Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η γάτα του Σρέντιγκερ



Οι σύνδεσμοι της λογικής όπως: το συζευκτικό "και" και το διαζευτικό "ή" έχουν τεράστια εφαρμογή σε όλες τις επιστήμες. Στα μαθηματικά, στους υπολογιστές, στη φιλοσοφία, αλλά και στην ίδια την καθημερινότητά μας δε θα μπορούσαμε να σχηματίσουμε λογικές (αληθείς ή ψευδείς) προτάσεις, χωρίς τη χρήση τους. Υπάρχει όμως μια επιστήμη που δε χρησιμοποιεί το διαζευτικό "ή". Ένας κόσμος όπου το "ή" δεν υπάρχει. Είναι ο κόσμος της Κβαντομηχανικής.
Τι είναι όμως η Κβαντομηχανική;
Ο πιο απλός ορισμός, είναι η μελέτη της ύλης σε ατομικό επίπεδο(άτομα, ηλεκτρόνια, πρωτόνια κ.α.)
Γιατί αναπτύχθηκε;
Στις αρχές του 20ου αιώνα μερικά πειράματα παρήγαγαν αποτελέσματα που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από την "κλασσική" μηχανική (η επιστήμη που αναπτύχθηκε από τους Γαλιλαίο, Νεύτωνα κ.α.). Για παράδειγμα ήταν αρκετά γνωστό ότι τα ηλεκτρόνια ήταν σε τροχιά γύρω από τον πυρήνα ενός ατόμου. Όμως, αν γινόταν έτσι, με έναν τρόπο που να έμοιαζε με τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο, η κλασσική φυσική πρόβλεπε ότι τα ηλεκτρόνια θα κινούνταν σπειροειδώς συνεχώς προς τα μέσα και θα συντρίβονταν στον πυρήνα εντός ενός κλάσματος του δευτερολέπτου. Ευτυχώς αυτό δε συμβαίνει, γιατί η ζωή όπως τη ξέρουμε δε θα υπήρχε.
Αν η ιδέα που έχετε για το άτομο με τα ηλεκτρόνια που περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα είναι κάπως έτσι

τότε μάλλον έχετε μείνει περίπου 75 χρόνια πίσω.
Ο σύγχρονος κόσμος της κβαντομηχανικής υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια την ακτίνα της τροχιάς που κάνει ένα ηλεκτρόνιο γύρω από τον πυρήνα ενός ατόμου, παρά μόνο την πιθανότητα να το βρούμε σε μια δεδομένη θέση.



Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί μόνο στον μικρόκοσμο των ατόμων. Το απειροελάχιστο μέγεθος του ηλεκτρονίου, αλλά και η ασύλληπτη ταχύτητα με την οποία κινείται, δημιουργεί το παραπάνω πρόβλημα.
Η κλασσική φυσική είναι λοιπόν μια θεωρία που έχει ραγίσει; Ναι, αν πρόκειται για την εξέταση πολύ μικρών μεγεθών (ατομικού μεγέθους) ή πολύ γρήγορων ταχυτήτων (κοντά στην ταχύτητα του φωτός).
Η κλασσική φυσική πραγματεύεται κατά κύριο λόγο με τα φυσικά φαινόμενα που εμπίπτουν στην περιοχή της καθημερινής εμπειρίας μας (δυνάμεις, ταλαντώσεις κ.α.) , σε κλίμακα από μερικά εκατοστά του χιλιοστού εως τις διαστάσεις των ουράνιων σωμάτων και χρησιμοποιώντας πολλά μαθηματικά (τύπους, εξισώσεις, διαφορικά) καταφέρνει να τα περιγράψει πλήρως.

