Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Κάστρο της Χίου.

Το κάστρο της Χίου, το "Φρούριο", είναι ένα από τα λίγα στην Ελλάδα που βρέχονται από θάλασσα. Με αρκετά μεγάλη έκταση, περικλείει στο εσωτερικό του την ιστορία της Χίου, από τη βυζαντινή εποχή ως και σήμερα. Ιδρύθηκε το πιθανότερο κατά τον 9ο αι. και έκτοτε ακολουθεί και συμμετέχει στην ιστορική διαδρομή του νησιού.
Το 1346 το νησί παραχωρείτε με συνθήκη στους Γενουάτες. Ένα χρόνο αργότερα περνά στην κυριαρχία της Mahona, της εμπορικοναυτιλιακής εταιρίας των Γενοβέζων, τα μέλη της οποίας ανήκουν κυρίως στην οικογένεια των Ιουστινιάνι Το 1566 η Χίος καταλαμβάνετε από τους Οθωμανούς, στην κυριότητα των οποίων παραμένει, με κάποια διακοπή ενετικής κατοχής, ως την απελευθέρωση του 1912. Το Παλατάκι Ιουστινιάνι χτισμένο το 15ο αι., τριώροφο, με έντονα κεκλιμένη βάση είναι το μοναδικό κτήριο διοικητικού χαρακτήρα που σώζεται στο κάστρο. Σε άμεση γειτνίαση βρίσκεται η Σκοτεινή φυλακή. Εδώ, το 1822 φυλακίστηκαν από τους Τούρκους, 74 προύχοντες του νησιού, που αργότερα απαγχονίστηκαν για παραδειγματισμό στην κεντρική πλατεία του νησιού. 

Στην κεντρική πλατεία του Φρουρίου θα συναντήσουμε το Οθωμανικό Νεκροταφείο στο οποίο είναι θαμμένος ο Τούρκος Ναύαρχος Καρά Αλής ο οποίος κατέστρεψε την Χίο το 1822 και ως αντίποινα ο Κανάρης ανήμερα Οθωμανικής θρησκευτικής εορτής πυρπόλισε την τουρκική Ναυαρχίδα. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται και ο Πολυχώρος Απόλλων. Πολύ κοντά βρίσκεται το Μπαϊρακλή Τζαμί, ένα από τα τρία μουσουλμανικά τεμένη της πόλης της Χίου. Ο Ορθόδοξος Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του κάστρου. Ο πρώτος ναός ιδρύθηκε στη βυζαντινή εποχή. Μετατράπηκε αργότερα σε καθολικό, έπειτα σε μουσουλμανικό τέμενος, για να μετασκευαστεί μετά το σεισμό του 1881 στην εκκλησία που υπάρχει σήμερα. Στην αυλή του Αγίου Γεωργίου σώζεται ο Μεντρεσές, το οθωμανικό ιεροδιδασκαλείο και η σαρκοφάγος, που αποτέλεσε την κρήνη για την καθαριότητα των πιστών του Ισλάμ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Chupacabra (τσουπακάμπρα)

Ο θρύλος λέει πως το «τέρας» αυτό από τη Λατινική Αμερική επιτίθεται στα κοπάδια, κυρίως τις κατσίκες, και ρουφά το αίμα τους. Το όνομά του είναι chupacabra, από τις ισπανικές λέξεις chupar που σημαίνει ρουφώ και cabra που σημαίνει κατσίκα.

Οι περιγραφές του θρυλικού αυτού όντος ποικίλουν: άλλοι λένε πως μοιάζει με ερπετό με μυτερά πτερύγια στην πλάτη κι άλλοι με άτριχο σκύλο με μεγάλα δόντια και μακριά νύχια.Το τσουπακάμπρα θεωρείται κρυπτίδιο, δηλαδή ζώο που η ύπαρξή του δεν έχει αποδειχτεί αλλά πιστεύεται ότι ανήκει στην παραδοσιακή λαογραφία και τη σύγχρονη τάση για μυθοπλασία. Περιγράφεται ως ένα μικρό (ύψος έως 1,2 μέτρα) πλάσμα με πράσινες φολίδες και αιχμηρές προεξοχές, καθώς και με πολύ κοφτερά και μακριά δόντια. Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονται ότι διαθέτει φτερά σαν της νυχτερίδας και κόκκινα μάτια που έχουν την ιδιότητα να υπνωτίζουν. Επιτίθεται κυρίως σε αιγοπρόβατα, τα οποία δαγκώνει και απομυζά ολόκληρο το αίμα τους, ενώ πιστεύεται πως η καταγωγή του είναι εξωγήινη. Πολλοί…

Τα Μυστήρια των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα συντριβάνια.
Τα συντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.
 Το κάθε συντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω συντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω συντριβάνι ένας αυλητής. Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: «Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσ…

Ο Μυστηριώδης Δίσκος της Φαιστού και το Κοσμικό Μήνυμα που μεταφέρει.

Προσφάτως ξεφυλίζοντας ένα περιοδικό ποικίλης ύλης, σκόνταψα σε ένα αρθράκι που επικαλούμενο κάποιον επιστήμονα αρχαιολόγο - γλωσσολόγο εν ονόματι Δρ. Γκάρεθ Oυενς, ανέφερε ότι μεταφράστηκε ο κώδικας του Δίσκου της Φαιστού!!! Αμέσως και με την συνδρομή της νέας τεχνολογίας αναζήτησα στο διαδίκτυο πληροφορίες για το θέμα. Διαπίστωσα ότι σχεδόν κάθε έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο το Φθινόπωρο του 2014 είχε αναφερθεί στο θέμα.
Συγκεκριμένα ο Δρ. Όουενς εκτιμά ότι τα σημεία σε γραφή μινωική που είναι χαραγμένα στις δύο πλευρές του δίσκου, διαβάζονται από έξω προς τα μέσα, με την λέξη I-QE-KU-RJA (YGEIAN + AGAPH), να εμφανίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία στην μια πλευρά του δίσκου της Φαιστού, η οποία και δίνει και την ερμηνεία της ανάλογα με την θέση που βρίσκεται. Χαρακτήρισε δε τον δίσκο της Φαιστού το πρώτο μινωικό cd-rom στην ιστορία.
Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι το περιεχόμενο του δίσκου είναι μια προσευχή προς την μητέρα. «Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ε…