή τού από ένα τέτοιο ταξείδι, η μοίρα τού είχε παίξει ένα άσχημο παιχνίδι !!
Και έμαθε το κακό μαντάτο !!
Την αγαπημένη του Λενιώ, ένα βράδυ πού είχε πάει, στην περιτριγυρισμένη από πανύψηλα δένδρα πηγή να πάρει νερό, την χτύπησε κεραυνός και ήταν νεκρή.
Μη μπορώντας να αντέξει το αναπάντεχο χαμό τής αγαπημένης τού, έπεσε από το Κάστρο,σκοτώθηκε και στοίχειωσε!!
Από τότε λέει ο μύθος,περιφέρεται σέρνοντας αλυσίδες τις νύχτες στα στενά της συνοικίας και στην πηγή.
Προστατεύει δε τούς Ταμπάκηδες και καταδιώκει τούς υπόλοιπους κατοίκους.
Τις απόκριες και συγκεκριμένα το τελευταίο Σάββατο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με μουσικές, εικαστικές συμμετοχές και δρώμενα, όπου αναβιώνει ο θρύλος του στοιχειού της χάρμαινας υποβοηθούμενο από  μούσες και νεράιδες, συναντιόνται με το στοιχειό της τέχολης  και του γκριζιού παλεύουν και σχεδόν πάντα τα νικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε