Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ σκηνοθέτησε την προσελήνωση(;)

 
Ο βασιλιάς των συνωμοσιολογικών σεναρίων του Χόλιγουντ θέλει τον περίφημο δημιουργό να έχει σκηνοθετήσει το υλικό της προσεδάφισης στη Σελήνη το 1969! Αν δεν μπορούσε εξάλλου να το κάνει ο σκηνοθέτης του ανεπανάληπτου αριστουργήματος επιστημονικής φαντασίας «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», τότε δεν μπορούσε κανείς. Η λογική εδώ λέει ότι καθώς ΗΠΑ και ΕΣΣΔ είχαν επιδοθεί με πρωτοφανή σφοδρότητα στην κούρσα για την κατάκτηση του Διαστήματος και οι Αμερικάνοι διέθεταν την τεχνολογία για να σκαρώσουν ένα τέτοιο βίντεο, γιατί να μην το κάνουν; Θα ήταν ευκολότερο και γρηγορότερο, άσε που θα διασφάλιζε ότι θα υπήρχαν και αποδείξεις από την προσελήνωση, καθώς φανταστείτε να φτάσουν οι αστροναύτες στο Φεγγάρι και να χαλάσει ο κινηματογραφικός εξοπλισμός!


Οι συνωμοσιολόγοι το χοντραίνουν εδώ λέγοντας ότι η «Οδύσσεια», που βγήκε στις αίθουσες το 1968 και παινέθηκε για την ακριβή απεικόνιση του Σύμπαντος, δεν ήταν παρά απλή πρόβα για την επόμενη δουλειά του σκηνοθέτη, το επίμαχο βίντεο με την αποστολή του Apollo 11 δηλαδή, που ήρθε την αμέσως επόμενη χρονιά (1969). Με το που τελείωσε την «Οδύσσεια» λοιπόν, ο Κιούμπρικ πήγε να δουλέψει μυστικά για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης και μια σειρά από αποδείξεις και ενδείξεις επιστρατεύονται για να αποδείξουν την πλαστότητα του υλικού.

Κατά πρώτο, κάπου βλέπουμε φως στον ουρανό. Οι συνωμοσιόλογοι διατείνονται ότι πρόκειται για κινηματογραφικό φαινόμενο γνωστό ως front screen projection, τον προκάτοχο δηλαδή της πράσινης οθόνης (green screen). Ο πάντοτε καινοτόμος Κιούμπρικ το είχε μάλιστα χρησιμοποιήσει ιδανικά στην «Οδύσσεια». Πολλά ακόμα διατείνονται για την πλαστότητα του βίντεο, αν και εμάς μας ενδιαφέρει ο Κιούμπρικ.

Όταν έκανε τη «Λάμψη» το 1980, ο σκηνοθέτης ήταν τόσο κουρασμένος από το να προσπαθεί να κρατήσει το μεγαλύτερο μυστικό του κόσμου κρυφό, λένε τα σενάρια πάντα, που οδηγήθηκε στο να κρύψει μια σειρά από ενδείξεις στην ταινία του, ώστε να υπαινιχθεί τι είχε κάνει στους μυημένους σινεφίλ. Καταρχάς, έχουμε την ίδια την πλοκή της ταινίας τρόμου που ήθελε να γυρίσει: ο Τζακ, ο βασικός χαρακτήρας, κάνει μια συμφωνία που τον αφήνει στην πλήρη απομόνωση, αναγκαζόμενος να λέει συνεχώς ψέματα στη γυναίκα του. Αν είχε τα ίδια προβλήματα στην προσωπική του ζωή ο Κιούμπρικ δεν το ξέρουμε, οι συσχετίσεις πάντως είναι εδώ.

Και βέβαια υπάρχουν διάσπαρτες μια σειρά από οπτικές πληροφορίες που υποδεικνύουν την εμπλοκή του σκηνοθέτη στην περιπέτεια της προσελήνωσης, κατά τους συνωμοσιολόγους πάντα. Όπως ο Ντάνι, ας πούμε, που φορά φούτερ με το Apollo 11! Πολλά ακόμα κρυμμένα στοιχεία μπορείς να δεις αν ξέρεις τι να ψάξεις, όπως ας πούμε η περιβόητη φράση που γράφει στο χαρτί ο Τζακ «All work and no play makes Jack a dull boy», με το «All» να κινηματογραφείται έτσι ώστε να μοιάζει με «A11», Apollo 11 δηλαδή.

Αν και η ισχυρότερη ένδειξη, λένε οι συνωμοσιολόγοι, δεν είναι άλλη από το διαβόητο δωμάτιο 237, το οποίο άλλαξε ο Κιούμπρικ, καθώς στο σενάριο ήταν γραμμένο 217. Κι αυτό για να κλείσει λέει το μάτι στο κοινό, καθώς το στούντιο ηχογράφησης 237 θεωρείται το μέρος που γυρίστηκε η προσεδάφιση στο Φεγγάρι! Ο ίδιος υπαινίσσεται εξάλλου στην ταινία ότι τίποτα απ’ όσα συμβαίνουν στο δωμάτιο 237 δεν είναι αληθινά, οπότε τίποτα απ’ όσα γυρίστηκαν στο πραγματικό 237 δεν συνέβησαν πράγματι…

newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Chupacabra (τσουπακάμπρα)

Ο θρύλος λέει πως το «τέρας» αυτό από τη Λατινική Αμερική επιτίθεται στα κοπάδια, κυρίως τις κατσίκες, και ρουφά το αίμα τους. Το όνομά του είναι chupacabra, από τις ισπανικές λέξεις chupar που σημαίνει ρουφώ και cabra που σημαίνει κατσίκα.

Οι περιγραφές του θρυλικού αυτού όντος ποικίλουν: άλλοι λένε πως μοιάζει με ερπετό με μυτερά πτερύγια στην πλάτη κι άλλοι με άτριχο σκύλο με μεγάλα δόντια και μακριά νύχια.Το τσουπακάμπρα θεωρείται κρυπτίδιο, δηλαδή ζώο που η ύπαρξή του δεν έχει αποδειχτεί αλλά πιστεύεται ότι ανήκει στην παραδοσιακή λαογραφία και τη σύγχρονη τάση για μυθοπλασία. Περιγράφεται ως ένα μικρό (ύψος έως 1,2 μέτρα) πλάσμα με πράσινες φολίδες και αιχμηρές προεξοχές, καθώς και με πολύ κοφτερά και μακριά δόντια. Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονται ότι διαθέτει φτερά σαν της νυχτερίδας και κόκκινα μάτια που έχουν την ιδιότητα να υπνωτίζουν. Επιτίθεται κυρίως σε αιγοπρόβατα, τα οποία δαγκώνει και απομυζά ολόκληρο το αίμα τους, ενώ πιστεύεται πως η καταγωγή του είναι εξωγήινη. Πολλοί…

Τα Μυστήρια των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα συντριβάνια.
Τα συντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.
 Το κάθε συντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω συντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω συντριβάνι ένας αυλητής. Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: «Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσ…

Ο Λέων του Πειραιώς και τα Χαραγμένα Σύμβολα επί αυτόν.

Το μνημείο αυτό δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα το πότε και για ποιον λόγο κατασκευάστηκε, πότε και για ποιον λόγο τοποθετήθηκε στον Πειραιά. Όλα όσα ξέρουμε στηρίζονται κυρίως σε διηγήσεις και θρύλους. Οι μέχρι τώρα σχετικές έρευνες επικεντρώνονται σε προσωπικές μαρτυρίες όσων είδαν το λιοντάρι με τα ίδια τους τα μάτια κατά την επίσκεψή τους στον Πειραιά.
Aπό τους αρχαίους συγγραφείς δεν έχουμε κάποιο απόσπασμα που να κάνει λόγο για το λιοντάρι. Η πρώτη αναφορά του λιμανιού ως Πόρτο Λεόνε γίνεται σε ναυτικό χάρτη του Γενοβέζου Πέτρου Βισκόντι το 1318. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το μνημείο δεν βρισκόταν εκεί από πιο παλιά.
Ο Παυσανίας και ο Στράβωνας οι οποίοι περιγράφουν τον Πειραιά κατά την περίοδο της παρακμής του, ενώ αναφέρονται σε πολλά μνημεία, πουθενά δεν αναφέρουν το λιοντάρι. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Αkerblad στο συμπέρασμα ότι φτιάχτηκε περίπου το 2ο μ.Χ. αιώνα. Άλλοι ερευνητές υποθέτουν ότι φτιάχτηκε από τον μεγάλο δούκα της Αθήνας Γκυ ντε Λα Ρος και άλλοι πως φ…