Τι λέει η κβαντική θεωρία;
Μια από τις πιο βασικές της αρχές υποστηρίζει ότι τίποτε δε συμβαίνει ή δε βρίσκεται σε μια θέση, αν δεν το παρατηρήσουμε. Τα σωματίδια δεν έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες μέχρις ότου αυτές μετρηθούν από όργανο μέτρησης. Ουσιαστικά μέχρι την στιγμή της μέτρησής του το σωματίδιο μπορεί να υφίσταται σε πολλά σημεία ταυτοχρόνως (υπέρθεση καταστάσεων). Μετά τη μέτρηση όμως αποκτά υπόσταση στη θέση την οποία ανακαλύφθηκε, καταστρέφοντας έτσι την υπέρθεση (δηλαδή το να βρίσκεται σε διάφορα μέρη ταυτόχρονα) , αναγκάζοντάς το να καταλάβει μια συγκεκριμένη θέση ή καλύτερα να μας αποκαλύψει όχι πιθανές, αλλά πραγματικές τιμές της ορμής και της θέσης του.
Η αλήθεια είναι ότι η κβαντική θεωρία είναι δυσνόητη.
Στο κόσμο που αντιλαμβανόμαστε, επειδή μπορούμε να προβλέψουμε (με τις αρχές της κλασσικής φυσικής) την τροχιά για παράδειγμα, μιας μπάλας που φεύγει από το χέρι ενός αθλητή, και που θα βρίσκεται μετά από 2 δευτερόλεπτα ή πότε θα πέσει στο έδαφος , λέμε ότι η μπάλα θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση μετά από ένα δευτερόλεπτο, ή σε αυτή τη θέση μετά από δύο δευτερόλεπτα ή......" Ή"
Στον ατομικό κόσμο που δεν αντιλαμβανόναστε αισθητικά , λόγω μεγέθους και ταχυτήτων και δεν μπορούμε να προβλέψουμε την κίνηση και την ενέργεια ενός ηλεκτρονίου στην περιστροφή του γύρω από τον πυρήνα η κβαντική θεωρία λέει ότι το ηλεκτρόνιο θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση, και σε αυτή τη θέση, και... "Και". Λόγω αβεβαιότητας "ή" δεν υπάρχει.
Αυτή η θεωρία όμως, αφού δεν έχει εφαρμογή στον κόσμο της καθημερινότητας μας δημιουργεί κάποιαπαράδοξα. Αν προσπαθήσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε μεγαλύτερα σε μάζα αντικείμενα που κινούνται με ταχύτητες που "βλέπουμε", όπως ο άνθρωπος, τότε θα μπορούσαμε και εμείς να βρισκόμαστε - εκτός από τον συνηθισμένο οικείο μας χώρο - ταυτόχρονα και κάπου αλλού.
Ή , ας υποθέσουμε ότι ρίχνουμε μια λαστιχένια σφαίρα σε έναν τοίχο. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε αρκετή ενέργεια για να την ρίξουμε μέσω του τοίχου, έτσι η σφαίρα αναπηδά πάντα πίσω. Η κβαντομηχανική, εντούτοις, λέει ότι υπάρχει μια πιθανότητα ώστε η σφαίρα να περάσει διαμέσου του τοίχου (χωρίς την καταστροφή του τοίχου) και να συνεχίσει την πτήση της στην άλλη πλευρά. Με ένα τόσο μεγάλο σώμα, όπως η λαστιχένια σφαίρα η πιθανότητα αυτή είναι τόσο μικρή, ώστε και αν ακόμα ρίχναμε τη σφαίρα για δισεκατομμύρια έτη δε θα τη βλέπαμε ποτέ να περνάει μέσα από τον τοίχο. Άλλα με ένα τόσο μικροσκοπικό και ταχύ σώμα όπως το ηλεκτρόνιο, το να ανοίξει μια σήραγγα είναι καθημερινό περιστατικό.
Η κβαντική φυσική εγείρει εξαιρετικής σημασίας φιλοσοφικά και τεχνολογικά ερωτήματα, τα οποία αναμφισβήτητα ανεβάζουν την πίεση των διανοητών.
Δε θα αναφέρω αυτούς που την αμφισβήτησαν. Ήταν πολλοί, ανάμεσα τους και ο Αϊνστάιν, όμως στην πραγματικότητα και αυτοί, με τις διαφωνίες τους, βοήθησαν στην ανάπτυξή της και στις τεράστιες εφαρμογές που έχει στον σύγχρονο κόσμο.
Πρωτοπόροι θεωρούνται οι: M. Planck (βραβείο nobel 1918), Ν.Bohr (βραβείο nobel 1922), W.Heisenberg (βραβείο nobel 1932), E.Schroedinger (βραβείο nobel 1933), Bose (βραβείο nobel 1954) κ.α. Ο W.Heisenberg επιβεβαίωσε με τους συλλογισμούς του την νέα αρχή που έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της κβαντικής θεωρίας, που είναι γνωστή ως "αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg".
Ο Erwin Schrodinger (Σρέντικερ) , σκέφτηκε το 1930 το πιο διάσημο νοητικό πείραμα όλων των εποχών, που έχει μείνει στην ιστορία ως "η γάτα του Σρέντιγκερ", παρουσιάζοντας το ως ένα άξιο προσοχής πείραμα για να φανούν οι κβαντικοί κανόνες έναντι του πραγματικού, "κλασσικού" κόσμου.
Η γάτα του Σρέντιγκερ
Πρότεινε λοιπόν, ένα πείραμα όπου μια γάτα θα πρέπει να μπει σε ένα κουτί που περιέχει ένα φιαλίδιο ενός δηλητηριώδους αερίου.(Σημειώνεται ότι το πείραμα είναι νοητικό, φαντάζομαι...). Ένα σφυρί θα πρέπει να είναι έτοιμο να συνθλίψει το φιαλίδιο μόνο αν ενεργοποιηθεί από τη διάσπαση ενός ατόμου (ραδιενεργού), το οποίο διασπάται σε τυχαίο χρόνο και με πιθανότητα 50% ανά ώρα.



Αν κανείς δεν κοιτάει μέσα στο κουτί, λέει ο Σρέντιγκερ και η κβαντική θεωρία, το άτομο θα είναι σε υπέρθεση, διασπασμένο και ακέραιο. Και εδώ , και εκεί αφού δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι συμβαίνει ανά μια ώρα. Αν μεταφέρουμε αυτήν την αρχή και στη γάτα, τότε και αυτή θα βρίσκεται σε δύο καταστάσεις, δηλαδή θα είναι ταυτόχρονα και ζωντανή και νεκρή, πριν εμείς την παρατηρήσουμε.
Το παράδοξο αυτό οφείλεται στο ότι στην καθημερινότητά μας ξέρουμε πώς ανά ώρα η γάτα θα είναι ή ζωντανή ή νεκρή. Είτε ζει , είτε όχι. Ένα άσπρο ή μαύρο που η ατομική φυσική δεν δέχεται.
Ο Σρέντιγκερ ήθελε να δείξει ότι η κβαντική θεωρία είναι ακόμη ελλειπής.
Όπως και να έχει όμως το ερώτημα παραμένει. Πώς γίνεται η γάτα να είναι ζωντανή και νεκρή την ίδια στιγμή; Εμείς τι πρέπει να πιστέψουμε;

http://thanasiskopadis.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε